Јовић: Само 1000 пољопривредника се пријавило за добијање минералног ђубрива

Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина само се 1.000 пољопривредних произвођача из Семберије пријавило за минерално ђубриво које ће користити у јесењој сјетви – рекао је данас Срни начелник овог одјељења Предраг Јовић. Јовић је рекао да ће ове године као и претходних на подручју Семберије бити засијано око 14.000 хектара. На 23 одсто […]

среда, октобар 3, 2012 / 13:51

Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина само се 1.000 пољопривредних произвођача из Семберије пријавило за минерално ђубриво које ће користити у јесењој сјетви – рекао је данас Срни начелник овог одјељења Предраг Јовић.

Јовић је рекао да ће ове године као и претходних на подручју Семберије бити засијано око 14.000 хектара. На 23 одсто ове површине биће засијан јечам, а остало пшеница.

Он је навео да су, према изјавама које су предате за минерално ђубриво, пољопривредници Семберије исказали интерес за количине које су довољне за 5.000 хектара, "што значи да се више од пола пољопривредних произвођача није пријавило и не жели да узме минерално ђубриво".

Јовић је напоменуо да је у прољетној сјетви било више од 6.000 пољопривредних произвођача који су узели минерално ђубриво, те да је заинтересованост мања и због постојећег дуга који пољопривредници морају платити.

„Тешка је ситуација, скуп је репроматеријал а неки људи неће користити ни минерално ђубриво, ни сјеменску пшеницу, већ своју, због чега су и приноси мањи", рекао је он.

Јовић је истакао да још није познато колико ђубрива иде по хектару и када ће бити испорука, а субвенционисана цијена је 83 КМ на 100 килогама НПК 15:15:15.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *