Јосиповић: СДА поткопава политику помирења

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да тврдња Странке демократске акције Хрватске да његов недавни интервју, у коме је коментарисао могућност утицаја сукоба у Либији на радикализовање муслимана у БиХ, има потенцијал „генерисања несношљивости“ у цијелом региону, није мишљење свих Бошњака у Хрватској, те да се таквим размишљањем поткопава политика помирења и изазивају међунационалне тензије. […]

субота, април 9, 2011 / 21:51

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да тврдња Странке демократске акције Хрватске да његов недавни интервју, у коме је коментарисао могућност утицаја сукоба у Либији на радикализовање муслимана у БиХ, има потенцијал „генерисања несношљивости“ у цијелом региону, није мишљење свих Бошњака у Хрватској, те да се таквим размишљањем поткопава политика помирења и изазивају међунационалне тензије.

"Оно што излаже /предсједник СДА Хрватске Шемсо/ Танковић није оно што сви Бошњаци овдје мисле, има и друкчијих изјава. Овај начин размишљања је на неки начин настојање да се поткопа политика помирења и да се изазову одређене међунационалне тензије. Сигуран сам да таква политика неће у Хрватској наићи на одјек", рекао је Јосиповић.

Предсједник Хрватске истиче да је у недавном интервјуу на питање новинара Ројтерса да ли ће ситуација у Либији довести до радикализације у БиХ", рекао да у БиХ "има јако пуно муслимана, да су они људи европских вриједности и врлина и да заједно с њима дијелимо пуно тога, укључивши и вриједности".

Јосиповић је рекао да је изненађен тумачењем тих ријечи као говора о радикализацији, те да мисли да је ријеч о неспоразуму.

"Изненадило ме што је неко то протумачио управо супротно. Видио сам да су неки своје изјаве базирали управо на супротној тези, као да сам говорио о радикализацији. Дакле, још једном понављам оно што је речено и оно што сам мислио – муслимани, Бошњаци у БиХ проевропски су људи с којима ћемо ми заједно градити европску будућност", рекао је Јосиповић за ХРТ.

Он је навео да је у БиХ политика помирења, коју ја заговара, озбиљно препозната и да не мисли да ће се у сусједној земљи промијенити однос према Хрватској.

"Не вјерујем да ће се, барем не код оних људи који критички промишљају и гледају, промијенити однос ни према Хрватској, нити према мени, а посебно не према политици помирења. И зато ово сматрам једном несретном епизодом која је можда резултат лошег пријевода или неспоразума, а надам се да у томе нема неке злонамјерности", рекао је Јосиповић.

Хрватски предсједник је рекао да је у редовном контакту са политичарима у БиХ, који, како је навео, добро разумију што се догодило.

СДА Хрватске саопштила је јуче да је "огорчена" што је Јосиповић "изразио дубоку забринутост за могући пораст екстремизма у сусједној БиХ у којој живи велики број муслимана", упоређујући ову изјаву хрватског предсједника са изјавама Радована Караџића и Војислава Шешеља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *