Јеремић из Њујорка: Главна тема мирно рјешавање спорова

Рјешавање спорова и сукоба посредовањем и другим мирним средствима биће главна тема српског предсједавања Генералном скупштином УН, рекао је предсједавајући Скупштине Вук Јеремић, отварајући њено 67. годишње засједање у Њујорку. „Након скоро 800 година после доношења Магна Карте Либертатум (Велика повеља слобода), многи људи широм света јос увек не уживају нека од основних права поменутих […]

уторак, септембар 18, 2012 / 21:45

Рјешавање спорова и сукоба посредовањем и другим мирним средствима биће главна тема српског предсједавања Генералном скупштином УН, рекао је предсједавајући Скупштине Вук Јеремић, отварајући њено 67. годишње засједање у Њујорку.

„Након скоро 800 година после доношења Магна Карте Либертатум (Велика повеља слобода), многи људи широм света јос увек не уживају нека од основних права поменутих у том документу: права која сттите појединце, истовремено омогућавајући сувереним државама да се развијају самостално у миру и безбедности. Управо из тог разлога сматрам да стриктно поштовање међународног права и подршка изградњи правних држава треба да буде једна од најважнијих тема на 67. заседању ГС УН”, рекао је Јеремић.

Он је истакао да ће кључни приоритети током његовог једногодишњег предсједавања бити испуњавање Миленијумских циљева, идентификовање и спровођење циљева одрживог развоја, као и оснаживање улоге Генералне скупштине у рјешавању свјетске економске кризе и њених социјалних последица.

„Мир и безбедност су предуслови за стабилност неопходну за глобални економски раст, одрживи развој и друштвени напредак”, истакао је Јеремић.

Нови предсједавајући Скупштине, који је касно синоћ од свог претходника из Катара преузео дужност у име Источноевропске групе коју чине 23 земље, додао је да ће приоритети бити и активнији процес разоружања, борба против тероризма и снажење мировних мисија УН.

„Сарађујући још чвршће, послаћемо јасну поруку онима који финансирају, планирају и учествују у тероризму да историја није на њиховој страни. Не смемо никада преда њима поклекнути”, истакао је председавајући Генералне скупштине.

Јеремић је предложио да Генерална скупштина УН буде морални и политички гарант поштовања мировних споразума које постигну завађене стране, исказавши намјеру да у вршењу функције, као и његови претходници, сарађује са невладиним организацијама, али и да додатно отвори Скупштину према институтима и међународним академским центрима.

Он је истакао да је увјерен да су УН, упркос свим слабостима, „кључна адреса за решавање растућих изазова човечанства”, обећавши да ће служити циљевима свјетске организације и поштовати једнакост свих суверених држава чланица.

„Висок интензитет промена у савременом свету наставиће да буде обележје нашег времена… Колико год то желели, УН нису у могућности да реше све проблеме савременог света преко ноћи. Ипак, упркос свим слабостима, које постоје у свему што осмисли људски ум, уверен сам да су УН кључна адреса за решавање растућих изазова са којима се суочава човечанство”, поручио је Јеремић, који ће у наредних годину дана председавати Генералном скупштином УН.

Он је истакао да је „тешко замислити свет у коме је без УН могуће остварити мир, прогрес и достојанство.”

Цитирајући српског нобеловца Иву Андрића који је рекао да се „не плаши људи, већ оног нељудског у њима”, Јеремић је указао да је „обуздавање нељудског у људима” одувијек представљало кључни изазов за сваког праведног законодавца.

Бивши шеф српске дипломатије у два узастопна мандата, подсјетио је да је такво размишљање и у темељу Повеље УН, „чији је основни циљ да предупреди прибегавање рату у опхођењу међу државама и решавању спорова између њих”.0 КОМЕНТАРА

  1. Е, овај мали ће се баш изготивити наредних годину дана.

    ПС
    Примјећујем да је постало веома модерно цитирати Андрића. То углавном раде људи који својим дјелима чине оно што је управо у супротности са Андрићевом поетиком и филозофијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *