Јоветић познатији од Његоша, Принцип најпознатији од рођених у БиХ

Амерички научни институт из Масачусетса (МИТ) представио је сајт Пантеон, са намјером да на једном мјесту окупи најпознатије личности из цијелог свијета. Сајт личности распоређује по свјетској препознатљивости, а могуће је и поређење по мјесту рођења по коме се види које личности су најпознатије из неке земље. Држава рођења одређена је у односу на актуелне […]

понедељак, март 31, 2014 / 19:56

Амерички научни институт из Масачусетса (МИТ) представио је сајт Пантеон, са намјером да на једном мјесту окупи најпознатије личности из цијелог свијета.

Сајт личности распоређује по свјетској препознатљивости, а могуће је и поређење по мјесту рођења по коме се види које личности су најпознатије из неке земље.

Држава рођења одређена је у односу на актуелне државне границе, па тако листу не би требало повезивати са националном припадношћу личности које се на њој налазе.

Ипак, уочљиве су и неке грешке, па је Ратко Младић приписан Хрватској, иако је рођен у околини Калиновика, који је у то вријеме био у НДХ. Спорно је и лоцирање светог Јеронима у Хрватску, јер је највјероватније рођен у околини Грахова. У србију су пребачени Ђинђић и Јелена Докић, док је ромејски цар Јустинијан, рођен у Србији, пребачен у Македонију. 

Наводи се и да је коначан распоред личности, који обухвата период од 4000. године прије нове ере до 2010. године, заснован често на веома малој процентуалној разлици, па и коначан распоред треба узети са резервом.

Најпознатија личност свијета по овој листи је Аристотел, потом слиједи Платон, док ј на трећем мјесту Исус Христ. Сократ је четврти, а Александар Велики, рођен такође на територији данашње Грчке, употпуњује доминацију ове медитеранске земље. Листу десет најпознатијих употпуњавају Леонардо да Винчи, Конфучије, Јулије Цезар, Хомер и Питагора. 

Најпознатија особа рођена на територији Србије је Константин, римски цар који је основао Константинопољ и зауставио прогон хришћана. Слиједи низ римских владара, до 13 мјеста гдје се налази црногорски комуниста Слободан Милошевић, да би се тек на 18. мјесту нашла Милева Марић. Слиједе потом Вук Стефановић Караџић, Свети Сава, Петар први Карађорђевић и Јосип Јелачић.

Најпознатија личност рођена на територији Босне и Херцеговине, према МИТ-овој анализи, јесте Гаврило Принцип, а слиједе га Иво Андрић, Емир Кустурица, Анте Павелић и Горан Бреговић. Свакако је занимљиво и то да се Борис Тадић на 10. месту налази двије позиције изнад Војислава Шешеља.

Листу познатих личности рођених на територији данашње Хрватске предводи римски цар Диоклецијан, док је на другом мјесту научник Никола Тесла. Трећу позицију заузео је Јероним Стридонски, познат највише по томе што је превео Библију на латински, док четврто мјесто заузима Јосип Броз Тито, предсједник СФРЈ.

Осим Тесле, на листи се налазе и други Срби, међу којима су чувени астроном Руђер Бошковић (16. мјесто), још једно важно име свијета науке Милутин Миланковић (рођен у Славонији) је на 18. позицији, док је поменути Ратко Младић на нешто вишем, 14. мјесту.

Најпознатија личност рођена на територији данашње Црне Горе је Стефан Немања, а интересантно да међу првих десет нема Његоша, од кога је "познатији" читав низ фудбалера, међу којима је и Стеван Јоветић. 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Interesantno je da su svi spomenuti sa ovih prostora u stvari Srbi rođeni po razno-raznim državama.

    Što govori da je narod stalna kategorija, dok su države samo privremena.

    Osim toga ako je Ratko rođen u ND Hrvatskoj, onda treba reći da je Tesla rođen u Austriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *