Кад су цвјетале дипломе: 10 хиљада на бироу и још бројимо

Представници Интернационалног универзитета из Брчког посјетили су данас Општину Прњавор гдје у са начелником Синишом Гатарићем разговарали о могућности да се ова установа отвори и у Прњавору. Споменуто је како овај универзитет нуди велики број разноврсних смјерова и да такав избор немају ни студенти у Бањој Луци, те да би то, свакако, помогло младим Прњаворчанима […]

среда, март 6, 2013 / 18:52

Представници Интернационалног универзитета из Брчког посјетили су данас Општину Прњавор гдје у са начелником Синишом Гатарићем разговарали о могућности да се ова установа отвори и у Прњавору.

Споменуто је како овај универзитет нуди велики број разноврсних смјерова и да такав избор немају ни студенти у Бањој Луци, те да би то, свакако, помогло младим Прњаворчанима да са дипломом у џепу побољшају своје могућности у налажењу посла.

У исто вријеме из Завода за запошљавање РС сазнали смо да посао тражи више од 10 хиљада оних са високом стручном спремом – 10.503 – према подацима с краја прошле године, како је пренио Глас Српске.

Према подацима Завода, највише је незапослених дипломираних економиста 3.067, док их је лани запослено 1.476.

Незапослених правника има их 1.255, а њих 532 добило је посао прошле године

– На бироу је најмање професора математике и руског језика – кажу у Заводу и сабирају да је крајем прошле године посао у Српској тражило је више од 152.500 људи, од чега 215 мастера, 41 магистар и два доктора наука.

Диплома по главама становника

Подаци са “бироа“ показује да су промјене стања незапослености у степенима стручне спреме незнатне, осим у високој стручној спреми, гдје је посљедњих година дошло до знатног повећања броја незапослених, тачније број незапослених са високом стручном спремом повећан је за 5.305 у посљедње три године. Завод каже овако:

– 2009. године евидентирано 5.198 незапослених који имају диплому факултета,
– крајем 2012. године тај број износио 10.503

У подацима које је Завод објавио лани сазнали смо да је у августу 2007. године било тек 2.990 незапослених са високом стручном спремом, што је 3,5 пута мање него данас!

Повећање броја особа високе стручне спреме на евиденцији посљедица тога што све више младих људи студира – објашњено је прије пар мјесеци.

Ранко Милић, предсједник Уније удружења послодаваца РС појаснио је да, са једне стране, индустрија издише и није у стању да прими кадрове које нуде факултети, а са друге стране – производе се кадрови за које нема мјеста у привреди.

Дипломирала је чета ђака, у једноме дану?

Осим два државна, у Републици Српској постоји и седам приватних универзитета, што је "много више него што је потребно Српској и погубно", ријечи су ректора бањолучког универзитета Станка Станића, који наглашава:

"Број заинтересованих за упис на факултете из године у годину све је мањи. Приватни факултети на сваки начин покушавају да дођу до кандидата, па се чини све да студенти што лакше и брже заврше, и то постаје мамац за нове кандидате".

Иначе, постоји податак да је почетком августа 2009. године на Факултету за пословне студије у Бањој Луци дипломирало 66 студената за пар сати. Чланови комисије формалности су рјешавали тако што су се мијењали на мјесту предсједника комисије.

Тих 66 за један дан је прољепшало поменуте статистике Завода за запошљавање, а уз нови Интернационални универзитет у Прњавору, оне ће нас сигурно поново обрадовати.

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Дипломирала је чета ђака, у једноме дану?“(ЦИТАТ). Свака част, немам ријечи! Тако кратко, а све речено, честитам аутору – ЛЕГЕНДАРНО!

 2. Зашто ректор Станић прикрива злочин над поштеним и правим студентима? Зашто не поднесе кривичну пријаву против установе за производнју 66 идиота? Или су му страначки другари или ни њему није чиста савјест? Трећа могућност је да га није брига. Зашто је онда ректор?

 3. Ветерани РС, 07.03.2013. 13:54:12 [70055

  Koji bolan rektor Stanić,koji kurac koji palac?? Shvataš li ti gdje mi živimo i šta je ovo ??

  Mnogo su veće bile šanse da se neki rektor,profesor,kurac palac suprostavi Staljinu i prođe nekažnjeno nego da se danas neko suprostavi Volu od laktaša i ostane na funkciji.

  A najkomičniji su mi oni koji pod današnjim mafijaško-lopovskim režimom glume neki nivo neku struku i neko kurčevo ophođenje u belim rukavicama sve fino i kulturno dok im Mile uši zavrće i ugoni do balčaka.

  Takozvani bezmudi kvaziintelektualci !!!

 4. Стијане, муњо небеска!Управу си потпуно.Али шта радити и докле овако? Здраворазумску критику коју и ти често испољаваш на овом порталу банда не слуша. Мотка, осим прибора за наслањање биљака представља револуционарни алат. Ал’ и оне су у шуми. Зар у шуму у поново?!

 5. Svakim danom ce ih biti jos vise, htjeli vi to ili ne, stim da se broj na drzavnim fakultetima smanjuje jer su tezi.
  Privati fakulteti imaju bolje uslove, samo sto je kriterijum upitan, mada ovi sto studiraju na istim kazu da je tesko :).

 6. Cojece-znam, 07.03.2013. 17:44:57, написао(ла) је:
  „Svakim danom ce ih biti jos vise, htjeli vi to ili ne, stim da se broj na drzavnim fakultetima smanjuje jer su tezi.“
  Постоји, незванично и непровјерено (неко би требао?), „Пројекат приватизације државних факултета“, у којем пише, нпр.:
  „… АГФ УБЛ ће се приватизовати и основаће се три приватна факултета, чији су власници, заслужено, добро познати најширој академској заједници:
  1. Архитектонски факултет, власник проф. др Миленко Станковић (садашњи „власник“ АГФ),
  2. Грађевински факултет, власник Слободан Станковић (садашњи власник „Интеграл инжењеринга“),
  3. Геодетски факултет, власник Слободан Вишњић (садашњи власник „Геопројекта“)…“.
  Они који боље познају стање у РС и Бања Луци (нпр. ректор Станко Станић!?), схватиће озбиљно вјероватност наведених „гласина“!?
  Нека вам је Бог на помоћи! Амин. x-(

 7. Долази ново вријеме!, 07.03.2013. 18:20:37, написа и оста жив!?
  Па ово није нормално, јер ко су ти „…власници, заслужено, добро познати најширој академској заједници“? Ово и поменути је велики гријех: за РС, високо образовање, АГФ, студенте АГФ – садашње и будуће!
  Поновићу: НЕКА НАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЋИ! АМИН! B-)

 8. Г. Гатарићу, ми смо у великим проблемима које су добрим дијелом проузроковали такви кадрови чију производњу прижељкујете у Прњавору. Такви раде у Влади, Пореској управи, Фондовима… а видите у каквом су стању исти. Ми морамо да стварамо и школујемо људе који ће из тих проблема знати да нас извлаче. Отварање тзв. факултета који ће да наштанцају нове на већ поприличан број наштанцаних диплома стварамо проблем Републици Српској. Штанцање дилома по сату је национална издаја и тако треба и да се назове.

  Младе у Прњавору ћете задржати развојем општине, а не поклањањем диплома. Тиме радите управо супротно. Упропаштавате будућност своје локалне заједнице.

 9. У чланку (Autor: Predrag Raosavljević) “Horori visokog obrazovanja Republike Srpske“, у закључку је, изузетно добро, написано:
  „Treći i najvažniji korak je angažovanje nadležnih državnih organa, konkretnije Pravobranilaštva kod utvrđivanja i vraćanja imovinske koristi stečene eksploatacijom radova koji nemaju nikakvu naučnu vrijednost, odnosno predstavljaju ponavljanje poznatog, i Tužilaštva kod postojanja plagijatorstva, falsifikovanja i prevare.
  Kao skroman doprinos i prvi korak, autor ovoga članka se obavezuje da će isti poslati nadležnim evropskim institucijama za oblast obrazovanja da bi na ovakav način stečenim diplomama i zvanjima bio zabranjen pristup tržištu obrazovanja i tržištu rada dok se navedene vladine mjere ne sprovedu.” B-)

 10. На сваком пољу царује „сељачка мегаломанија“.

  Што смо мањи и јаднији, прохтеви и мегаломанија све израженија.

  К’о у фебруару(мачији мјесец). „Нит’ мањег к…нит веће дреке“!

 11. првенствено би се студенти требали поѕабавити овим. о њиховом трошку образују их полуписмени професори, који изигравају величине, а чији научни домети не добацују даље од граничног прелаза у Градишци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *