Кабинет премијера сиријских терориста се распао за само два дана

Свега дан након што је у Истанбулу Сиријска Национална Коалиција (СНЦ) објавила како су изабрали „премијера“ још једном се показала разједињеност која влада у про-западној коалицији која је створена 11. новембра 2012. у главном граду Катара на директан наговор САД-а. Најмање 12 кључних људи изашло је из СНЦ, након што је коалиција за свог премијера […]

четвртак, март 21, 2013 / 18:38

Свега дан након што је у Истанбулу Сиријска Национална Коалиција (СНЦ) објавила како су изабрали „премијера“ још једном се показала разједињеност која влада у про-западној коалицији која је створена 11. новембра 2012. у главном граду Катара на директан наговор САД-а.

Најмање 12 кључних људи изашло је из СНЦ, након што је коалиција за свог премијера изабрала Гасан Хитоа. Међу 12-орицом налази се замјеница вође коалиције, Сохер Атаси, и гласноговорник Валид ал-Буни. Из СНЦ-а су такође изашли и Камал Лабвани, Марван Хај Рифаи, Иехиа ал-Курди, и Ахмад ал-Аси Јарба. АФП преноси како информације говоре да би ускоро још чланова могло објавити свој излазак из ове опозиционе коалиције.

У изјави поводом изласка из коалиције, група је као кључни разлог навела како се одлуке "диктирају споља" те како се не поштују "демократски принципи". Атаси је нагласила како излази из СНЦ јер не жели да буде "марионета страних сила".

Занимљив, али нимало неочекиван, избор је новог тзв. премијера изабран је амерички држављанин, рођен у Сирији, и бизнисмен Гхассан Хитто (50), који је до недавно живио у Текасу и тамо био директор једне компаније за информационе технологије.

Изгледа да су неки чланови СНЦ тек сада схватили како је цијела коалиција и основана искључиво с циљем да буде марионета западних сила и регионалних анти-сиријских режима. Избор Сиријца из САД-а, који је амерички држављанин и успијешан бизнисмен у једној информатичкој компанији, некима је изгледа послужио као потврда пређашњих сумњи да ова организација од 62 члана са сједиштем у Истанбулу не заступа "интересе сиријског народа", већ страних агенди.

Упркос томе, знатан број западних држава и НАТО чланица, укључујући и Хрватску, управо је ову скупину признао за "јединог легитимног представника сиријског народа". Ипак, једна ствар је јасна, СНЦ никада није заиста био "представник сиријског народа", а ове унутарстраначке борбе само су још један доказ те чињенице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *