Јевреји позивају на бојкот Пољске

ВАРШАВА – На сајту Свjетског конгреса Јевреја освануо је позив на бојкот Пољске, њене привреде и туризма. Разлог је одлука Владе Пољске да одложи доношење закона о реституцији који би поред Пољака обухватио и Јевреје чију имовину су отели њемачки нацисти. „Јеврејско друштво треба да престане да упумпава новац у пољски туризам и друге области […]

четвртак, март 31, 2011 / 09:39

ВАРШАВА – На сајту Свjетског конгреса Јевреја освануо је позив на бојкот Пољске, њене привреде и туризма.

Разлог је одлука Владе Пољске да одложи доношење закона о реституцији који би поред Пољака обухватио и Јевреје чију имовину су отели њемачки нацисти.

„Јеврејско друштво треба да престане да упумпава новац у пољски туризам и друге области привреде”, позвао је на сајту амерички правник Менахем Розеншафт, оснивач Међународног удружења дјеце жртава холокауста.

Розеншафт је критиковао и шефа пољске дипломатије Радослава Шикорског због недавног врло оштрог одговора америчкој администрацији, када је влада у Варшави упозорена да не би требало да због финансијске кризе замрзава обештећење за отету имовину, пренијела је пољска новинска агенција ПАП.

„Америчка администрација дубоко је разочарана што је пољска влада зауставила доошење тог закон”, саопштио је амерички Стејт департмент када је средином марта саопштено да док не прође економска криза, од обештећења за имовину одузету од 1944. до 1962. године неће ништа бити.

„Да су САД хтјеле да учине нешто за пољске Јевреје добар тренутак је био 1943-1944 године, када је већина још увијек била жива и када је Пољска посредством Јана Карског за то преклињала”, поручио је Стејт департменту Шикорски.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *