Јусуфспахић забринут због Џуџевићевих изјава

Ријасет Исламске заједнице Србије оштро је реаговао поводом изјаве предсједника Бошњачког нациоанлног већа у технничком мандату Есада Џуџевића да ће Бошњаци мијењати презимена тако што ће одбацити „наметнуте“ им додатке „вић“ и „ић“. Заменик реис ул улеме и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић саопштио је тим поводом да "презимена људи или имена породице било које националне […]

четвртак, мај 15, 2014 / 09:18

Ријасет Исламске заједнице Србије оштро је реаговао поводом изјаве предсједника Бошњачког нациоанлног већа у технничком мандату Есада Џуџевића да ће Бошњаци мијењати презимена тако што ће одбацити „наметнуте“ им додатке „вић“ и „ић“.

Заменик реис ул улеме и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић саопштио је тим поводом да "презимена људи или имена породице било које националне или вјерске припадности од памтивека означавају припадност родитељу – родоначелнику породице, географском поријеклу, неријетко и породичном занимању – занату и слично", преноси Танјуг.

Презимена словенских народа, поручује муфтија, на нашем подручју па и Бошњака су у том духу, а опет ништа мање него што је то случај код других народа у свијету.

"С друге стране у духу словенских језика суфикси који означавају припадност су природно ‘ић’, ‘вић’, ‘ов’ или слично. Сваки човјек у овој земљи је слободан да одабере своје име па и презиме што су Бошњаци и други народи чинили. Да је било систематског мењања презимена демантују нас многа бошњачка презимена без додатака ‘спорних’ суфикса (Колашинац, Угљанин, Бихорац, Пачариз, Бошњак …)", навео је муфтија Јусуфспахић..

Исто тако, како је додао, нема ни сумње да се није нарушила бошњачка исламска традиција у бројним презименима са ‘спорним’ ‘деградирајућим’ суфиксима (Исламагић, Исламовић, Муслимовић, Муминовић, Јусуфспахић, Спахић, Пашић, Мехмедовић….)".

А када је већ ријеч о системском брисању идентитета треба се сетити бошњачке дијаспоре у Турској чија су презимена стварно промијењена, подсећа муфтија.

"Сходно наведеном изненађени смо оваквом изјавом господина Џуџевића и забринути за најављени национални програм Бошњака", наводи се у саопштењу Информативна службе Исламске заједнице Србије.

Џуџевић је рекао да су бошњачким презименима насилно придодавани додаци у последњих стотину година, од 1912. године, од када је, како је рекао, Санџак у саставу Србије и Црне Горе, преноси Танјуг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *