Јевгениј: Најуспјешнија компјутерска имитација мозга

Компјутерска имитација мозга, коју су направили руски научници, заостаје за могућностима људског мозга свега 0,8 одсто! Програм "Јевгениј" проглашен је најбољом на Међународном конкурсу кибернетичког интелекта у Великој Британији. Сви програми учесници „брејн-сторма“ требало је да прођу тзв. Тјурингом тест. Овог британског математичара сматрају оснивачем компјутерске технике. Он је пронашао имитациону игру која омогућава да […]

среда, август 29, 2012 / 21:06

Компјутерска имитација мозга, коју су направили руски научници, заостаје за могућностима људског мозга свега 0,8 одсто!

Програм "Јевгениј" проглашен је најбољом на Међународном конкурсу кибернетичког интелекта у Великој Британији.

Сви програми учесници „брејн-сторма“ требало је да прођу тзв. Тјурингом тест. Овог британског математичара сматрају оснивачем компјутерске технике.
Он је пронашао имитациону игру која омогућава да се препозна ко је твој саговорник – машина или човјек.

Правила су једноставна: испитивач разговара са анонимцима који одговарају на његова питања. По квалитету одговора он препознаје самозванца – компјутерски програм. Познато је да је жива комуникација још "немогућа мисија" за саговорника робота.
Говор машине мора да буде израђен пажљиво, иначе је човјек неће прихватити као партнера. Да би се дошло на тај ниво, потребни су велики напори.

За сада су могућности машине ограничене. Али, ако јој пође за руком да превари човјека у одговору на 30 одсто питања, може се говорити о постојању вјештачке интелигенције.
Руски програм "Јевгениј" је послије 150 дуготрајних дијалога постигао резултат од 29,2 одсто. Тако је од кључне цифре заостао за свега неколико десетина процента. То је и донијело руском тиму побједу на конкурсу.

Захваљујући таквим разрадама, увјерени су програмери, моћи ће да се уради оно о чему сања савремено човјечанство – компјутер ће бити научен да схвата смисао постављеног питања приликом претраживања информација на Интернету – наводи "Глас Русије".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *