Јовичић: Бећировић опструише смјену Лагумџије

Колегијум Представничког дома парламента БиХ не може да се договори о термину одржавања сједнице о смјени министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, јер постоје опструкције замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића који је практично смијењен, изјавио је Срни посланик СНСД-а Славко Јовичић. "Очигледно је да ни Бећировић не жели да буде жртва смјене и сада […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 21:02

Колегијум Представничког дома парламента БиХ не може да се договори о термину одржавања сједнице о смјени министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, јер постоје опструкције замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића који је практично смијењен, изјавио је Срни посланик СНСД-а Славко Јовичић.

"Очигледно је да ни Бећировић не жели да буде жртва смјене и сада опструкцијом и незаказивањем сједнице покушава да спријечи смјену свог страначког шефа, чиме се наставља већ позната политика СДП-а задржавања постојећег стања, што је потпуно неприхватљиво", рекао је Јовичић.

Он је нагласио да је Пословник о раду Представничког дома већ прекршен јер је сједница морала да буде заказана у што хитнијем року, али и да је бесмислено сада заказивати за петак 5. односно суботу 6. октобар када закон прописује предизборну ћутњу због локалних избора.

Јовичић је истакао да је савршено јасно да званичници СДП-а БиХ на овај начин настоје да што дуже остану на позицијама које тренутно обављају.

Он је напоменуо да су посланици из Републике Српске данас упутили иницијативу предсједавајућем Представничког дома Божи Љубићу да у што краћем року, односно 2. октобра, сазове сједницу на чијем би дневном реду била иницијатива за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, али и све остале тачке које испуњавају пословничке услове као што је Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ који се односи на увођење тзв. плавог дизела.

"Не постоји начин који СДП неће искористити да би искомпликовао ситуацију у БиХ. Ми, посланици из Републике Српске, не сносимо одговорност за усложњавање ситуције у БиХ јер смо жељели на тој сједници разговарати и о увођењу тзв. плавог дизела, да би се пољопривредницима омогућила помоћ за припрему јесење сјетве", додао је Јовичић.

Он је нагласио да посланици Републике Српске настоје да заштите Устав БиХ од самовоље представника СДП-а, упитавши зашто је проблем заказати сједницу Представничког дома када су сви материјали већ припремљени?

Колегијум Представничког дома парламента БиХ утврдио је данас да је иницијатива 14 посланика из Републике Српске о разрјешењу министра иностраних послоса БиХ Златка Лагумџије утемељена и на основу тога ће у пословничком року бити сазвана сједница овог дома, изјавио је предсједавајући Представничког дома Божо Љубић.

Према Љубићевим ријечима, датум заказивања и дневни ред нису утврђени јер нема консезуса, а Колегијум у ужем сазиву доноси одлуке на основу консензуса. "Закључено је да чланови Колегијума у наредна два дана обаве неопходне консултације у клубовима посланика и након тога ће бити донесена одлука у складу са Пословником", рекао је Љубић новинарима након сједнице Колегијума.

Љубић је рекао да је Колегијум данас разматрао и иницијативу Клуба посланика СДА за организовање хитне сједнице на којој би био обављен други круг гласања о смјени замјеника предсједавајућег Дома Дениса Бећировића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *