Јутарњи лист: Понуда Русије за Јужни ток опасна за Хрватску

Хрватска се налази под великим притиском руске компаније Гаспром и Кремља да потпише нови међудржавни и дионичарски уговор којима би се регулисали односи и права око градње гасовода Јужни ток, и то прије него Хрватска уђе у Европску Унију, пише „Јутарњи лист”. Лист наводи да то стоји у повјерљивом документу владе у којем се детаљно […]

понедељак, август 13, 2012 / 09:06

Хрватска се налази под великим притиском руске компаније Гаспром и Кремља да потпише нови међудржавни и дионичарски уговор којима би се регулисали односи и права око градње гасовода Јужни ток, и то прије него Хрватска уђе у Европску Унију, пише „Јутарњи лист”.

Лист наводи да то стоји у повјерљивом документу владе у којем се детаљно разматра садашња хрватска позиција око градње стратешког гасовода Јужни ток.

Ради се о, подсјећа „Јутарњи лист”, 3.600 километара дугом гасоводу којим би се гас из Русије допремао у Европу, а требао би да почне да се гради крајем ове године.

Према повјерљивом владином документу, у којем се разлаже позиција Хрватске у односу на овај пројект, „представници Гаспрома, заправо, као продужена рука Кремља и високе државне политике Владимира Путина, траже од представника хрватске владе и државне фирме „Плинакро” да се горе наведени документи потпишу дословно иза леђа Европске комисије”. Комисија се томе, како се наводи, противи, јер сматра да сви до сада потписани међувладини уговори с Гаспромом и Русијом нису у складу с ЕУ законодавством.0 КОМЕНТАРА

  1. E pa to je njegov cilj.
    Da se budzet RS puni iz naplate tranzita ruskog gasa ka Hrvatskoj i Sloveniji. Onda nam fabrike (ono malo sto ih je i ostalo) svakao vise i nece trebati i svuda ce teci med i mlijeko i svi cemo svakog dana u svakom pogledu sve vise napredovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *