Јер су у могућности: Пјонгјанг објавио списак кршења људских права у САД

Сjеверна Кореја је објавила списак кршења људских права у САД, као одговор на извјештај УН о кршењима људских права у Сјеверној Кореји, јављају амерички медији. Званична Корејска централна новинска агенција у сриједу је објавила текст насловљен „Нова анализа кршења људских права у САД” у коме се разматрају расна дискриминација, незпосленост и сиромаштво и наводи да […]

недеља, мај 4, 2014 / 16:02

Сjеверна Кореја је објавила списак кршења људских права у САД, као одговор на извјештај УН о кршењима људских права у Сјеверној Кореји, јављају амерички медији.

Званична Корејска централна новинска агенција у сриједу је објавила текст насловљен „Нова анализа кршења људских права у САД” у коме се разматрају расна дискриминација, незпосленост и сиромаштво и наводи да су САД „највећи кршилац људских права у свијету”.

„Према закону о држављанству, расизам у САД постаје све озбиљнији. Јаз између мањина и бијелаца је огроман када се ради о правима на рад и бирање на изборима”, истиче се у тексту Пјонгјанга.

Као пример је наведена прошлогодишња ослобађајућа пресуда бијелом полицајцу који је убио невиног црног дјечака.

„Зато је 52 одсто Американаца рекло да расизам још постоји у њиховој земљи, док је 46 одсто казало да ће разни облици дискриминације увијек постојати. САД су прави пакао зато што се елементарна права на живот немилосрдно крше”, закључује се у тексту.

Пјонгјанг је прије тога оптужио САД да стоје иза извјештаја који је комисија УН објавила у фебруару, назвавши закључке и препоруке из тог извјештаја „изузетно опасним” политичким провокацијама.

Истражна комисија УН је пронашла доказе о низу злочина, укључујући „истребљивање”, злочине против човјечности над изгладнелим становништвом и масовну кампању киднаповања појединаца у Јужној Кореји и Јапану.

Та трочлана комисија је препоручила да Савјет безбједности УН преда извјештај Међународном кривичном суду. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *