Кацин: Због Војводине треба промијенити Устав Србије

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да ће војвођанско питање остати отворено све док се не обезбиједи одговарајућа политичка, административна и економска аутономија Војводине. Кацин је за новосадски Дневник од недеље рекао да је војвођанско питање отворено још од 1989. године, када је укинута аутономија те покрајине и оцијенио да је Војводина […]

недеља, септембар 23, 2012 / 13:48

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да ће војвођанско питање остати отворено све док се не обезбиједи одговарајућа политичка, административна и економска аутономија Војводине.

Кацин је за новосадски Дневник од недеље рекао да је војвођанско питање отворено још од 1989. године, када је укинута аутономија те покрајине и оцијенио да је Војводина жртва погрешних политичких опредјељења и стратегија у протеклих 25 година.

Према његовим ријечима, очигледно је да су на брзину донијете одлуке о промјени Устава из 1989. године проузроковале велику штету не само Војводини већ и цијелој Србији.

"Усвајањем Статута Војводине ствари су напокон почеле да се помјерају с мјеста, али треба још много тога урадити. Након одлуке Уставног суда о укидању 23 надлежности Војводине постаје све очигледније и српској јавности да је потребно мијењати Устав", оцијенио је Јелко Кацин.

Додао је да је Србији потребан модеран уставни акт који ће омогућити децентрализацију, дефинисати Србију као грађанску земљу, и омогућити локалним заједницама да преузму одговорност за бржи развој.

Кацин је најавио да ће учествовати на "Паради поноса" у Београду 6. октобра, ако она буде одржана, и додао да је задатак Владе Србије да обезбиједи основна грађанска права и мир на улицама Београда.

"Надам се да држава неће опет добровољно капитулирати као прошле године. Сви напори око успостављања владавине права дјелују потпуно илузорно ако држава не може да обезбиједи мирну шетњу градјана и ефективно забрани екстремистичке групе", казао је Кацин.

Изразио је очекивање да ће се Паради прикључити и представници свих грана власти у Србији, као и представници влада држава чланица ЕУ и Европског парламента.0 КОМЕНТАРА

 1. Невјероватно је колико је овај човјек дрзак. Још је невјероватније да исти наређује по Србији и да га сви слушају. Ратнохушкачка политика коју је исти заговарао деведесетих је настављена, у истој форми са нешто другачијим идејама.

 2. Da, da ja sam nevjerovatan. Ti pominješ ratno huškanje devedestih i sad se praviš da SM nema veze sa tim. Ko je organizovao mitinge koji su bili uvod u ratove po Jugoslaviji, a zatim sve te ratove izgubio, Kacin ili Milošević? Moraš se ti curice još mnogo išlifovati da bi ulazila u ozbiljne rasprave.

  Lijep pozdrav

 3. Хехе..а кацин је спремао тада пјевачко друштво за попевке од Птуја до Крапине?? Ма дај… и паметније би било овом пицопевцу да види како ће Словенију извући из све изгледнијег банкрота?
  Хоће му опет бити крива Србија и бојкот робе?

 4. immortal, 23.09.2012. 15:12:41

  Мислим да сте јако несрећнан човјек са својом константном потребом да наређујете људима, вршите категоризацију истих, гледате их са висине и сл.

  Сасвим сигурно нисте неко са ким бих расправљала о било којој теми јер су то особине које иначе не подносим код људи.

  Мислила сам да сте се промијенили, али видим да нисте.

  Лијеп поздрав татице!

 5. Herr Rammstein, na znanje: prosječan Srbin u Sloveniji ima veća prava i viši standard života nego prosječni Srbin u Republici Srpskoj. Svakako bih se na tvom mjestu više zabrinuo za Srbe ovdje, nego za Sloveniju. Inače, nisam čuo da su devedesetih pjevačka društva iz Slovenija slala avijaciju na Srbiju, obrnuto je bio, ali je srećom (više po nas, nego po Sloveniju) bar tamo izbjegnuta duža bruka. Sapienti sat. Konačno, Kacinu Srbi ako hoće mogu zatvoriti vrata Srbije, ali zbog nečega neće to da urade, a ti sad vidi zašto. Prihvati istinu i bolje ćeš se osjećati.

  Lijep pozdrav

 6. anja banja luka, 23.09.2012. 15:27:21

  Ања, нека, треба о свему да се дискутује, за разлику од неких, ево ти и ја немамо проблем са различитим мишљењем, зато остани на теми са твојим коментарима потребни су нам сопствени реалистични ставови, а колико су чији близу истине, може се лако утврдити.

  Ја се сјећам рецимо кацина, као једног од оних „јастребова“ словенчаке политике 90-тих, па ме зато интресује напромјењива опсједнутост Србијом и српским националним питањем, што значи да на његов „јастреб“ став н икакав позитиван утицај није имала ЕУ, што је за нас „кандидате за чланство“ обесхрабрујуће!

 7. immortal, 23.09.2012. 15:29:49

  Колико ме сјећање служи, а фала Богу служи одлично, те авионе на дежелу није слала Србија него савезна влада, Анте Марковића и савезна држава чији је члан била и Србија исто као и Словенија!
  Република Србија није имала уставно право да изда било које наређење ЈНА, већ тзв предсједништво СФРЈ, а пошто је тамо била нека пат позиција, онда се савезно извршно вијеће укључило у посао око преузимања граничних прелаза који су били под ингеренцијом савезне царине, тј. Као што рече онај амерички аналитичар скоро, рат у СФРЈ је почео искључиво због економских разлога, а не због национализма!

 8. rammstein, 23.09.2012. 15:33:22

  Рамштајн, немам проблем са различитим мишљењем, мислим да је то јасно у ових неколико година колико смо на Фронталу. Имам проблем са људима који мисле да су изнад других људи и који нису у стању да цивилизовано дискутују те савкога ко има другачији став позивају на оздрављење. Поменутом господину је та особина иначе својствена.

  Кацин је човјек који ради свој посао. Проблем су власти у Србији који га слушају. У свакој земљи је незапамћен скандал да неки посланик у парламену неке земље, посланик у Европском парламену, амбасадор… изјави овако нешто. Па и у малим земљама које „морају да ћуте“ постоји пракса какве-такве реакције поводом оваквих „наредби“. У Србији не постоји. Реакција Ивице Дачића неки дан када када није имао храбрости да истом одговори на још једну наредбу него се осјетио довољно храбрим тек на прес конференцији довољно говори о томе гдје се налазимо.

 9. Herr Rammstein, možeš ti mnogo bolje od toga da je Ante Marković napao Sloveniju avijacijom.

  Anja, tako je, ja samo pozivam da se prihvati istina, ko neće neka vjeruje u ovo što nas je i dovelo tu gdje smo sada. Kad se zna istina i kad se prihvati, čovjek se mnogo bolje osjeća i to je sve na šta sam ja mislio. Ja ne pozivam na liječenje ljudi automatskom puškom. Ako imaš nešto konkretno da mi prigovoriš, da sam ja nešto slagao ili slično, kopiraj, pa da vidimo šta je problem.

  Lijep pozdrav

 10. immortal, 23.09.2012. 15:48:06

  ‘ајде хронолошки, словеначки муп или територијалци заузимају потпуно нелегално граничне прелазе, јер ти гранични прелази нису власнитшво дежеле већ савезна владе!
  Затим на ту њихову акцију одговара Анте Марковић извлачећи неке батаљоне голобраде дјеце у тенковима, нажалост са маневарском муницијом у цијевима и покушавају да врате те савезне граничне прелазе у претходно стање!

  На то одговара кацинова дружина и прави барикаде свим јединицама ЈНА на терену, што је довело до ограничене употребе авијације, Србија са тим живе везе нема, исто као и Босна, ако је неко из Босне послао авионе, такође је и из Србије или Македоније или Црне Горе или Хрватске!?

 11. anja banja luka, 23.09.2012. 15:41:37

  Тако је Ања и мени је ова изјава кацина потпуно отклонила сумње у ЕУ, збиља је то само утопија, ако за толико времена није ништа промјенила у схватањима људи који је чине, попут кацина!
  Најбоља рјешења не долазе на поклон, не наравно, хвала њима, али нек они пробају себе почастити са тим најбољим рјешењима за банкрот, за територијални конфликт са хрватском око морских вода у истарском залеђу и низу других питања, немам ја ништа против Словеније да се разумијемо, напротив, за разлику од њих!

 12. Srbija je little bitch zapadne „demokratije“ i da bi bile stvari poniznije za nju, šalju ovog smiješnog čovjeka iz smiješne države da joj daje političke sugestije. Jadno da jadnije ne može biti, od Srbije naravno.

 13. А шта се може друго и паметније и очекивати од потомака бечких коњушара ,него да и они буду само то исто.
  Кацин је само један од њих.
  Само што јадник не зна да је његов домен штала и да се не треба даље од ње удаљавати

 14. Давно је глобализацијом предвиђено да се Војводина отме од Србије а потом изравна граница са Хрватском, Мађарском и Румунијом. Даља догађања су регионализација Србије чиме се завршава слабљење и разбијање српског корпуса а глобализациона политика се сели даље на исток према Русији.
  Границе Србије се своде на отприлике државне границе од прије балканских ратова

 15. Да тужилац Вукчевић ради свој посао, а на жалост га не ради, г.Кацин, би био већ процесуиран за ратне злочине. Знам да неки на овом порталу, мисле да неко из Словеније не може починити ратни злочин, али на жалост, то се догађало. Мора се коначно отворити питање одговорности г. Кацина, г.Јанше и других. Зашто. Неки су људи страдали недужни у Словенији. Мој рођак, је остао инвалид до краја живота у Словенији. Ваљда ће се неко запитати шта ради и за шта прима плату та тужилачка карикатура Вукчивић, а и онај Векарић.
  П.с. Г. Кацину је колико знам забрањено да дође у Републику Српску, због учешћа у ратним злочинима.

 16. Svepoštovani Montekristo, to je jako interesantno zapažanje o slovenačkim aktivnostima prije sto i više godina. Možeš li nam reći šta su po zanimanju bili tvoji pradjedovi, pa da saznamo kojeg zanimanja si ti potomak? Ima li među njima univerzitetskih profesora, filozofa ili astronoma ili su ipak i tvoji preci bili bliže štali i njivi?

  Lijep pozdrav

 17. Uzaludno bi bilo da se ja sad ovdje prepirem sa svima koji pišu stvarno svašta i koji ni više od dvadeset godina od debakla ratne politike zločinca Slobodana Miloševića i njegovih trabanata ne razumiju da nije u Sloveniji adresa krivca koji je zavadio Srbe sa svim narodima bivše Jugoslavije, poslao ljude u kazan sa vrelim uljem bez ikakve ideje šta se želi, bez podrške i na jednoj jedinoj adresi u svijetu, pa se dobijalo po ušima gdje se god i kad se god stiglo. Ono što je interesantno, iracionalni inat još ne popušta, e dok god ne popusti dolaziće novi i novi problemi. Kako sada stvari stoje, inat će prestati tek kad ne ostane ništa više da se izgubi. O tome bi trebalo dobro razmisliti.

  Slovenija je zemlja u kojoj najnormalnije živi i radi hiljadama ljudi iz cijele bivše Jugoslavije koji iz svojih domova nisu bili protjerivani čak ni tokom rata devedesith godina dok se ovuda žarilo i palilo sve što hoda, i niko, a ponajmanje Srbi se ne žale na život tamo, ili bar ne žele da se vrate svojim kućama ovdje. I o tome treba dobro razmisliti kad se oštrica mržnje upućuje na potpuno krivu adresu.

  Lijep pozdrav

 18. immortal, 23.09.2012. 19:43:42

  Мене само занима којим сазнањима се ти користиш кад од сукоба два истоветна актера Кацина и Милошевића, убједљиво тврдиш да је само Кацин исправан!?

  Не стављам се никад на страну Милошевића, напротив, али његова улога у том фингираном сукобу међу југословенским народима је потпуно једнака улози Кацина, Кучана, Јанше, Дрновшека,…

  Основ југословенског сукоба је економске природе и то је општа чињеница, а кад је економија у питању, све те друге тезе су само чиста декорација!

 19. Herr Rammstein, ajde pogledaj šta znači riječ „fingirati“, pa se vrati da vidiš šta si upravo ustvrdio za rat koji je gorio na području bivše Jugoslavije.

  Da si ti i svi vi ostali „udarili“ na Hrvatsku, snažnu polugu fašističkog stroja 90-ih na području bivše Jugoslavije, ja priznajem da bi mi argumenti bili mnogo tanji, ali smiješno je drviti po najrazvijenijoj i najdemokratskijoj državi bivše Juge, koja je dom naših sunarodnika koji tamo lijepo žive i rade, koja je integrisani dio najvećeg privrednog sistema na svijetu (koja je inače bila motor razvoja cijele bivše Jugoslavije, kad već pominješ ekonomiju), koja je uspjela da se izvuče iz nametnutog rata sa minimumom žrtava i za najkraće vrijeme (JNA se odatle MORALA odmah, bezuslovno i bez ikave dileme povući sa rukama uvis). Ako ti ništa drugo ne može biti mjerilo od sveg realizma kojeg vidiš oko sebe, a onda uzmi spisak tribunala u Hagu, pa prebroj koga ima više, Slovenaca ili Srba. Eto, ja stvarno nemam šta novo reći na ovu temu.

  Lijep pozdrav

 20. Immortal,

  „Slovenija je zemlja u kojoj najnormalnije živi i radi hiljadama ljudi iz cijele bivše Jugoslavije koji iz svojih domova nisu bili protjerivani čak ni tokom rata devedesith godina dok se ovuda žarilo i palilo sve što hoda, i niko, a ponajmanje Srbi se ne žale na život tamo, ili bar ne žele da se vrate svojim kućama ovdje. I o tome treba dobro razmisliti kad se oštrica mržnje upućuje na potpuno krivu adresu.“

  Hm. Čudno. Demokratija kako je ti ispovijedaš je jedna čudna stvar pri kojoj moraš da zaboravljaš na neke očigledno manje važne stvari, kao što je npr. 11.000 tzv. izbrisanih (mahom Srba) u Sloveniji. Pretpostavljam da postoji teorija i za to. Naravno, na kraju su Srbi krivi.

 21. Г. Immortal, мени је жао што Ви и даље живите са флоскулом, како је С.Милошевић, завадио све народе бивше СФРЈ са Србима. Стварно ми није јасно кад смо се то толико вољели. Живјели смо у једној држави, коју су измислили Амери, која се звала Краљевина Југославија, у којој ниси смио поменути злочине према Србима у Првом свјетском рату. Тако нам се деси, да аустријски каплар буде предсједник „друге“ Југославије, у коју нас опет Амери,препусте Совјетима. Совјети, на тенковима успоставе власт у Београду, па се иде у „ослобађање“ осталог дијела земље. И у тој другој Југославији, не смије се поменути Корићнска јама, Јасеновац се почео обиљежавати тек тридесет година, након рата.
  Деси се и трећи рат, након ког је С.Милошевић, је био прво за Амере био „фактор мира“, да би га после смјењивали као и остале „америчке играче“ Садама, Гадафија и сл.
  Ја сматрам, да ми Срби, не би требали заборавити злочине из ових последњих ратова, тачније њихове извршиоце, макар били и „европејци“ као што су г. Кацин или г.Јанша.
  Како се живи у Словенији није ме брига. Живите како хоћете, али пустите нас да живимо. Лично бих волио да људи из БиХ, не буду сентиментални, па не купују словеначке марке, које су навикли у бившој СФРЈ, него да купују боље и јевтиније њемачке, енглеске, француске и др производе. Нека их продају у ЕУ.

 22. immortal

  Не могу ти написати „свепоштовани“,јер нећу да лажем као ти.(ти никога не поштујеш)
  Са особом као што си ти не желим полемисати.
  Јер-ћоравом је џаба показивати, глувом довикивати и глупом доказивати
  И само ћу и ја теби поставити једно питање- „Да ли се лијечиш од неке болести?
  То одговори ако хоћеш овим људима са портала, мени не мораш.

 23. Hamurabi, nijedan sistem nije savršen, već se radi o njegovoj prirodi i mogućnosti da bude kontrolisan. Niko te ljude nije, ni protjerao, ni pobio. Štaviše ti si „zaboravio“ da kažeš epilog priče koju si naveo. Reci i da se Slovenija izborila da bude dio pravnog demokratskog sistema koji je presudio da svi oštećeni ljudi budu i obeštećeni za dio prava koji im je bio uskraćen. Sad to malo uporedi sa načinom na koji su ljudi drugih nacije ovdje bili „brisani“ i našim epilogom cijele priče.

  Lijep pozdrav

 24. Vidite kako sasvim lagano pitanje: „Možeš li nam reći šta su po zanimanju bili tvoji pradjedovi, pa da saznamo kojeg zanimanja si ti potomak?“ može izazvati jaku uznemirenost. Da, to je zaista interesantno, a samo koji sat ranije je bio miran drugdje vidjevši potomke konjušara. I onda u nekontrolisanoj nervozi još mene pitam liječim li se. Da, zaista interesantno.

  Lijep pozdrav

 25. Neprilagođen, ni Srbi ni bilo ko drugi ne treba da zaboravi zločine. Ja upravo kažem da najreprezentativnije prizore nekih od najstrašnijih stvari koje su rađene ljudima (na našu nesreću, tako mnogo ih bilo, pa su još i dokumentovani i fotografisani) treba staviti u sve udžbenike, pa da se vidi i jednom zauvijek zapamti šta se desi kad fašistička ratnozločinačka politika eskalira van granica kontrole. Pri tom posebnio svakoj naciji treba posebno prezentovati zločine njenih zlotvora.

  Lijep pozdrav

 26. Овај бечки коњушар каже да ће доћи на „Параду поноса“.
  То је и логично мора да учествује и тако подржи особе које имају исто сексуално опредјељење као и он.
  А на крају тај лоби га и гура да тура нос гдје му није мјесто и паметује Србији какав треба да има Устав

 27. Кад је ријеч о систему, ево вам само један примјер из БиХ. Подсјећам вас да је БиХ држава у којој су још присутне стране војне снаге и страна управа. Дође неки адвокат из Канзаса(САД) и каже не ваља вам правни систем, ја ћу направити бољи. Џаба што су БиХ се преко 120 година примјељују нека друга правила, која важе у ЕУ. И направи нови систем. Потроши се неколико стотина милона долара. И после 10 се види да је тај систем, пропао.
  А сад о поријеклу. Мој дјед је прије Другог свјетског рата, био трговац, отац само вкв возач. Зашто отац, само то. Па оца(дјед) је проглашен народни непријатељ, јер је како у једној књизи написано за њега да је „ујесен јевтино куповао кукуруз, да би га у прољеће скупо продавао“. Мог оца су због тога избацили из основне школе. Прво су га послали у школу, у коју је морао као осмогодишњак пјешачити 10 км, па касније није могао да иде у школу, никако. За вкв возача је завршио кад је опунољетио и наравно кад је промјенио родно мјесто.
  Ово вам говори да се и комунизам у БиХ, примјењивао ригидније него у Словенији.
  Радне задруге у БиХ су укинули тек кад се група сељака из Сјеверне БиХ, побунила.

 28. Immortal,

  Bаš je lijepo što opravdavaš očigledan zločin, za koji postoji naziv, a osuđen je poveljom o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija, te se kao takav nalazi u (pretpostavljam) vašem, tj. Slovenačkom ustavu, floskulom o nesavršenom sistemu. Na taj način ćeš neke sigurno odvesti sa teme, mene nećeš.

  Nisam zaboravio ništa da spomenem jer je to uglavnom sve. Molim te da me uputiš na taj dio koji obeštećuje oštećene, pošto evo ni danas pomena o povratku statusa izbrisanim građanima. A tek o parama istih i nekih drugih građana nekih sada drugih država…

  I ovaj tvoj mali détour na „neke druge i njihove načine“ je klasična podmetačina svojstvena filozofskom paklu zapadne „demokratije“. Ja sam priupitao za Sloveniju, ne za neke druge.

 29. Pošto ne razumijem o čemu sve pišeš, ako nešto izostavim postavi konkretno pitanje, pa ću pokušati da odgovorim opet. Dalje, slovenački (malo s) ustav nije moj, jer niti sam Slovenac, niti sam građanin Slovenije. Ne znam odakle si to zaključio. Još dalje, ja nisam napisao da je Slovenija najdemokratskija država na svijetu , nego da je po demokratičnosti svjetlosnim godinama ispred ostalih država bivše Jugoslavije. Odatle sebi dajem za pravo da kažem da neko ko kritikuje Sloveniju, prvo treba da pogleda smeće u kojem pliva u svojoj državi koje je malo poveće. Još dalje, obeštećenje za oduzeta prava je predmet sudskih pregonjenja i ako te jako interesuje u kojoj je to fazi raspitaj se u Sloveniji, jer nemam nikakav lični interes, niti sam optužen, niti sam tužilac, pa nemam pojma gdje je to stiglo. Nemoj nekim svojim pogledom kao da si iz Finske da maskiraš istinu, a to je da je grupa građana koji su došljaci u Sloveniju oštećena i da danas u Sloveniji postoji organizacija koja im pruža besplatnu pravnu pomoć i oni će izganjati svoja prava iako su dođoši, dok su u sredini u kojoj ti živiš ljudi koji su ovdje rođeni i živjeli generacijama fizički protjerivani i ubijani jer pripadaju drugoj naciji. Summa sumarum, i u bivšoj Jugi i sad bježalo se i bježi se odavde u Sloveniju, a ne obrnuto. Možda si primjetio i da čovjek iz Srbije ima takva prava da je u vrhu politike te države i vodi jednu od najjačih političkih partija, a godinama je bio i gradonačelink glavnog grada. Ajde zamisli sad nekog Slovenca koji bi vodio političku partiju ovdje ili u Srbiji kako bi prošao (pročitati kometar reprezentativnog homofobno-ksenofobnog pećinskog mislioca koji se potpisuje kao Montekristo). Nadam se da je sad kontekst malo jasniji.

  Inače kad god poželiš pljunuti na zapadnu demokratiju, prvo mi reci šta je alternativa koja je bolja. Onda se opet sjeti u kojem se smjeru kreću ljudi i gdje Srbi bježe, da li na zapad ili na istok. To bi ti mogao biti dobar putokaz.

  Lijep pozdrav

 30. Хамураби, слажем се са Вама. Иначе, Европсkи суд за људска права је скоро донио пресуду којом је Словенији наложено да плати одштету поменутим лицима. Иста је ГОДИНАМА уназад одбијала да врати права тзв. избрисанима. Такође су неповољно реаговали и на пресуду, али су им дошле критике из ЕУ те ће, без обзира на правдања око банкрота, морати да обештети СВОЈЕ ГРАЂАНЕ које је избрисала, а процјене су да ће да се ради око пола милијарде евра. За оне које је „преко ноћи“ избрисала то је било право етничко чишћење, како они кажу, јер су депортовани, остали су без станова, кућа, посла… Треба послушати само исповјести тих људи.

  Користим такође прилику да подсјетим Фронталовце на понашање „демократске Словеније“ када је прије пар година жена која се, мислим зове Невенка, покренула питање злочина у Словенији на почетку рата, одговорности словеначких власти и потребе за кривичним гоњењем. Иста је у „ДЕМОКРАТСКОЈ“ Словенији била најстрашније линчована у медијима и вријеђана од стране поменутих демократа са врха словеначке власти.

  Такође, г. Јанковићу је „демократска и предалеко одмакла Словенија“ у кампањи највише замјерила несловеначко поријекло, а сјетимо се и пријетњи смрћу.

  Скоро су радници из Србије и БиХ протествовали због написа у новинама на рачун тзв. дошљака.

  Србија се суочила са злочинима, процесуирала и кога је требала и кога није. Други нису. Напротив. Погледајмо само пресуде хрватских судова, словеначке реакције на позив за процесуирање, одбијање Тужилаштва БиХ да процесуира одговорне за злочине над Србима… Таква пракса гдје једни одговарају, а други не одговарају већ константно дијеле лекције о српској одговорности нас неће довести до циља. Дакле, они који нису спремни да се суоче са својим злочинима немају право да позивају друге на суочавање.

 31. Такође, да додам, хроничну словеначку ксенофобију према српском и хрватском капиталу. Сјетите се само протеста због уласка Конзума и куповине Фруктала.

 32. Још нешто, упоређивати Словенију која никада није рушена и која није ратовала са Србијом или нама је најблаже речено неозбиљно.

 33. Još si samo zaboravila dodati i da se u Sloveniji mora učiti slovenački jezik, kao i opštu tvrdnju da Srbija ne samo da nije ratovala u Sloveniji, nego nigdje nije ratovala tokom devedesetih godina (a tek nije jasno zašto nisi malo jače oplela po cijelom zapadu, jer tamo ljudi umiru od gladi i svi jako mrze sve strance), pa da bude kompletno tvoje odvratno limjerje tipično za zaostalog balkanskog ideologa. Djevojčice, misli ti nisu odmakle daleko od srednjeg vijeka koji se uostalom nalazi čim se pomakneš iz kruga prečnika 5 km u kojem se nalaziš, ljudi ti od dobrote i ideologije koju propagiraš bježe u tu „odvratnu Sloveniju i pakao zapadne demokratije“, pa ti slobodno nastavi da kao glavni problem vidiš u tome što Janković ne može da dođe do 51% u Sloveniji. Zapitaj se koliko bi neki Slovenac u našoj državi čiji slogan nije „kuća do kuće“ nego „vrećetina do vrećetine“ (alternativno kroz primjer: „Montekristo do Montekrista“) dobio ovdje i probaj da doznaš ko je u tvojoj državi palio kuće i protjerivao i ubijao ljude druge nacije čije je porijeklo ovdje vjekovno, i sve to u procentima za redove veličina većim nego što je slovenački skandal, koji će uostalom biti nadoknadiv i nadoknađen. Te godine smrti i zla ovdje su stvarno jako neobičan događaj, ko li je to mogao uraditi kad tu kod nas uopšte nikada nije bilo fašizma!?

  Lijep pozdrav

 34. Immortal,

  Prvo, moja pitanja su retorička i predstavljaju ismijavanje licemjernog naziva „demokratija“ pod kojim nastupa zapadni imperijalizam. Ne uzimaj to previše lično.
  Drugo, Slovenija (oprosti na velikom S u slovenački, u pitanju je autocorrect opcija koju mi se nije dalo korigovati), je a i Hrvatska isto tako little bitch zapadne „demokratije“ u kojoj je, za razliku, od Srbije ponuđena vlast koja će raditi direktno u interesu potonje, a protiv svojih građana. Prvid blagostanja služi da bi komšije pokupile pelcer, a kao i svaki privid uskoro će se razbiti (bankrot). Onda ćemo vidjeti pamet i umješnost Slovenaca da se izbore sa tim, i u tome im želim svaku mogu sreću, najiskrenije.

  Treće, i najvažnije. Ko su EU i Jelko Kacin da se mješaju u unutrašnje stvari jedne suverene države, te da joj sufliraju promjenu ustava, reforme pravosuđa, otimanje dijela teritorije pod parolom – bili ste zli, prema našim aršinima, pa sad morate da patite, opet prema našim aršinima. Gdje je pravo naroda na samoopredjeljenje u ovom slučaju? Gdje je poštovanje suverenosti drugih država? To su neka konkretna pitanja koja ja postavljam, evo možeš i ti na njih da odgovoriš kao jedini lik na ovom portalu koji brati taj evropski mentalni ponor?

  Samo mi objasni kako se demokratija sile uklapa u opštu teoriju demokratije sa svim svojim feature-ima opisanim kroz povelje Ujedinjenih nacija i tako dalje?

 35. Треба генерално србима промијенити мозак. Настави ли се послушничка политика и лоповлук, трајно смо готови.

 36. Pa dobro, poslije dužeg vremena bar se našao sagovornik sa kojim priča može početi da konvergira.

  Hamurabi, pominjati Sloveniju i Hrvatsku u istoj rečenici što se tiče sloboda i demokratije nije dobro, jer se radi o totalno oprečnim tvorevinama koje nikakve veze jedan sa drugom nemaju. Hrvatska je jedna od najzatrovanijih i najfašističkijih država u ovom regionu koja tek počinje da prolazi mukotrpan put oslobađanja od mračne ideologije. Slovenija je tu ipak daleko, daleko odmakla. Uporedi s njihove popise stanovništva, pa će ti sve biti jasno.

  Što se tiče bankrota, ne mogu elaborirati tu temu, nemam vremena ove sedmice. Neki drugi put. Tek ovoliko: ne znam jesi li ikad ozbiljno proučavao ekonomiju. Ako jesi malo se podsjeti šta znači bankrot za fizičko, a šta za pravno lice, šta za državu i koje su posljedice bankrota za svakog od njih i kako se te posljedice spriječavaju ili liječe i posebno kada i zašto neko ulazi u bankrot. Ako nisi proučavao, trebaće ti malo više vremena da potpuno sagledaš sve strane te pomalo egzotične riječi koju populisti tipa velikog dragog vođe Republike Srpske jednostavno istrtljaju svojim kućnim ljubimcima pod šatorima. Moje je samo da ti preporučim da se na znanjima o bankrotu ne zaustaviš tamo gdje će se zausaviti šatorski publikum.

  EU. Uopšte nije tačno da ja propagiram da Srbija (ili mi) moramo ući u EU. Ja ću opet ponoviti. Srbija ako hoće neka zatvori ta vrata, ali mora biti načisto šta je alternativa. Ekonomski model odlučivanja je jasan. Šta god da odluči Srbija (tj. ljudi tamo), neka procijene ljudi u Srbiji koliki će biti oprtunitetni trošak te odluke i šta je najbolje. Ako hoće u EU, moraju biti načisto da EU nameće pravila i zahtjeve. Kad bi EU htjela da se pridruži Srbiji, bilo bi obrnuto. Meni se dakle čini da mi sami nećemo mrdnuti dalje od kera koji juri svoj rep, a meni je takođe jasan putokaz i smjer kretanja naših ljudi koji od ove naše dobrote bježe. 99,9% njih bježi na zapad, a veliki dio njih u EU. je li to slučajno? Zašto naša emigracija ne bježi u Rusiju, nego baš u Njemačku. Stvari se lagane, samo ih treba prihvatiti neiskrivljene.

  Lijep pozdrav

 37. Увијек су ме одушевљавали људи којима су пуна уста демократије и људских права, а који имају потребу да саговорника вријеђају, да га савјетују и сл. Исти који нису у стању да цивилизовано дискутују позовају на цивилизацију… Тема је мијешање појединца у унутрашња питања друге земље, позив појединца да једна земља мијења свој Устав, да га усклађује са Статутом итд.

  С обзиром да смо утврдили да не знате шта је фашизам, захваљујући г. Рамштајну на другој теми, нема потребе да се о томе више расправља. Свака друга ријеч Вашег рјечника тј. фашизам и даље, до даљњег, остаје непознаница за Вас.

  Поставили сте питање достигнућа Словеније и поштовања људских права у истој. Ја сам Вам аргументовано и примјерима показала како се у Словенији „поштују“ људска права. Та земља је извршила етничко чишћење својих грађана које је преко ноћи избрисала из Регистра држављана, похапсила и депортовала преко Мађарске у Србију. Иста је на најбруталнији начин негирала све ратне злочине и извршила линч свих оних који су указивали на потребу истраге о томе шта се десило почетком рата. Исти нису одмакли ништа даље од нас јер вријеђају кандидате на изборима на националној основи и узимају им за ману то што нису Словенци. Исти врше сегрегацију радника из бивше Југославије и вријеђају их на нациналној основи о чему може да проичита свако и на интернету. Дакле, класични примјери „напретка“ и тога колико је Словенија одмакла у односу на остале републике бивше Југославије.

  Наравно да радници иду у Словенију јер није сравњена са земљом, јер није срушена по ко зна који пут у једном вијеку, јер јој није направљена штета од неколико десетина милијарди евра, јер јој није сравњена са земљом сва индустрија, јер је чланица ЕУ постала онда када се од исте могло нешто и добити и безброј других разлога због чега упоређивање Словеније и Србије и нас уопште није могуће.

  Криминал и корупција су у Словенији на веома високом нивоу и једна је од земаља чланица ЕУ са највећим степеном исте. Афере са Финцима око наоружања у који је умијешан читав политички врх су само један од примијера.
  Менталитет је потпуно исти, разлика је у приликама. Иначе нису ништа даље отишли од Србије или Хрватске. Сви заједно, како каже Хамураби, имамо политичкиу елиту која не ради у интересу народа.

  Та потреба константног изједначавања, која датира још из југословенског периода гдје ако има неки лош Словенац који је неваљао мора одмах да има српског еквивалента који је такође неваљао је нешто што је дио размишљања оних који још живе у том времену. Такви су у стању сваку тему окренути на потпуно погрешну страну како би се причало о ономе што није тема. Такви подмећу, скрећући са теме, да се бавимо Словенијом, а не гледамо прилике у својој земљи, иако се нико није намијерно и ничим изазван позабавио Словенијом већ је реаговао на мијешање словеначког политичара у унутрашње прилике једне земље и културно одговорио на неистине које су написане.

 38. Наши људи бјеже из земље у свим правцима. И према истоку и према западу. Није истина да их нема, све више посљедњих година, у Русији. Алтернатива постоји, али политичка елита је под утицајем оних којима та алтернатива није интерес. Наша политичка елита је радник чији послодавац има свој план рада који наши радници морају да поштују. Србија из тог разлога негира алтернативу која постоји у виду земаља око Русије, Индије, Бразила, ЈАР- а, које популарно знамо како се зовемо. Србија потпуно не користи нпр. бесцаринске уговоре које има са Русијом, једина у овом дијелу Европе, јер мора да одрађује оно што послодавац нареди и јер мора да саслуша сваког пословођу или шефа смјене попут Кацина којег послодавац пошаље.

 39. immortal, 23.09.2012. 20:08:49

  Па види, прича ти је потпуно неутемљена и стоји на површним чињеницама, ево да ти дам неколико демантија, прво ако је теби само хашки трибунал мјерило одговорности, онда си индоктринисан једностраном правдом!

  Нико ни од Срба није тамо осуђен због Словенаца и чињена ратних злочина тамо над Словенцима, тако да је ту бар што се тога тиче егал све!

  А друго, то што ти тврдиш да тамо у Словенији наши људи, неки Срби лијепо живе, ок, нек буде да је тако, али ја знам исто тако велики број Словенаца који су код нас охохо фино зарадили, неки поштено инвестирајући у неке пројекте у нашој земљи и Србији наравно, а неки су богами и мешетарили по берзама и сплектарили са нашим корумпираним властима!

  Већински власник дионица ЕУРОИНВЕСТ фонда је био Словенац, покупово је много акција БХ привреде и самим тим привреде РС, па нико то не оспорава нити се Словенци жале на нас!

  Има ту и друга страна медаље, а коју Словенци вјешто избјегавају, а то је потраживања девизног дуга од Љубљанске банке, која се понаша потпуно нецивилизовано са тим тако речено отетим новцем, нико није њима новац поклонио, већ је уложио! Шта са тим и шта нам о томе има рећи кацин?

  Пусти те се Ви тих ратних штосова, ко је крив, ко је почео…алоо рат се давно завршио, папири и уговори важе и послије рата, шта је са дугом девизним штедишама?
  Или да им то „опростимо“ само зато што понеко тамо може отићи са фанглом и мистријом у руци и зарадити неку цркавицу??

 40. Mrzim forumske rasprave i pokušaje da se uvrštavanjem miliona nepoznatih u formulu (pitanja) pokušava postaviti visok intelektualni nivo u koji jedni lakovjerni neće ući jer se boje, a drugi zato što ne mogu da pariraju očiglednim masterima svojih cijenjenih zanata. U ovom slučaju ekonomije bankrota.

  Immortal,

  Da pojednostavim ovo čisto da te skrenem sa tvog nadmenog stava opisanog u lijepim savjetima kako, kojim redoljedom i šta da čitam iz ekonomske teorije da bih se prosvijetlio te shvatio ono u čemu griješim. A to su moji stavovi.

  Znanjem možeš samo potvrditi svoje već zacrtane stavove, i to se upravo dešava kod nekih. Kod nekih drugih koji uče samo da bi se izvukli iz čamotinje i zaradili za „ljeb“ negdje vani, znanje služi za istu stvar za koju auto-limari koriste gumeni čekić, da isprave lim i da svoju neposlušnu djecu bez posljedica lupe po glavi.

  Zašto mladi idu u Sloveniju/Njemačku/Zapad a ne u Rusiju je potpuno pogrešno pitanje koje u sebi već ima grešku. Prvo, znam dosta mladih, koji su otišli u Rusiju i bijaše im dobro tamo, zaradiše pare i vratiše se. Neki ostaše.

  Znam dosta mladih koji otiđoše u Sloveniju/Njemačku/Zapad, te kao „bosanski“ kadar rade što Slovenac/Nijemac/Zapadnjak ili ne želi ili radi ispod cijene. U familiji imam primjer jednog izuzetnog inžinjera koji radi u jednoj prestižnoj fabrici na poziciji koju dijeli sa jednim Nijemcem. Pretpostavi ko je plaćeniji iako ne postoji logičan odgovor za to. Prilikom pitanja nadređenom zašto je to tako, dobija uvijek isti odgovor – ako ti se ne sviđa idi.

  Ne favorizujem Rusiju, to sam nekoliko puta ponovio na ovom portalu. Ni zapad. Favorizujem pravdu, koje nema nigdje, pogotovo u zapadnim demokratijama.

  To su jedna korumpirana prebogata društva u kojima se korupcija manje osjeti jer su države bogatije, jednostavno. Primjer za Sloveniju je Anja gore pomenula pa se vodi istim.

  Što se tiče Drago Vođe, on isto tako vodi ovaj narod u EU, prema njegovom planu i programu, barem. Što se mene tiče, svoje ekonomske vratolomije možeš komotno sa njim pod šator jer je to jedini prostor u kom će ljudi svršavati na pomen intelektualnih vještina i pojmova, jer čim ti isti postanu alat za retoričko nadmuđivanje a ne rješavanje problema isti si kao on.

 41. immortal, 23.09.2012. 20:08:49

  Питао си нешто о порјеклу, па није згорег да се и на то подсјетимо!
  Јесте, Словенац је био коњушар и нема чега ту да се стиди, моји су за то вријеме били хајдуци или ускоци, пошто су им некад давно властелини и племићи прокоцкали и изгубили земље и посједе средњовјековне Босне (слично са овим садашњим), обичан човјек, горштак се није мирио са судбином, па је из поља отишао у гору и кад је војевајући по тим горама протјеро одавде прво једну империју па затим и другу, тад се и словеначки коњушар осјетио слободним, похитао је у загрљај мом ђеду пристиглом са крвавог солунског фронта!

  Пружио је руку тад мој ђед словеначком коњушару, као да су браћа и кренули су истим путем, али је коњушар из свог генерацијама стицаног комлекса ниже вриједности и користољубља на сраман начин преварио мог ђеда и тако сачувао за себе отету шталу, а ђедовог унука и праунука би сад ставио за свог коњушара у тој истој штали у којој је он вијековима служио као туђи коњушар!

 42. Hamurabi, mene eseji na slobodnu temu ne interesuju, ponajmanje me interesuju nečiji stavovi, a od svega što si gore napisao najbolja stvar je odgovor koji ti je na postavljeno pitanje dobio rođak u Njemačkoj: „Ako ti se ne sviđa, ti idi“. Evo, neka ide u Rusiju, šta će on uopšte u paklu zapada. Kad saznaš gdje je ta tvoja pravda, podijeli sa nama u novom eseju.

  Herr Ramstein, pitao jesam, ali ne tebe. Koga je uopšte briga šta su bili tvoji preci??? Ipak, hvala za tvoju dirljivu alegoriju o erotskom odnosu konjušara i ratnika. Prave su ljubavi tužne.

  Lijep pozdrav

 43. immortal, 24.09.2012. 18:57:54

  А кога је уопште брига шта ти мислиш о западу, Русији, прецима, Милошевићу, Србији, Словенији…не знам стварно смисао твоје преписке!

 44. Herr Rammstein, sve je počelo tako što si TI od mene tražio da ti objasnim zašto je šumar u gumenim čizmama i Armani odijelu (koji je i tvoja ikona) fašistički ratni zločinac, a na kraju si (opet TI) nametnuo priču o svojim precima i njihovim (ne)zgodama sa slovenačkim konjušarima. Ni ja ne vidim smisao, ali tako bez smisla završe svi dijalozi u kojima TI učestvuješ.

  Lijep pozdrav

 45. Ljudi, previse razbijamo sami sebi glave oko ovog lika. To se samo kratko kaze:“Kacine, aj se zabij u picku materinu“ imas za to blagoslov 90% nas. A neka se zabiju i svi oni u Srbiji koji bi sad odmah igrali kako ti kazes.

 46. immortal, 24.09.2012. 22:13:11

  Ех јбг ти, а ја мислио да ћеш ти као умна глава да нам објасниш ефекат „нестанка“ пара у љубљанској банци, па програм Меркатора, Туша, фондова, ПИФова,… и свега што је готово неометано код нас нашло плодно тло а дошло из дежеле и нека је кад имамо то што имамо на челу тога што зовемо државом, а ти ето цијениш да су се Словенци претргли ако су неког „цријеп и цигла“ радника смјестили у дежелу и дали му права да ради и ћути, јер га нико ништа није ни питао, а ти ударио о оном о чему најмање имаш појма, ја те опет питам ко је фашиста?
  Да ли онај ко се тако сам декларише, или кога ти или неко сличан твом ставу категоришете у фашисту?

  Ако је квака бити антифашиста, па онда смо ми Срби из РС највећи антифашисти на свијету, ми не волимо своју државу мислим званичну државу БиХ, па нешто не видим да нас ти фалиш по том основу!:P

 47. immortal, 24.09.2012. 22:13:11

  Мислиш да исмијаваш до бесвјести тог „фашисту у гуменим чизмама“, али јбг док су наши овдје потписивали повеље са Дубровчанима, не вјерујем да се било ко у Европи дивио некаквом кекецу из шуме за кога нико никад није ни чуо док га нису Срби пронашли негдје у подножју Алпа у коњушници и увели га у државу!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *