Јемен: Утицајни генерал Aли Мосхен подржао демонстранте

Моћни јеменски генерал Али Мосхен, блиски пријатељ и сарадник предсједника Али Абдулаха Салеха, у телевизијској поруци подржао захтјеве за смјену власти, јавља Ројтерс. Генерал Ал Ахмар изјавио је за катарску Ал Џазиру да подржава "мирне протесте младих" и оптужио предсједника за репресију над учесницима демонстрација и гурање земље у грађански рат. У центру Сане, главног […]

понедељак, март 21, 2011 / 15:12

Моћни јеменски генерал Али Мосхен, блиски пријатељ и сарадник предсједника Али Абдулаха Салеха, у телевизијској поруци подржао захтјеве за смјену власти, јавља Ројтерс.

Генерал Ал Ахмар изјавио је за катарску Ал Џазиру да подржава "мирне протесте младих" и оптужио предсједника за репресију над учесницима демонстрација и гурање земље у грађански рат.

У центру Сане, главног града Јемена, данас су размјештени тенкови и оклопна возила.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун осудио је данас употребу бојеве муниције на протесту у Јемену прије три дана, када су владине снаге убиле 52 демостранта током антивладиног скупа на главном тргу у Сани.

Али Мохсен ел Ахмар је војни ветеран, један од пет бригадних генерала у јеменској војсци, командант Прве тенковске дивизије и сјеверозападне војне зоне, а трећи по утицају и значају у војној хијерархији државе.

Генерал је полубрат предсједника Салеха и био му је од кључне помоћи када је долазио и учвршћивао власт у Јемену. Изузетну популарност стекао је у војсци прије деценију и по, у вријеме гушења грађанског рата, и у бројним сукобима побуњеницима из племена Хута.

"Док је генерал Али Мосхен био заузет борбама, у вријеме првог и другог рата против побуњених Хута, предсјеник Салех и његов син били су заузети његовом маргинализацијом", писао је још крајем 2009. године сајт armiesofliberation.com, додајући да је генерал избјегао чак осам атентата.

Крајем јануара ове године, предсједник Салех је објавио реформу војске и формирање "Планинске пешадијске бригаде", на чије чело је поставио свог 20-годишњег сина Каледа, који је добио чин пуковника.

Млади Салех је прошле године дипломирао на Краљевској војној академији Сендурст у Великој Британији, а војни аналитичари спекулисали су да му је висока војна функција повјерена да би се умањио значај и утицај генерала Али Мохсена.

Демонстранти у Јемену већ два мјесеца протестују, тражећи оставку предсједника Салеха, који је на власти 32 године.

У престоници Сани у петак је у немирима убијено 52 људи, а демонстранти тврде да је предсједник Салех дао наређење да се пуца на демонстранте.

Јуче је Салех распустио владу, а опозиција је одбила његове најаве да ће до краја године бити одржани општи избори, а почетком 2012. бити формирана нова влада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *