Jeдномјесечни притвор за Љубојевића, социјалисти сумњају у намјештаљку

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци одредило је прије неколико тренутака једномјесечни притвор Срђану Љубојевићу, сада већ бившем генералном директору ЈП ‘Шуме РС’, потврдио је за’Независне новине’ извор близак правосуђу РС. Љубојевић се терети за кривично дјело примање мита, за које је према Закону о кривичном поступку РС запријећена казна од годину до пет година […]

четвртак, август 16, 2012 / 19:20

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци одредило је прије неколико тренутака једномјесечни притвор Срђану Љубојевићу, сада већ бившем генералном директору ЈП ‘Шуме РС’, потврдио је за’Независне новине’ извор близак правосуђу РС.

Љубојевић се терети за кривично дјело примање мита, за које је према Закону о кривичном поступку РС запријећена казна од годину до пет година затвора.

Притвор Љубојевићу одређен је због бојазни да ће уколико се буде бранио са слободе утицати на свједоке, те ометати истрагу која је у току.

Бивши директор "Шума Републике Српске" Срђан Љубојевић искористио је право да не износи одбрану на сумњу за коју га терети Специјално тужилаштво, изјавио је данас Дарко Илић, шеф Одјељења за истраге овог тужилаштва.

Према ријечима Илића, Љубојевић је као директор јавног предузећа "Шуме РС" одбијао да донесе налог за исплату дуга од 140.000 КМ према приватној фирми, захтијевајући од овлаштених представника те фирме мито од 10.000 КМ.

Након што је случај пријављен, Специјално тужилаштво и МУП су почели истрагу, која је и довела до хапшења Срђана Љубојевића.

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Станислав Чађо поручио је данас да је Полиција Српске спремна да спроведе најсложеније акције у оквиру борбе против организованог криминала и корупције, а доказ за то је и хапшење директора "Шума РС" Срђана Љубојевића.

"Поручујем свима који имају проблеме са државним службеницима и намјештеницима да се обрате полицији, која је спремна да веома професионално, и уз све мјере заштите, обави најсложеније задатке", рекао је Чађо након сједнице Владе Републике Српске.

Чађо је прецизирао да су "Шуме РС" предузећу, које је за њих радило одређене послове, дуже вријеме дуговале 120.000 марака. Уз помоћ лица, које је обавијестило полицију, дошло се до сазнања да је Љубојевић за плаћање дуга тражио новчану противуслугу од 10.000 марака.

Министар је објаснио да су припадници полиције ушли у канцеларију након што је поменута особа обавила трансакцију са Љубојевићем, пронашли су новац и привели Љубојевића.

Осим Срђана Љубојевића, у акцији "Прољеће", јуче су ухапшена још 4 лица, међу којима су и службеници Министарстава правде и унутрашњих послова.

МУП и Тужилаштво најављују да ће наставити планско спровођење мјера у сузбијању корупције и позивају све грађане, који имају било каквих сазнања о корупцији, да се обрате овим институцијама.

Из Специјалног тужилаштва нису именовали фирму о којој је ријеч. Шеф Одјељења за истраге Специјалног тужилаштва је најавио да ће у наредном периоду врло интензивно, у сарадњи са МУП-ом Српске, радити на планском провођењу мјера за сузбијање корупције и коруптивног понашања у Републици Српској.

Илић је позвао све који имају било каква сазнања о корупцији у Републици Српској да се обрате Специјалном тужилаштву и МУП-у Српске.

СП изразила сумњу да је ријеч о намјештаљци

Социјалистичка партија инсистира да се случај хапшења директора Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Срђана Љубојевића одмах препусти правосудним органима, јер јавност једино тако може добити недвосмислен одговор о његовој невиности или кривици.

Предсједник Извршног одбора СП-а Саша Чудић изјавио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је за понедјељак, 20. августа, заказана сједница Извршног одбора странке, на којој ће се заузети нови ставови о овом случају.

Он је додао да је у овом тренутку незахвално прогнозирати да ли случај има политичку позадину, али да не би требало да утиче на односе у владајућој коалицији у Републици Српској и да је у наредном периоду потребно да се одржи састанак лидера све три коалиционе странке.

"Постоји сумња да је ријеч о обмани, односно намјештаљци за извршење кривичног дјела од лица које је учествовало у овом догађају, највише због радњи које су извршене у ранијем периоду, прије него што је на то мјесто дошао Љубојевић", рекао је Чудић.

Он је апеловао на истражне органе да истрагу прошире и на ранији период и на уговоре којима су "Шуме" доведене у губитак већи од 26 милиона КМ.

Чудић је изразио незадовољство чињеницом да се у неким медијима овај догађај претвара у хајку на Љубојевића и Социјалистичку партију, те апеловао на истражне и правосудне органе да остану досљедни струци, без медијских утицаја.

Он је рекао да ће СП инсистирати да добије мјесто новог директора "Шума" и да се залаже да се што прије распише нови конкурс за ову функцију.

Према његовим ријечима, Љубојевић је био једини кадар СП-а у "Шумама" и реализацијом закључака Владе након његовог доласка стање у "Шумама" се почело поправљати.0 КОМЕНТАРА

 1. Cudicu ne dozvoli da si MUDIĆ. Sad imate priliku da ucjenite snsd jer je evidentno da vas tzv predsjednik hoce da ugusi ali je isto tako jasno da ste lopuze opasne. Siguran sam da je ovsj ološ uzimao pare, ali malo su mu namjestili jer se u sumama zna da 1o.ooo km nije ništa. Ali kako da se vama propalitetima SP vjeruje kada vam je i predsjednik Djokić presudjeni kriminalac, jer je pravosnazno osudjen na 4 mjeseca, pa se otkupio i dobio uslovno.

  OLOŠ DO OLOŠA.

 2. Vi lopurde iz PDP-a i SDS-a ste nagrdili ovaj napaceni narod. Banke ste prodavali za marku, krali i sve pokrali. Sudili su vas po godinu dana, ali strani obavjestajci su vas spasavali ucjenujuci sudije. Istok je pust od pljacke SDS-a. Vi nekog kritikujete ha ha

 3. A гдје је Петар Ђокић данас да се огласи? Отишао у БГ код Дачића да се жали?

  Почиње или се наставља пракса међусобних намјештаљки, препуцавања, ко ће коме и како да доскочи. Јадан народ, у сваком случају.

 4. Ајде Чудићу покажите сад да сте обичне јајаре, са послужавника за алибабу, јел’ тако ви водите рачуна о вашим кадровима?
  Пуштате своје људе низ воду да би опстајали на власти са кабадахијама из снсд?
  Па и лаик види да је она коверта подметнута од сттране оног страшног чађавог мупа!
  Послије Боже Станишљевића и случаја оружје у Борику, тај муп је конкуренција за најсмјешнији видео!

 5. Nedavno je Lazic Lazo predsednik jednog karate kluba iz Bijeljine, osumnjicen da je ukrao oko130 000 km i niko ga nije uhapsio. To je žalosno. A sve to je uradio kao predsednik uprave kluba dok je u toj upravi sjedio i u tome ga nije sprečavao profesionalac Stojan Jović šef inspekcije iz Bijeljine, zadužen za kontrolu tog istog kluba i Malešević Mićo, profesionalni knjigovođa i revizor. I njih ne treba hapsiti i suditi im???
  Do koliko se može ukrasti a da ti ne sude???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *