Joсиповић: НДХ је била геноцидна

Хрватски предсједник Иво Јосиповић осудио је изјаве католичког свештеника Стјепана Разума, којима негира злочине у усташком логору Јасеновац, те најавио да ће учинити све да у Хрватској не дође до јачања неоусташтва, негирања геноцида и холокауста или до негирања злочиначког карактера усташке НДХ”. Јосиповић је нагласио да је карактер усташког покрета био злочиначки, те је […]

уторак, август 28, 2012 / 10:12

Хрватски предсједник Иво Јосиповић осудио је изјаве католичког свештеника Стјепана Разума, којима негира злочине у усташком логору Јасеновац, те најавио да ће учинити све да у Хрватској не дође до јачања неоусташтва, негирања геноцида и холокауста или до негирања злочиначког карактера усташке НДХ”.

Јосиповић је нагласио да је карактер усташког покрета био злочиначки, те је тај покрет, заједно са његовим савезницима, фашистима и нацистима, одговоран за стварање и одржавање концентрационих логора, од којих је највећи и по броју жртава најгори био Јасеновац.

“Нарочито забрињава то што је Стјепан Разум управник Надбискупског архива у Загребу”, наводи Јосиповић у одговору на писмо “Маргеловог института”.

Јосиповић наводи да је “више пута јасно истицао да је Независна Држава Хрватска била злочиначка и на идеји геноцида заснована политичка творевина, која је имала подршку окупационих сила, те је и настала у највећој мјери као њихов производ”.

Хрватски предсједник подсјећа да се у Јасеновцу догодио холокауст над Јеврејима, геноцид над Србима и Ромима, те стравични злочини према Хрватима, неистомишљеницима режима, припадницима антифашистичког и комунистичког покрета, симпатизерима Народноослободилачког покрета и многим слободољубивим грађанима који су се одупирали усташко-фашистичком режиму.

“Јасеновац је симбол зла које нико у цивилизованом свијету, па ни у Републици Хрватској, не би смио ни игнорисати ни негирати. Као предсједник Републике, заједно са највишим институцијама Републике Хрватске и њиховим представницима, сваке године се поклањам жртвама Јасеновца, као и другим невиним жртвама усташког режима”, наводи Јосиповић.

Он каже да је у више својих јавних наступа говорио о злу које је хрватским грађанима, прије свега припадницима мањина, али и Хрватима, нанио екстремни национализам.

“Истицао сам и потребу за бољим уџбеницима, како бисмо и будућим генерацијама пренијели пуну истину о злочинима из прошлости”, додаје Јосиповић.

Он је истакао да, “као и највећи број хрватских грађанки и грађана”, осуђује ставове које је у интервјуу “Хрватском листу” из Задра изнио др Разум.

“Заједно са осталим институцијама Републике Хрватске учинићу све да у Хрватској не би дошло до јачања неоусташтва, негирања геноцида и холокауста или до негирања злочиначког карактера усташке НДХ”, поручио је Јосиповић.

Јеврејска невладина организација “Маргелов институт” из Загреба оцијенила је да изјаве католичког свештеника Стјепана Разума о карактеру усташког логора Јасеновац и патриотизација усташког поздрава “За дом спремни” дубоко вријеђају истину о карактеру усташког режима и поновно симболично убијају жртве.

У писму које је предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу и хрватском премијеру Зорану Милановићу упутио директор “Маргеловог института” Ален Будај поводом изјава Стјепана Разума наводи се да такве изјаве свакако подлијежу кривичном прогону, те да на ово треба свакако реаговати Република Хрватска као правна држава.

“Згрожени смо интервјуом који је `Хрватском листу` из Задра дао шеф Надбискупског архива у Загребу др Стјепан Разум, који затире истину о тужној судбини јасеновачких жртава. Свештеник Католичке цркве Стјепан Разум требало би да зна да је убиство и изношење неистине тежак гријех у очима Цркве и Бога”, наглашава се у писму, које је из “Маргеловог института” прислијеђено Срни.

Директор израелског Центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф рекао је раније Срни да хрватски историчар и католички свештеник Стјепан Разум својим нечувеним изјавама жели да преправи историју Другог свјетског рата и негира злочине које су починиле усташе.

Зуроф је истакао да ће Центар “Симон Визентал” одмах упутити позив да Разум поднесе оставку на функцију управника Надбискупског архива у Хрватском државном архиву.

Хрватски историчар и свештеник Стјепан Разум у интервјуу задарском “Хрватском листу”, под насловом “Вријеме је да срушимо великосрпски мит о Јасеновцу“, оспорава број убијених у Јасеновцу, истичући да тај број “нема никаквог упоришта у стварности”.

Према његовим ријечима, усташки поздрав „За дом спремни“ један је од “љепших”, а убраја се у “хришћанске и родољубиве”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *