Јуниори Туђман и Изетбеговић у дуету објашњавају како су муџахедини стигли у БиХ

Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ изјавио је да је протеклог рата злочина било на свим странама.

четвртак, август 31, 2017 / 09:29

Међутим, он је рекао да се злочини муџахедина, који су били индивидуални, не могу поредити са удруженим злочиначким подухватом који је фактички предводио Фрањо Туђман.

Одговарајући на оптужбе Туђмановог сина Мирослава, иначе, заступника владајуће ХДЗ, који је узроке данашњег тероризма на тлу Европе пронашао у Босни и Херцеговини тоеком 90-тих година, Изебеговић је запитао зашто они започињу сада те теме када ће, како је рекао, извући дебљи крај.

“Било је злочина на свим странама, али злочини муџахедина се не могу упоредити с удруженим злочиначким подухватом који је фактички предоводио Фрањо Туђман. Циљ је то да се скрене пажња с проблема. Зашто они почињу те теме када ће у тим анализама извући дебљи крај? Ради се о удруженом злочиначком подухвату који је документиран у којем има и хрватских јединица. Ту ће бити у Хагу доказана злога свакога и Туђмана и Шушка. Зашто почињу те теме кад оштећена страна, БиХ, не инзистира на томе”, запитао је Изетбговић у интервјуу за загребачку Н1 тв.

Мирослав Туђман је, наиме, раније у  сриједу за недјељник Глобус изјавио да се све ово што се сада догађа по Европи, догађало и деведесетих.

Био је то, казао је, зачетак данашњег исламског тероризма.

“Почињено је чак педесетак ритуалних одсјецања главе. Бригаде Армије БиХ које су носиле назив ‘муслиманске’ имале су арапске ознаке, ишли су у битке с покличем Алаху екбер. Чињеница је да су од раних 90-их, и пре него што је избио рат, у БиХ почели долазити муџахедини, и то на позив самог Алије Изетбеговића”, рекао је Туђман млађи.

Изетбеговић констатује да оваквим изјавама Туђман заправо скреће пажњу с тема ‘које му не одговарају”

“Једна је питање коцентрацијског логора Јасеновац који је био једини такав логор којег нису држали Нијемци. Друга је прича његова улога у стварању Херцег Босне. Очекујемо пресуде у Хагу за удружени злочиначки подухват. Ту ће бити споменут и Фрањо Туђман, а ту има прстију и Туђмана млађер јер је био шеф обавијештајне службе у то вријеме тако да мислим да скреће пажњу с тема које не одговарају њему и Хрватској”, река је Изетбеговић.

На опаску да је озбиљна изјава Туђана којом прозива Изетбеговићевог оца Алију, бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА каже да је управо било обрнуто од оног што каже млађи Туђман да је Алија довео муџахедине у БиХ.

“Он (Алија) је дао низ изјава јавних да БиХ нису потребни страни борци. Замолио је да се заустави долазак људи из арапских земаља. Казао је да имамо довољно људи, али не и довољно оружја. Призвале су их колоне избјеглица, силоване жене – све те сцене које су на ЦНН-у гледали. Сви су прешли преко територија Хрватске и територија Херцег Босне кад је Мирослав Туђман био шеф обавјештајне службе. Зашто се нисмо одрекли услуга муџахедина? Кад сте нападнути од комшије и сусједа и имате ембарго на оружје нећете никоме рећи да није добродошао с пушком на вашој страни. Нисмо мислили да ће радити злочине. Мислили смо да ће јако добро пазити како ратују и да неће начинити злочине”.

Изетбеговић се сложио да то није оправдање и додао да се ти злочини могу пребројати на прсте, те да су били систематски санкционисани.

Упитан да ли је његов отац имао контролу над муџахединима, Изетбеговић млађи каже да у почетку није било никакве контроле. Били смо каже, разбијени у енклаве.

Изричито негира да су муџахедини били “под руком” његовог оца Алије.

Алија Изетбеговић, тврди, није био командант и није знао детаље у организацији осим команде у смислу предсједавајућег Председништва.

“Они нису били истерани из БиХ, али Алија није био сретан што су били присутни”, рекао је и додао да се на таласу исламофобије добија једна, спрам БиХ, агресивна политика Загреба тако да се покушава од малих проблема направити велике, а велики који су дошли 1992. из Хрватске се покушавају минимизирати.

“Злочини муџахедина су барем троструко мањи од оних које је направила Херцег Босна. Није исто имати две флеке на образу и имати двије хиљаде флека”, рекао је Изетбеговићи уз опаску да је политика двосмислена.

С једне стране, каже, ту је пружена рука у интеграцијским процесима, а с друге се покушава направити притисак на бх. политку да буде у дефанзиви.

“Покушава се представити агресија коју је извршила хрватска странака да би се то релативизовало и умањило, те да се прави притисак на бх. страну. Да се бх. друштво сегрегира и да није јединствено него да је то друштво трију народа у смислу подјеле власти”, закључио је Изетбеговић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *