Мадрид пријети да ће полицијом и војском спречити каталонски референдум

У току је даље заоштравање између Мадрида и Барселоне. Након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон објавио да ће 1. октобра бити одржан „референдум независности, иако је Уставни суд Шпаније суспендовао закон на основу којег је расписан, председник владе у Мадриду, Маријано Рахој, упозорио је:


САД: Петиција да се Сорош прогласи домаћим терористом

Петицију која од администрације америчког предсједника Доналда Трампа захтијева да милијардера Џорџа Сороша (87) и организације које је он основао прогласи домаћим терористима и конфискује им имовину, потписало је више од потребних 100.000 људи.


Дрво по дрво: Пустош претворио у тропски рај

Неконтролисаном сјечом дрвећа ада Маџули на Брамапутри је од богате шуме постала пустиња са које су побјегле све животиње. Међутим, Џадав Пајенг није се мирио са тим. Послије вишегодишњих напора, ријечно острво поново је постало оаза препуна живота.


Meланија Хрватима пријети тужбом због билборда

Прва дама Америке Меланија Трамп запретила је тужбом уколико у Хрватској, за 24 часа, не буду уклоњени билборди са њеним ликом на којима се, уз слоган „Само замисли колико далеко можеш догурати уз мало енглеског“, рекламира школа енглеског језика. Аутори кампање без коментара.


Најјефтиније дрогирање је у Албанији

Албанија је земља са најјефтинијом дрогом и највећим потенцијалом корисника у региону, подаци су Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал.


Бразилски предсједник Темер омета правду и истрагу

Бразилски предсједник Мишел Темер оптужен је за ометање правде и вођење криминалне организације, а поред њега оптужено је још осморо људи, међу којима двоје чланова његовог кабинета и шесторо бизнисмена и политичара који су већ у затвору.


Трамп врши припреме за агресију на Венецуелу

Амерички предсједник Доналд Трамп поново је изразио забринутост због политичке кризе у Венецуели и наговијестио да би САД могле да предузму кораке у циљу “успостављање демократије” у тој земљи.