Каиро: Синоћ погинуло најмање пет људи

У сукобима који су ноћас избили у Каиру између присталица и противника предсједника Египта Мохамеда Морсија погинуло је најмање пет људи. Министарство унутрашњих послова Египта је рано јутрос саопштило да је током ноћи повријеђено 276 људи, међу којима је 35 полицајаца, а да су групе које су се сукобиле испред предсједничког комплекса бацале "молотовљеве коктеле", […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 09:57

У сукобима који су ноћас избили у Каиру између присталица и противника предсједника Египта Мохамеда Морсија погинуло је најмање пет људи.

Министарство унутрашњих послова Египта је рано јутрос саопштило да је током ноћи повријеђено 276 људи, међу којима је 35 полицајаца, а да су групе које су се сукобиле испред предсједничког комплекса бацале "молотовљеве коктеле", каменице и штапове, јавио је АП.

Истовремено, агенција Франс прес извјештава да је египатска војска испред предсједничке палате распоредила тенкове и оклопна возила, док стотине Морсијевих присталица узвикују слогане подршке пресједнику.

Ноћашње уличне борбе у кварту Хелиополис најинтензивније су насиље откако је почела криза у Египту 22. новембра, када је Морси усвојио декрет којим је себи дао широка овлашћења.

Насиље се јуче проширило и на друге дијелове земље – Морсијеви противници запалили су канцеларије исламистичког покрета Муслиманска браћа у Суецу и Исмаилији, источно од Каира, а сукоби су избили и у индустријском граду Махалах и провинцији Менуфијах у делти Нила, сјеверно од престонице.

Криза у Египту кулминирала је усвајањем нацрта устава у скупштини прошле седмице, који, како критичари тврде, не гарантује ни слободу вјероисповести, ни слободу штампе, и отвара пут за строгу интерпретацију шеријатског закона.

Опозиција је за данас најавила нове протесте и одбацила све позиве на дијалог док се нацрт устава не одбаци.0 КОМЕНТАРА

  1. Никад више мира у Египту – бар једно десет година! Некад помислим како безвезе кукамо на наше људе како трпе и не буне се…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *