Јерменија поручила: Спремни за рат са Азербејџаном

Јерменија је упозорила Азербејџан да је „спремна на рат”, док је Русија изразила забринутост због одлуке Бакуа да помилује и пусти на слободу осуђеног Азербејџанца који је убио Јермена у Мађарској. Поручник Рамил Сафаров осуђен је доживотну робију 2006. у Мађарској пошто је признао да је убио Јермена, поручника Гургена Маркарјана, док су у Мађарској […]

уторак, септембар 4, 2012 / 00:26

Јерменија је упозорила Азербејџан да је „спремна на рат”, док је Русија изразила забринутост због одлуке Бакуа да помилује и пусти на слободу осуђеног Азербејџанца који је убио Јермена у Мађарској.

Поручник Рамил Сафаров осуђен је доживотну робију 2006. у Мађарској пошто је признао да је убио Јермена, поручника Гургена Маркарјана, док су у Мађарској 2004. похађали курс страног језика у организацији НАТО. По изрицању казне Сафаров је изручен Азербејџану на њено издржавање због чега је Јерменија прекинула дипломатске односе са Мађарском.

Напетост између Јерменије и Азербејџана је порасла када је предсједник Азербејџана Илхам Алијев помиловао Сафарова пошто је стигао из Мађарске и унаприједио га у чин мајора, а код куће је дочекан као херој.

У саопштењу руског министарства спољних послова осуђује се пуштање на слободу Сафарова и оцјењује да таква одлука Бакуа отежава Русији и другим међународним посредницима рјешавања територијалног спора Јеревана и Бакуа око Нагорхо Карабаха, јавиле су агенције.

И Бијела кућа је осудила одлуку о ослобађању Сафарова, док је око 150 демонстраната, који су се окупили у Јеревану током прошлог викенда, запалило мађарску заставу и захтјевало стављање тачке на преговоре о рјешавању територијалног спора два сусједа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *