Јосиповић чека да се Николић промијени

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да ће доћи вријеме за разговор са Томиславом Николићем, али тек када он буде показао да је другачији политичар од оног какав је био 1990-тих. "Више пута сам истицао да су неке његове изјаве биле непримјерене, посебно око Вуковара и Сребренице, али вјерујем да ће ту доћи до промјена", […]

четвртак, август 23, 2012 / 18:22

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да ће доћи вријеме за разговор са Томиславом Николићем, али тек када он буде показао да је другачији политичар од оног какав је био 1990-тих.

"Више пута сам истицао да су неке његове изјаве биле непримјерене, посебно око Вуковара и Сребренице, али вјерујем да ће ту доћи до промјена", изјавио је Јосиповић новинарима у Загребу.

Он је истакао да без рјешавања проблема везаних уз Николићеве изјаве њихов састанак не би имао пуно смисла, јер би мало ко вјеровао у такав сусрет.

Јосиповић је тако одговорио на питање новинара о регионалној политици пошто је у свом кабинету у Загребу примио представнике ванпарламентране Српске народне странке (СНС) на челу са Миланом Родићем и предсједником Општинског вијећа Општине Трпиња Николом Лазићем.

До овог сусрета дошло је пошто је Јосиповић недавно, у отвореном писму недељнику "Новости", које издаје Српско народно вијеће (СНВ) Милорада Пуповца а финансира се из државног буџета, оштро напао Пуповца да води "етнобизнис" а не квалитетну мањинску политику.

Уочи сукоба "Новости" су писале о афери "Замп", односно наводном финансијском интересу Јосиповића, што Пуповац сматра разлогом напада предсједника.
У спору Јосиповића и Пуповца, међу којима су донедавно владали готово идилични односи, неколико српских ванпарламентраних странака писмом је подржало Јосиповића.

Послије сусрета са делегацијом СНС-а Јосиповић је поновио да Пуповац његов иступ, у којем је изнио низ критика на Пуповчев рачун, покушава да сведе да лични сукоб.
Он је поручио да жели да Хрвати и Срби у Хрватској имају добре односе који се темеље на једнакости, али и на признању хрватске државе и њене вриједности због чега је очекивао да ће неки од српских политичара доћи на обиљежавање "Олује", што Пуповац није хтио.

"То је био повод цијеле ове приче, а не нека писања из Новости", нагласио је Јосиповић.
Предсједник СНС-а Милан Родић рекао је новинарима да је Пуповац "опасан по српску заједницу, а постао је незгодан и за хрватску владу" и оптужио га да уцјењује било десничарску или љевичарску власт у Хрватској.

Он је прозвао Пуповца и због наводних финансијских неправилности.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *