Још мало фасцинације Андрићем, и то у Вишеграду

У Средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду одржана је промоција књиге „Андрић поред нас“, чији је аутор Александар Савић. Уредник књиге Славко Хелета рекао је Срни да аутор у овој књизи преноси разноврсна, често супротстављена мишљења и ставове. "Пажљивом читаоцу књига ће омогућити да уђе у суштину Андрићевог живота и његовог непролазног дјела, јер и […]

уторак, мај 10, 2016 / 22:37

У Средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду одржана је промоција књиге „Андрић поред нас“, чији је аутор Александар Савић.

Уредник књиге Славко Хелета рекао је Срни да аутор у овој књизи преноси разноврсна, често супротстављена мишљења и ставове.

"Пажљивом читаоцу књига ће омогућити да уђе у суштину Андрићевог живота и његовог непролазног дјела, јер и његови најљући противници и критичари полазе од непобитне чињенице да имају посла са великим књижевником и човјеком овјенчаним Нобеловом наградом за књижевност", истакао је Хелета.

Он је напоменуо да је Савић оживио свједочанства о Андрићевој присутности у граду његове младости из којих је очигледно да је оно прије посљедњег рата било знатно шире, организованије и на већем културном нивоу.

Професор српског језика и књижевности Дивна Васић каже да је аутор годинама ишчитавао и истраживао занимљиве текстове, који одсликавају живот и рад Андрића, а прије свега пишчеву везаност за Босну као књижевни завичај, и Вишеград као мјесто његовог дјетињства.

"Ово је тематски зборник радова познатих стваралаца, умјетника и научника који су свако на свој начин видјели и доживјели дјело јединог нобеловца Иве Андрића", истакла је Васићева.

Она је напоменула да су сви значајни историчари књижевности писали о Андрићу, као и многи значајни писци и умјетници.

"Корисно је када Вишеграђани проучавају и пишу о Андрићу и то је добар знак да сазријевају генерације оних који су свијесни величине писца и дјела, као и чињенице да је Андрићева животна филозофија дубоко везана за овај простор, да је он одавдје створио слику о љепоти свијета, да је научио поштовати велике и умне људе и њихове задужбине јер они остају иза нас за вјечност", нагласила је Васићева.

Аутор књиге Александар Савић рекао је да је кроз ову књигу желио да подстакне млађе генерације да пишу о Андрићу. "Када би сваке године неко писао о Андрићу, направили бисмо збирку која би одсликавала све по чему смо ми препознатљиви, јер је Вишеград препознатљив по мосту, а ми често заборављамо да морамо бити препознатљиви и по Андрићу", истакао је Савић.

Он је додао да је било још интригантних текстова, али да није изоставио текстове који понекад нису афирмативни о Андрићу.

Књига "Андрић поред нас" је заједнички пројекат Издавачке куће "Дабар" Митрополије дабробосанске са сједиштем у Добрунској Ријеци и Српског соколског друштва "Соко" из Добруна. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *