Још нема договора о нуклеарном програму Ирана

Без договора у преговорима о иранском нуклеарном програму у Бечу пробијен је и други рок, а разговори ће бити продужени највјероватније до петка. Сви учесници преговора групе пет плус један (САД, Велика Британија, Русија, Кина, Француска и Њемачка) рекли су да још има дубоких разлика и за сада нема назнака о рјешењу спорних питања. Циљ […]

среда, јул 8, 2015 / 09:40

Без договора у преговорима о иранском нуклеарном програму у Бечу пробијен је и други рок, а разговори ће бити продужени највјероватније до петка.

Сви учесници преговора групе пет плус један (САД, Велика Британија, Русија, Кина, Француска и Њемачка) рекли су да још има дубоких разлика и за сада нема назнака о рјешењу спорних питања.

Циљ преговора је да се гарантује да је ирански нуклеарни програм мирнодопски, а заузврат би Ирану биле укинуте међународне санкције.

Висока представница ЕУ за спољну политика и безбједност Федерика Могерини изјавила је да је током разговора у аустријској престоници било напетости али да ће преговори бити настављени.

„Знали смо да ће бити тешко и пуно изазова”, рекла је Могерини, преноси АП.

Америцки Стејт департмент објавио је да се садашњи прелазни нуклеарни споразум са Ираном продужава до 10. јула.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да је остало мање од 10 питања око којих има битних разлика, укључујући да међународним посматрачима буде омогућен приступ локацијама у Ирану.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је да стране у преговорима никада нису биле ближе постизању коначног договора него сада али да и даље има разлика.

Високи амерички званичник у Бечу је рекао да се САД инсистирају на томе да било која нова резолуција Савјета безбједности УН о Ирану садржи и забрану увоза оружја и балистичких пројектила.

Преговори за постизање коначног рјешења о иранском нуклеарном програму воде се у Бечу већ 12 дана, а према западним дипломатским изворима, како наводи АФП, разговори ће се „на овај или онај начин завршити кроз 48 сати”.

Преговори Ирана и групе пет плус један трају годинама али су озбиљно почели у септембру 2013. Коначни споразум од историјског значаја требало је да буде постигнут до 30. јуна али је рок продужен до 7. јула. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *