Како је Добој поплављен за неколико минута (ВИДЕО)

Град Добој један је од најгоре страдалих у катастрофалним поплавама које су погодиле Републику Српску и регион. Добој се ових дана постепено опоравља, а на санацији града заједничким снагама раде грађани и надлежне службе. Како се очекује, до понедјељка би око 80 одсто институција могло да почне са радом. Због настрадалих у поплавама данас је […]

петак, мај 23, 2014 / 14:55

Град Добој један је од најгоре страдалих у катастрофалним поплавама које су погодиле Републику Српску и регион.

Добој се ових дана постепено опоравља, а на санацији града заједничким снагама раде грађани и надлежне службе.

Како се очекује, до понедјељка би око 80 одсто институција могло да почне са радом. Због настрадалих у поплавама данас је проглашена тродневна жалост на подручју града Добоја.

Без струје је још око 800 домаћинстава који нису у становима или су их напустили. Очекује се да им струја стигне током дана.

Воде из градског водовода има довољно, али још није за пиће нити за личну хигијену. Обезбијеђено је осам пунктова са цистернама питке воде, а данас су у функцији два пункта за подјелу хуманитарне помоћи, односно хране. Надлежни моле за стрпљење, јер и воде и хране има довољно. Према ријечима генерала Момира Зеца, повјереника Републичког штаба за ванредне ситуације за Добој, јавна кухиња припрема око 1000 оброка.

Око 80 одсто инстируција могло би од понедјељка да почне да ради у измјештеним или властитим очишћеним просторијама. Међу њима градска администрација и канцеларија ЦИПС-а.

Из Градског штаба стиже наређено је заједницама етажних власника да чисте заједничке просторије, подруме, пословне просторе и гараже. Надлежни су упозорили и на опрез због мина, јер постоји могућност да их је вода донијела у град.

А којом брзином је вода поплавила овај град, оставивши иза себе пустош и безнађе, погледајте у видео снимку испод:0 КОМЕНТАРА

 1. Добар ти фазон да оправдаш Омера Петроглуа.
  Зар не видиш да људи нису били ни обавијештени ни свјесни колика вода иде према Добоју. Није она од Сарајева и Зенице дошла за 6 минута колико траје видео него је путовала много дуже.

  А кад је већ тако било, заиста је боље да није било евакуације. Ту си у праву.

 2. Е кад црвени прозивају неког за одговорност дође ми мука.
  Па јел ико икад из власти преузео икакву одговорност за ово што се десило.
  Ко треба да обавијести локалне заједнице о кретању ниво вода, зар то није обавеза владиних служби? Што нису они реаговали па предуприједили „неспособне“ локалне власти и обавијестили народ за који су толико забринути па сад шаљу намјеснике?

 3. Ма ето црвени кмери говоре да Обрен треба бити видовњак, он треба да види оно што му се не јавља из Додиковог хеликоптерског сервиса или надолазећа плима иза девет брда, само Додиков режим није имао потребу да контактира 112 и да сазнају шта се стварно дешава испред Добоја по Федерацији?

 4. harper, 24.05.2014. 00:52:48

  “Ма ето црвени кмери говоре да Обрен треба бити видовит’

  Државна служба звана Хидрометеоролошки завод је на вријеме дао информацију о наступајућим падавинама. ‘

  Трагикомични су покушаји да се сва несрећа свали на плећа Милорада Додика. Када је Додик у питању онда је он крив када пада киша, када не пада снијег на Јахорини, а када се покрене питање одговорности локалних власти, е онда почиње прича да су падавине хиљадугодишње, да се ништа није могло урадити.

  Ова слика из Добоја је најбољи примјер да народ није имао појма шта се дешава и у каквој опасности се ради.

  Покушаји да се оправда локална власт која је била дужна да информације које су јој доставиле државне службе, а није прстом мрднула, говори о острашћености бранилаца лика и дјела СДС-начелника.

  Начелнику потопљен град, народ се подавио, а он труби о НАТО, ЕУ и пробосанству. А Додику се замјера што координише одбрану са Вучићем и што иде по помоћ код Путина. Па то је његов посао. Много је корисније што је тамо отишао него да глумата по насипима и мокар упада у студио.

 5. Зашто је насуто алтернативно корито(канал на улазу из правца Маглаја) Босне које је направљено послије поплаве 1964. и ко је подијелио плацеве на којим су никле грађевине?Насип у Добоју није пукао,значи да је кривац људски фактор?Зап није два дана прије падавина проглашен црвени метероаларм?Или смо опет по оној нашој „лако ћемо“?

  Разлика између Миће Мићића и Обрена је у само једној свјетлосној години.;)

 6. Симо не балегај, чији је тај хидрометеролошки завод? Није то Обренова канцеларија, а какве везе има информација о падавинама, сви смо ми могли чути или укуцати на ДХМЗ или било којој прогнози да ће бити падавина, али ко је најавио плавни талас? Шта је републичка служба РС-а радила и играјући се глувих телефона са 112 БХ? Добој је плавила ријека Босна, а не киша из облака и вода са кровова. Немој да једеш говедину без потребе, кад и птице на грани знају шта је и како је било.

 7. Најбљутавије је ово поређење или везивање Додика са Вучићем. Па шта ће Додик код Вучића кад је овамо имао Добој под водом, шта он тамо тражи? Да брани Вучића од поплаве, а неће свој Добој? Вучић, пошто је видио да је ђаво однио шалу у Обреновцу, аутоматски прогласио ванредно стање, послао војску, полицију, цивилну заштиту и добровољце волонтере на Шабац. 5000 људи се одмах јавило из Београда да иду у Шабац, а у Обреноцу су већ спасилачке екипе. За то вријеме Додик из свог луксузног двосјед хеликоптера ПОСМАТРА и ИЗВИЂА ситуацију у РС? Не пада му напамет да прогласи ванредно стање и формира кризни штаб на нивоу РС.
  Нема кога да пошаље у Добој, нема пара којим би се хитно интервенисало, нема робних резерви, нема чамаца за спашавање, нема спасилачких екипа, нема цивилне заштите, нема ништа, а поредио би се са Вучићем, ма дај бјежи!

 8. Харпер, уфати мало ваздуха. Запјенио си од лагања, мржње…
  Прочитај шта је Сербиум написао. Добој је послије поплава 1964.године направио канал којим су деценијама одлазиле поплавне воде и штитиле Добој.

  А онда је Добој погодила несрећа. Постао је бастион СДС-а.

  Канал је затрпан, плацеви на каналу продати и подијељени, а најодговорнији за то, свјестан кривице, вади кеца из рукава и пушта причу да је политчки прогоњен због пробосанске политике НАТО и ЕУ, очекујући да ће ови стати иза њега због тих ‘храбрих’ ријечи.

  И када ја то извргнем руглу, имам запјењеног Харпера, на турке сентименталног Приједора, који ме оптужују да ја имам нешто против наше турске браће, да рушим наново створено братство и јединство и јер сам дрзак па не оптужујем Додика за све невоље овога свијета.

 9. OZBILJNO UPOZORENJE!

  Problem sa odvozom smeća u Doboju. Vlasnik smetlišta (inače naravno, teški SDS-ovac) gde je odlaže svo dobojsko smeće, NE DOZVOLJAVA više istovar smeća na svom smetlištu, jer mu se ne plaća! Grad se zato uopšte ne čisti tempom kojim bi trebao. Drugi razlog je da su građani potpuno dezorganizovani.
  Prijedlog generalu Zecu:
  1.Smjesta otjerati ovu bijednu kukavicu od gradonačelnika,
  2. Uzeti podatke iz CIPS-a o svim građanima Doboja,
  3. Napraviti centralnu lokaciju za mobilizaciju
  4. Organizovati radne brigade sa komandantom zbog odgovornosti
  5. Identifikovati ulice za čišćenje i dodijeliti im brigade
  Poslije će sve ići. Ko sam sebi pomogne i bog će mu pomoći, narode Doboja. Niste vi loši, nikad narod nije loš. Loše je samo vođenje. Uskoro će izbiti zaraza. Umiraćete! Reagujte, pustite vijesti, uzmite stvar u svoje ruke narode!

 10. Али је то разлог да неко амнестира главног бају, од свега што нас је задесило? Ријека Босна је долазила у високом таласу у град, зашто је Обрен морао прогласити сам ванредне мјере, три дана прије него што је то урадио главни баја коме је првенствена дужност била то.
  Ти Симице исто као да си лизо батерије од 24 волте, сад напојен неким сазнањима о мање битним стварима, али да се у 21. вијеку људи даве у поплавама по својим становима, е то само код главног баје може да се догађа.

 11. Ja mislim, a vjerujem i većina građana naše Republike Srpske, da je jedini i isključivi krivac za ove poplave aktuelna Vlada RS i SNSD, kao i za propast zimske sezone na Jahorini, kao što su rekli zimus na najobjektivnijoj televiziji na svijetu, dobitniku kolektivne Pulicerove nagrada, sa multifunkcionalnim novinarima koji prenose vijesti, sport, vremensku prognozu i naravno, bistre politiku hahahaa kakvih bolesnika na ovom portalu ima, da za ove nezabilježene, Biblijske, poplave nekoga optužuju,kriv im Dodik, SNSD, Vlada RS, Đokić, Pavić, Ivanić, Čavić,Bosić naravno.. jesete, oni su poslali ovaj ciklon i padavine od cca 150 l/m2.. liječite se bolesnici, čast normalnim ljudima!B-)B-)B-)

 12. Зашто се црвена багра у сваком свом неспособном руковођењу, правда неком вишом силом, надприродним чудима, билијским несрећама? Па не требају нам врачеви ни шамани, него нормални људи који ће правилно тумачити прогнозе времена, па ће укључивати топове за прављење снијега у децембру, као што је требало ове године, а не кад буде касно за све. Исто тако нама не треба неко идолопоклоничко вјеровање да је киша дошла мимо воље главног баје, због љутитог Бога, а не да нема мјесту реалном тумачењу испарења које при кондезу ствара капљице кише, никакво надприродно дјело, а што се од те кише створе поплаве и људима (претежно старим и незаштићеним од стране државе главног баје) упада као бујица у стан и дави их за столом или у кухињи? Е то ви објасните, врачеви и тумачи злих сила које су се нешто често уротиле против главног баје?

  Никад чешће природних непогода није било, а никад народ овако незаштићен као сад није био.

 13. Kao prvo, ja nisam nikakva crvena bagra, osim što navijam za Zvezdu, pa tim nazivom možeš samo svoju mamu da zoveš, a ne nekoga koga ne znaš! Opet je kriva Vlada što neki prognostičar nije pogodio prognozu(a ne zove se slučajno prognoza-može da bude a može i da ne bude) ahahaa
  A stvarno se vidi da pojma nemaš o funkcionisanju sistema za vještačko osnježavanje(isključio sam faktor da si zloban iako nije ni to za isključiti). Da ti malo objasnim, pojasnim, sistem vještačkog osnježavanja funkcionoše do temperature od -4, može i do -2 ali je tada velika potrošnja akumulacionog jezera uz slab efekat osnježavanja, tj malo snjega, u prevodu, veliki promet i mala zarada. Pa sada ti meni objasni kako je to neko na Jahorini zimus, decembar, januar i februar(osim 10-ak dana kada je bio kakav-takav minus)mogao da pravi snijeg ako je spoljna temperatura bila u debelom plusu, da li bi se taj snijeg zadržao, naravno da ne bi niti se može napraviti. Ako mi ne vjeruješ, raspitaj se, i molim te, osim tvoje zlobe, malo se informiši, edukuj prije nego što pišeš komentare u kojima se provaljuješ. Ne komentarišem ni ja proces nuklearne fusije i fisije zato što se ne razumijem, pa nemoj ni ti da komentarišeš ono o čemu pojma nemaš.. Znači, drži se SNSD-a, Dodika, njih prozivaj jer sve znaš iz prve ruke, piješ s Milom, Prapom i ekipom kafu svaki dan pa si upućen u visoku politiku ahhaaaaaB-)B-)B-)

 14. ‘ајде леватино не смрди ту, читав мјесец децембар температуре на Јахорини су биле испод -10, колико вјештачког снијега је створено тада? Ништа. Немој да трпаш свој нос тамо гдје ти није мјесто, боље га држи у Додиковом дупету гдје си и научио.

  Да су магарчино у децембру створили метар и по угаженог снијега, могли су цијели јануар и половину фебруара имати сезону без проблема, а овако испало је као да си их ти организовао и не би ме чудило, сви ви из те црвене багре сте ту негдје по коефицијенту IQ.

 15. http://www.accuweather.com/en/ba/jahorina/35411/month/35411?monyr=12/01/2013
  Vidi pametnice kakve su temperature bile u decembru.. A i da su bile u debelom minusu(kao što nisu), da je u januaru 5-6 dana bilo plus, sav bi taj snijeg spirio, ma i ranije, jer nije prirodni i brže se topi. Vidi se da nemaš blage veze o zimskom turizmu a kamoli da si bio na Jahorini u decembru da znaš kakva je situacija bila.. Pozdrav od crvene bagre- navijača Zvezde i nekoga ko skija od 4 godine života i obišao je više skijališta nego što ti možeš da pronađeš na geografksoj karti… Pozdravi svoje velike zaštitnike Republike Srpske, da vidiš kako samo loču i jedu na Jahorini, a bogami i masiraju se u grupnjacima u hotelu Lavina(starleta Pandurevićka)sve za narod RS-a, riječ je riječ, kao što lopovčine DNS Pavićeve kažu hahaha
  lepo kaže Čarls Barkli- što ulaziš u frku kada si slabijiB-)B-)

 16. Мамлазе, да имаш трун неког знања о понудама Јахорине, знао би да је гро аранжмана и смјештаја концентрисан на новогодишње и божићне празнике, а затим највише капацитета и смјештаја до краја зимског школског распуста, тј. до краја треће седмице у јануару.
  У децембру су 80% дана били дебели минусу температуре, то лично знам, јер сам радио тада горе и знам по проблемима паљења дизел мотора, који испод минус 10 са тешкоћом пале. Значи имали су погодну температуру, да обезбједе дебљину снијега за те најважније аранжмане које пуне парама све објекте. Тако су урадили они паметни људи на Копаонику, па су имали снијега до марта, иако је температура била иста на Копаонику као на Јахорини, међутим неспособна управа олимпијског центра Јахорине којом управља такође неспособна влада РС урадила је то што је урадила и резултат је и ту катастрофа, као и сад од одбране од поплаве, опет катастрофа.

  Шта би то нама односно вама из власти требао Бог да да, а да ви ништа не радите и само купите кајмак лопатама и багерима?

 17. @harper
  samo da se ne zaboravi da je na tim niskim temperaturama palo i 40 cm snijega. Bilmezi su gledali u nebo i čekali još, umjesto da natrpaju vještački, kao što su u istovjetnim uslovima uradili na Kopaoniku.
  Osim toga, prethodna sezona, koja je bila idealna po snježnim padavinama, i s te strane donijela i rekordnu posjetu, u poslovnim knjigama OC je izražena gubitkom, tako da nije potrebna viša sičla da majmuni upropaste sve što dotaknu.
  Nikolo, pozdravi Džombića, on je isprojektovao staze,a izgradnja hotela je malo u zastoju. Treba li volontera?B-)

 18. front
  Bogme druže, opasno stala gradnja hotela, i ja se premišljam da ga zovnem, da pomognem čovjeku u nevolji, šteta da onoliki hotel onako sada izgledda, još da je uspio srediti da gondola staje ispred hotela, možeš misliti kako bi hotel radio, a tek ona treća lijevo staza na prači:):)
  a sada malo ozbiljno, jeste bilo snijega, ali je pao samo početkom decembra, i ja sam bio, oni gore su računali da će kao i pretprošle godine zavaljati 2 metra što na žalost nije bilo. Budi realan i reci da, s temperaturama kakve su bile u januaru, ne bi bilo šanse da ostane ni malo vještačkog snijega. Na Kopu je bilo snijega, zato što je tamo minus bio skoro cijelo vrijeme, jedino kada su palili topove na prači je bilo oko Jovandana, jer se moglo, znam, bio sam tada, i skijao… Ja bih prvi trebao biti kivan na njih, jer sam uzeo sezonsku kao i svake godine a imao sam 10 dana patnje od skijanja, i naravno ni dio para mi neće vratiti ili dati popust za ski pas ove godine.. Poenta priče, ne možeš protiv prirode i vremenskih (ne)pogoda, kakvu god tehnologiju imao i ko god bio na vlsti, baš je neko na vlasti kriv što pada ili ne pada snijeg, što su nas ove nesrećne poplave pogodile…
  pozzz!

 19. @nikolo
  Moja poenta nije na ovoj sezoni. Moje skromno mišljenje o sistemu osnježavanja na Jahorini je da je projektovan pogrešno, sa nikakvim resursima vode, izveden kuso,(pogledaj samo onu bananu između ogorjelice jedan i dva. Dakle, moj naglasak je na propasti kakogod okreneš. Dubioze se uvećavaju i bez prirodne nepogode, dosta je ova ljudska nepogoda. Da imaju osnježenje Rajske Doline (liftova) i ogorjelice možda bi se taj snijeg i zadržao. Mada, moram ti reći da u stranim ski centrima miks vještačkog i pravog snijega izdržava sve izazove.;)

 20. harper, 26.05.2014. 17:07:37

  “Исто тако нама не треба неко идолопоклоничко вјеровање да је киша дошла мимо воље главног баје, због љутитог Бога,…“

  Овај одлијепио скроз!

 21. Кукурикало, питај главног бају шта се следеће очекује, киша да не пада до избора? Да Бог пошаље ману с неба, да сви могу јести и мислити само на њега и на изборе? Да снијег падне само за потребе његовог ОЦ? Да њиве роде жито до неба? Шта би још главни баја могао да пожели, тако да га више нико не опомиње на временске (не)прилике?

  front, одлично си протумачио намјеру СНСД-ових лезилебовића са ОЦ Јахорина, а сви ми добро памтимо да су увијек велики минуси до католичког Божића, тако им грах падне, вјеровање каже да је то добро по њих. Прије неку годину није било тако, био је кишан и југов католички Божић и те године им преминуо Папа Јован. После тога опет по старом, њихов Божић оштар цијело вријеме предбожићњег поста, што значи децембар редовно хладан ко змија. Бар то људи контају добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *