Јужна Кореја укида пореске олакшице за роботизацију, уштеђено дају радницима без посла

Услед свеприсутног страха како ће роботи замијенити људе на великом броју послова, Јужна Кореја могла би бити прва држава у свијету која ће увести порез на роботе

понедељак, август 14, 2017 / 17:17

Новим приједлогом умањиће се пореске повластице које уживају компаније због инвестирања у аутоматизацију, што значи да се не односи на директно убирање пореза од робота, већ власт жели инвестиције у роботику учинити мање привлачнима за компаније.

Јужнокорејске компаније које улажу у аутоматизацију опреме имају пореску олакшицу у износу од 7 одсто, а она би се новим одредбама смањила на 2 посто.

Највећа концентрација робота налази се управо у Јужној Кореји, у којој на сваких 10 хиљада запослених у прерађивачкој индустрији долази 531 вишенамјенски робот.

Да постоји разлог за забринутост због аутоматизације због којег се овај потез чини логичан говори чињеница да је у земљи тренутно највећа стопа незапослених у посљедњих 17 година, без посла је 1,17 милиона људи.

Тешко је рећи да је пораст незапослености директно повезан с повећаним степеном аутоматизације, али средства уштеђена од смањења пореских олакшица уложила би се у социјалне програме.

Ово није први такав приједлог, наиме још у фебруару је Бил Гејтс сугерисао сличне мјере с аргументом да би роботе требало опорезивати подједнаком стопом као и људске раднике.

Тренутни порески закон Јужне Кореје истиче крајем ове године, након чега би нове мјере могле ступити на снагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *