Кадилук у Сарајеву пресудио да Српска плаћа одштету

Општински суд у Сарајеву донио је пресуду у корист цивилних жртава рата против Републике Српске у укупном износу од око 250.000 евра. Накнаду нематеријалне штете у износу од пола милиона конвертабилних марака (око 250.000 евра) требало би да плати Република Српска, будући да је Општински суд у Сарајеву донио пресуду у корист цивилних жртава рата. […]

петак, март 15, 2013 / 08:43

Општински суд у Сарајеву донио је пресуду у корист цивилних жртава рата против Републике Српске у укупном износу од око 250.000 евра.

Накнаду нематеријалне штете у износу од пола милиона конвертабилних марака (око 250.000 евра) требало би да плати Република Српска, будући да је Општински суд у Сарајеву донио пресуду у корист цивилних жртава рата.

Ријеч је о Сарајлијама, које су током опсаде града деведесетих година изгубиле неког од својих ближњих.

Просјечан износ штете коју би Република Српска требало да исплати је око 20.000 по породици која је изгубила своје чланове.

Ове пресуде су у основи у вези са раније изреченим хашким пресудама које се односе на команданте Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Станислава Галића и Драгомира Милошевића који су командовали троипогодишњом опсадом Сарајева.

Правобранилаштво Владе Републике Српске, као правни насљедник Војске Републике Српске, најавило је жалбе.

Адвокат Есад Хрвачић изјавио је за сарајевски лист Ослобођење да има укупно око 3.000 појединачних тужби.

"Свака од пресуда је доказ цивилним жртвама рата у Сарајеву да постоји законско упориште за добијање макар симболичне надокнаде за све што су претрпили", истакао је Хрвачић и рекао да је увјерен да ће доћи до правоснажности свих пресуда.

Општински суд у Сарајеву донио је и прошле године 33 пресуде према којима Влада Републике Српске мора исплатити одштету у висини 437.000 марака за Сарајлије које су током рата изгубиле најближе чланове породице.

Тужбе се темеље на чињеници да је Дејтонским споразумом Република Српска прихватила континуитет ратне Републике Српске.

Према Статуту Хашког трибунала, дијела која су наступила због нехуманог ратовања не застаријевају, као ни штета која наступи усљед тих кривичних дјела.

Хашки трибунал је изрекао правоснажне пресуде бившим командантима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу, који су осуђени на доживотни затвор и 29-годишњу казну затвора због "терора над цивилним становништвом Сарајева".

Сарајевска опсада трајала је 1.425 дана. За то вријеме је просјечно на Сарајево падало по 329 граната дневно. Убијено 11.541 грађана, а међу њима и 643 дјетета.0 КОМЕНТАРА

  1. Балије раде посао док „заштитници Српске“ пуне рачуне на Кипру и Кајманима и обезбјеђују н-то кољено својих потомака, а српска марва гута њихову жваку.. B-)

  2. Važno je da smo obukli mandatarku, a o srpskim žrtvama, kako sarajevskim, tako i drugima neka poglavnik pjeva na grandu, mamicu mu njegovu šta radi od nas.

    Dobro mi imamo i fening koliko marve hranimo, koliko kredita vraćamo, koliko plaćamo ošteta po raznim onovama.

  3. Karabatak
    Te pare po osnovu poreskog poravnanja su vec vracene i Dodo ih je davno spiskao. A od tih para po osnovu penzija nema nista. Oni koji su opljackali masine iz Famos-a, Coca Cole, Pretis-a i TAS-a sjetili se da traže penzije u Sarajevu. Penzije im trebaju dati oni po čijem nalogu su opljačkali te tvornice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *