Неко нас посматра: Земља из угла удаљених галаксија

Кад гледамо звијезде на ноћном небу, ми заправо гледамо у прошлост. Пошто је свјетлости потребно много времена да пређе огромна беспућа свемира, сваки небески објекат који посматрамо видимо онако како је изгледао у давнини. Али како изгледа Земља, посматрана с тих удаљених дестинација?


Није украден, разградио се: Холанђани направили биоразградиви аутомобил

Шта је то: прави се од шећера, може да превезе четворо људи и иде 80 километара на сат? То је биоразградиви аутомобил ‒ његови конструктори кажу да може представљати сљедећу развојну фазу у аутомобилској индустрији која је пријатељски настројена ка природи.


Помрачење: Дио Мјесеца вечерас у Земљиној сјенци

Земљин природни сателит вечерас ће дjелимично бити прекривен њеном сjенком. Парцијално помрачење Мjесеца, како наводе у Астрономском друштву „Руђер Бошковић“, биће видљиво и на територији Србије, а помрачење ће у Београду почети у 19.46. Најбољи поглед на помрачење из Републике Српске имаће становници Требиња.


Биће нас још више: Смањена смртност дјеце у свијету

Свијет је током посљедњих 25 година направио значајан напредак у спашавању живота дјеце, а први пут број смртних случајева међу дјецом нижи је од шест милиона на глобалном нивоу, наводи се у извјештају Уједињених нација (УН).


Фонд именом бившег предсједника Јелића расписао конкурс

Министарство науке и технологије Републике Српске, Фонд „Др Милан Јелић“, расписало је данас конкурс за стипендије у академској 2017/2018. години студентима првог, другог и трећег циклуса студија на домаћим и универзитетима у иностранству.


Правилник са очигледним неправилностима

Из правилника чији детаљ су нам послали професори италијанског језика и књижевности и српског језика и књижевности; види се једна сасвим очигледна нелогичност, која своју праузрок највјероватније има у начину добивања запослења преко “јавних конкурса”. Наиме, у одјељку “латински језик” пише да га могу предавати и професори историје, док професори “Италијанског језика и књижевности и […]


Синтаксостилистика Нине Милановић

На штанду Републике Српске на 62. Међународном београдском сајму књига промовисана је књига Нине Милановић „Огледи из синтаксостилистике“ у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.