Јемен: Више од 90 људи погинуло у борбама

Више од 90 људи погинуло је у протекла 24 сата у сукобима у Јемену, саопштили су данас званичници. Како је пренио АФП, жестоки окршаји воде се данас на југу те земље између шиитских Хути побуњеника који уживају подршку Ирана и снага лојалних протераном предсједнику Абедрабо Мансур Хадију. У међувремену расте притисак на зараћене стране да […]

субота, април 25, 2015 / 17:56

Више од 90 људи погинуло је у протекла 24 сата у сукобима у Јемену, саопштили су данас званичници.

Како је пренио АФП, жестоки окршаји воде се данас на југу те земље између шиитских Хути побуњеника који уживају подршку Ирана и снага лојалних протераном предсједнику Абедрабо Мансур Хадију.

У међувремену расте притисак на зараћене стране да одрже политичке преговоре.

Побуњени Хути, који су освојили велике дијелове Јемена и протјерали Хадија, затражили су потпуни прекид ваздушних удара које изводи коалиција на челу са Саудијском Арабијом као услов за преговоре уз посредовање УН, наводи АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је сукобљене стране у Јемену за преговарачки сто како би се окончали сукоби у тој земљи.

„Ово мора бити двосмјерна улица”, рекао је Кери новинарима, преноси АФП.

Он је додао да је потребно да шиитски побуњеници Хути и они који могу да утичу на њих буду спремни да сједну за преговарачки сто.

УН су већ одредиле посредника и чини се да су обе стране спремне да разговарају о локацији за мировне преговоре, казао је он.

Сада је кључно приступити што пре преговорима јер је политичко рјешење апсолутно неопходно, навео је Кери, преноси АФП.

Недужни цивили су захваћени насиљем у Јемену и приоритет је да се то умањи, додао је он.

У међувремену, више од 1.000 људи, укључујући 50 дјеце, погинуло је у Јемену откако су избили сукоби, саопштила је јуче Свјетска здравствена организација (СЗО). Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *