Кад се Кинези уједине, настаје свјетски енергетски гигант

Влада кинеског предсједника Си Ђинпинга одобрила је спајање корпорације Шенхуа, највећег рудника угља у држави, са компанијом Чајна Гудијан

уторак, август 29, 2017 / 10:44

Чајна Гудијан је међу највећим кинеским произвођачима електричне енергије, а о великом спајању је обавијестила државна Комисија за контролу и управљање имовином.

Ново правно лице, са имовином од 1,8 хиљада милијарди јуана (271 милијарди долара), биће друга највећа компанија у свијету по приходима и највећа по инсталисаним капацитетима, према подацима „Блумберг Њу Енерџи Фајненса“.

Спајање Шенхуа-Гудијан је можда прво од бројних мерџовања у кинеској енергетској индустрији, пошто кинеско руководство покушава да смањи индустријску прекапацираност и број предузећа у државном власништву, оцјењује њујоршка агенција.

Данашње саопштење ставља тачку на вишемјесечне спекулације о том удруживању, о ком је „Блумберг“ извијестио још у јуну.

Нова компанија, која ће се према очекивањима звати Нешенел Енерџи Инвестмент копрорација, имаће инсталисане капацитете од преко 225 гигавата, чиме ће надмашити француски Електрисите и италијански Енел, каже Франк Ју, аналитичар у компанији Вуд Мекензи.

Француски произвођач електричне енергије, познат под скраћеним именом ЕДФ, имао је прошле године нето инсталисане капацитете од 137,5 гигавата, према подацима компаније, док је Енел на дан 30. јуна ове године имао инсталисане капацитете од 83 гигавата.

Шенхуа ће моћи да смањи ослањање на угаљ, које тренутно износи око 90 одсто, пошто ће спајањем добити Гудијанове погоне у области чисте енергије, додаје се у информацији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *