Још једно најновије истраживање: Засићене масти нису нездраве?

Разни савјетници упозоравали су да се треба клонити масти, али најновије анализе 72 студије и 600.000 испитаника показују како не постоји веза између засићених масти и болести срца. Велика анализа показала је да не постоје докази да засићене масти лоше дјелују на срце као и да такозване здраве масти уопште немају учинка на ризик од […]

среда, март 19, 2014 / 23:25

Разни савјетници упозоравали су да се треба клонити масти, али најновије анализе 72 студије и 600.000 испитаника показују како не постоји веза између засићених масти и болести срца.

Велика анализа показала је да не постоје докази да засићене масти лоше дјелују на срце као и да такозване здраве масти уопште немају учинка на ризик од срчаних болести.

Међутим, два типа масних киселина омега 3 у рибљем уљу ЕПА И ДХА и масних киселина повезани су са смањењем ризика од болести срца.

С друге стане, додаци омега 3 и 6 масних киселина немају тај утицај. Ова студија спроведена због све веће контроверзе због важности шећера и масти и њиховог утицаја на организам.

Већ дуже се сматра да унос масти у организам утиче на срце и узрокује гојазност, али најновије британско истраживање показало је да су у ствари неправедно демонизоване и да заправо треба оптужити шећер.

Водећи научник који је радио на истраживању доктор Раџив Чаудри са Универзитета у Кембриџу каже да су ови научни резултати нове смјернице за нутриционисте.

"Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности у свијету. У 2008. више од 17 милиона људи умрло је од кардиоваскуларних проблема широм свијета", рекао је доктор Чаудри. Како би успјешност превенције и лечења била што боља, потребно је информисати се о најновијим научним открићима.

Тим који је ово истраживање објавио у Анналс Оф Интернал Медицине, анализирао је 72 студије које су обухватиле 600.000 испитаника у 18 земаља.

Најважнији закључак је био тај да не постоји повезаност између засићених масних киселина и болести срца. Масти су добиле епитет нездраве хране због погрешних тумачења научних студија.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *