Јосиповић: Регион очекује пуно од Србије

Изборни побједници морају имати осјећај одговорности грађења добрих односа сарадње не само због сигурности, већ и због привреде, сматра хрватски предсједник  Хрватски предсједник Иво Јосиповић сматра да се Србија значајно промјенила од деведесетих година прошлог вијека и поручује да регион очекује наставак тих промјена јер, како каже, „регион очекује пуно од Србије”. „Можемо боље”, рекао […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 09:12

Изборни побједници морају имати осјећај одговорности грађења добрих односа сарадње не само због сигурности, већ и због привреде, сматра хрватски предсједник

 Хрватски предсједник Иво Јосиповић сматра да се Србија значајно промјенила од деведесетих година прошлог вијека и поручује да регион очекује наставак тих промјена јер, како каже, „регион очекује пуно од Србије”.

„Можемо боље”, рекао је за односе на Балкану Јосиповић, објашњавајући, у интервјуу Танјугу, зашто вјерује да је и бојкот дјела лидера региона на инаугурацији српског предсједника Томислава Николића био „добронамјеран”. „Мислим да то треба разумјети у контексту свих оних осјетљивих историјских догађаја који су се овдје догодили од деведесетих па надаље, можда и као – немојмо бити црни – и као добронамјерну поруку да заправо регион очекује пуно од Србије. Очекује један видљив, јасан напредак. Србија се јако помакла од деведесетих и заправо се очекује наставак. И то је један гест”, рекао је хрватски предсједник.

По Јосиповићу, регион Србији поручује – „поштујемо вас”, али и „можемо боље”.

Трећи хрватски предсједник – послије Фрање Туђмана и Стјепана Месића – убјеђени је љевичар, син партизана који се Савезу комуниста Хрватске придружио 1980. године пошто је, како је касније причао, био тужан због смрти Јосипа Броза Тита.

Данас, Јосиповићева резиденција и канцеларија су у некадашњој Титовој вили на имању на Пантовчаку – који је доживотни предсједник СФРЈ 1964. добио од хрватских комуниста, а Туђман ту установио сједиште предсједника Хрватске 1991.

Ипак, Јосиповић вјерује да није важно да ли је влада лијева или десна, већ је важно колико је одговорна. „Без обзира да ли је влада лијева или десна, ми сви који смо добили изборе – мало лијеви или мало десни – морамо имати одговорност, осјећај одговорности грађења добрих односа сарадње, не само ради наше сигурности, већ и ради привреде. Наша тржишта су много компатибилнија и пуно више можемо имати успјеха – и БиХ и Македонија и све друге земље у регији – у нашој трговини и размјени него што можемо са САД или Великом Британијом… што не значи да бисмо се одрекли амбиција да и тамо имамо успјехе”, каже Јосиповић.

Он додаје да су на листи трговинских партнера Хрватске, у првих пет мјеста увијек два или три сусједа.

По Јосиповићу, унапријеђење српско-хрватских односа је незаустављив процес, а кад је ријеч о промјенама на врху у Србији, предсједник Хрватске каже: „Мислим да смо се у региону прилично добро уклопиили у једно правило које је готово препознатљиво – они који су на власти у вријеме кризе по правилу губе изборе. Има изузетака, али чини ми се да је то честа појава.”

Хрватска би од јула 2013. требало да постане пуноправна чланица ЕУ, а Јосиповић истиче да је то подстицај региону – јер се улазак у ЕУ на крају исплати. „Ви морате у Србији знати да вас чекају тешки тренуци у испуњавању свих могућих обавеза, да ћете се некад осјећати да није праведно како се с вама поступа. У финишу, и вама ће се десити што и Хрватској: на крају преговора Хрватска је постала боља земља, боље друштво, увели смо неке боље стандарде. Јесмо неки пут мислили да се од нас више тражило него рецимо од Бугарске, Румуније, Мађарске. То је отежавало наше прилике, па и унутарашње политичке, али на крају смо од тога профитирали. Профитираћете и ви.”

За улазак остатка региона у ЕУ, Јосиповић каже да ће „требати доста година”. „Али, то су можда дужи периоди са аспекта наших малих кратких људских живота.

Порјеклом Далматинац, из Башке Воде код Макарске, Јосиповић је докторирао права – учествовао је и у заступању Хрватске пред међународним судовима, укључујући тужбу Хрватске против Србије.

Такође, завршио је музичку академију и композиције које је он писао извођене су у концертним дворанама, а могу се чути и погледати и на Ју-Тјубу.

На питање зна да ли да и предсједник Србије воли да свира гитару, Јосиповић каже: „Нисам то знао, видио сам да премијер (Ивица Дачић) воли да пјева…”0 КОМЕНТАРА

  1. А и србија од региона.По мени нема мира и стабилности на Балкану док се подаштава воља једног за тај простор битног народа а то су Срби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *