Једном Лукићу доживотна казна, другом 27 година затвора

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је данас правоснажну пресуду Милану Лукићу за доживотну робију,а Средоју Лукићу изречена је казна од 27 година затвора, за злочине над муслиманима у Вишеграду од 7. јуна 1992. године до 10. октобра 1994. Јула 2009. првостепеном пресудом у Трибуналу Милан Лукић осуђен је на доживотни затвор, а саоптужени Средоје Лукић […]

уторак, децембар 4, 2012 / 14:58

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је данас правоснажну пресуду Милану Лукићу за доживотну робију,а Средоју Лукићу изречена је казна од 27 година затвора, за злочине над муслиманима у Вишеграду од 7. јуна 1992. године до 10. октобра 1994.

Јула 2009. првостепеном пресудом у Трибуналу Милан Лукић осуђен је на доживотни затвор, а саоптужени Средоје Лукић на 30 година затвора.

Претресно вијеће, којим је предсједавао судија Патрик Робинсон, закључило је тада да је Милан Лукић “лично убио најмање 132 муслимана” и да је имао водећу улогу у спаљивању најмање 119 живих цивила у двјема кућама у Вишеграду, док Средоје Лукић није лично учествовао у спаљивању, али је био присутан, помагао у спровођењу људи у куће и унапријед знао шта ће се догодити.

Према оптужници, група од око 70 жена, дјеце и старих људи затворена је 14. јуна 1992. године у кућу у Пионирској улици, која је потом запаљена, а на оне који су покушали да побјегну кроз прозоре пуцано је.

Судија Робинсон је изјавио да је утврђено да је том приликом живо изгорјело најмање 59 људи. Према његовим ријечима, доказано је да је Милан Лукић лично затворио врата када је ушла посљедња жртва, убацио запаљиву направу у кућу и пуцао на оне који су покушали да побјегну кроз прозоре.0 КОМЕНТАРА

 1. Ko ste vas dvojica? Jel vi dežurate na frontalu da bi provocirali?

  Ajmo sad, svi zajedno, prije spavanja, cijela mahala:

  “Ja sam Bošnjak
  vjera mi je islam
  jezik bosanski“

  Aj sad ti zulkedine povediB-)

 2. Да је било памети ове је одмах требало осудити на нашим судовима. Баш ко Алија Цацу. Али је проблем што има лудака који цијене њихово дјело. Чак су се и на Фронталу огласили, али сам ја натјерао администратора да дође на посао и да избрише њихове језиве коментаре.

 3. Лукићима свака част, добри су то људи, ви који их не знате и не знате ништа о тадашњим приликама у Вишеграду, завуците језик у ваше усташко дупе!

  Од кад је то и на нашем Фронталу уведена цензура јавне ријечи, по налогу цк и то комуњара баба-симаге са оног другог фронтала?
  Ко то уводи овдје вербални деликт ко у јошкино вријеме, ко је реко противу тита, партије и самоуправљања, исто као што се данас каже за фамозни „говор мржње“!
  Ово није ни говор мржње, чисто подржавам Милана Лукића, јел неком криво?

 4. Обришите ту слину, баба-симагу, док је усташко копиле на овом фронталу, неће бити квалитетних коментара, зар не контате да је тип трол, дође овамо да вам руши репутацију, исто ко што је упропастио тамо оне несрећнике на Фронтал.ба!
  Док се симага не уклони, овај протал ће тонути на ниске гране, а нас неколико га је одржавало у животу кад је било најетеже!

 5. Рамуш, дај смири се човјече? Какав црни вербални деликт? Администратор је кренуо да ради свој посао. Поново ће те обрисати ако тако наставиш.

 6. А ја ћу ти опет јебати матер у уста дроњаву, штене комуњарско, јел треба сви овдје ко бједе да за тобом понавамо браво хаже!
  Мршшш јајаро крајишка!

  А ко то „ми“ комунисто?
  Ја познајем те људе тамо, знам их из рата, ишао сам тамо да им помогнем кад им је било најтеже, кад је мало фалило да муратови муџоси уђу у Вишеград и покољу оно мало Срба доле, а гдје сте ви били тада?
  Источна Босна је и у титино вријеме намјерно запостављана, привредно и економски опустошена, јер је била четнички крај, ту исту политику проводи и ова продужена комуњарска снсд власт, зато нема потребе да се неко исчуђава за сва та дешавања и све последице тога!

 7. Ramo, bio sam i ja u Višegradu, ratovao, znam Milana…Bio sam u Višegradu kad je linija bila na Vidovoj Gori i na Gornjoj lijeski, kad nije bio prohodan put preko sjemeča…
  Sve to nije bitno Ramštajne, bitnije je da je brata Milanovog, čovjeka koji nema veze sa zločinima, u njegovoj kući ubio brat od šefa obezbjeđenja čovjeka čiju ti sliku držiš na profilu. E, to je žačosno. Nije imao ko drugi da poleti da hapsi Milana već brat Rašinog šefa obezbjeđenja. I još su mu mrtvom poturili pušku u ruke da slažu da je bio naoružan.
  Žačosno je što su i Milana i Borovčanina i Pandurevića i slične isporučili srbi u Hag a sad im daju kao podršku. Matijašević je Ministar kog je Čava doveo, i on je lično isporučivao ljude i to ipšao sa njima direktno tamo da primi lovorike koliko ih je pohvatao. Naši, srpski lovci na glave Ramo. Nisu stranci.

 8. Злочини над Србима некажњени. Издојићу два, један из претходног рата и онај стравичан злочин из Другог рата тек да опет не заборавимо своје жртве којима дугујемо:

  Усташе из Сарајева, под командом злогласног Јуре Францетића, средином марта 1942. године покрећу офанзиву широких размјера у намјери да остваре свој сан и освоје границу на Дрини. Десетак хиљада до зуба наоружаних усташа пред собом тјерају непрегледне збјегове Срба од Олова, Сарајева, Кладња, Хан Пијеска, из Правца Горажда, са Романије и Соколца, из Рогатице и Борика. Крећући се према Вишеграду и даље ка Србији на Вишеградској ћуприји су их дочекивале Италијанске страже, које су даље пуштале само оне који би имали злата, стоке или неку другу вриједност. Остали су морали низводно до Милошевића и Старог Брода, надајући се да ће се укрцати на скелу или чамац и избјећи патроле злогласне црне легије.

  Након што би у вечерњим часовима скела и чамци обустављали превоз људи преко Дрине, преостале би изненада опкољавале усташе, које су се спуштале стрмим путељцима са Боричке висоравни, у којима су били н а ј б р о ј н и ј и м у с л и м а н и из источне Босне. Уследили би незапамћени злочини,убиства, клања, мучења, силовања и бацања у Дрину. Многи су сами скакали у Дрину, чак и у групама.

  Хроничари су записали да је једног од тих тужних дана ратне 1942. године, не желећи да допадну у руке усташа, са стијена у Дрину заједнички скочило чак 320 девојака(!), а највећи и најмасовнији покољ над Србима усташе су у Старом Броду починиле на православни празник Младенце, 22. марта 1942. године.

  2. aвгуст 1992. у селу Јелашци код Вишеграда муслиманске снаге упале су у село и на звјерски начин убили десет српских цивила, међу којима и двоје дјеце.

  На кућном прагу убијени су Тривун Јелачић, његова жена Сава, снаха Мира и њена дјеца – осмогодишњи Видоје и десетогодишња Мира.

  Од муслиманског метка страдали су Славка и Драган Шушњар, који су убијени у дворишту куће и на сеоском путу.

 9. Nisam upoznat sa situacijom. Koliko je ovo što je utvrdio Tribunal i sud u Srbiji tačno?

  Milan Lukić je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, okrutno postupanje i nehumana djela u šest incidenata. Smatra se direktno odgovornim za „žive lomače“, odnosno spaljivanje bošnjačkih žena, djece i staraca u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu 14. i 27. juna 1992. godine. Tom prilikom ubijeno je više od sto osoba.

  Pretresno vijeće, kojem je predsjedavao sudija Patrick Robinson, zaključilo je u prvostepenoj presudi da je Milan Lukić „lično ubio najmanje 132 muslimana“ i da je imao vodeću ulogu u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu.

  Milan Lukić je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sjeverinu. On je, s još petoricom neidentifikovanih ljudi, 22. oktobra 1992. godine oteo 16 meštana Sjeverina iz autobusa na liniji Pljevlja–Priboj. Petnaest muškaraca i jedna žena oteti su u mestu Mioče u Republici Srpskoj i odvedeni u motel „Vilina vlas” kod Višegrada, gde su fizički i psihički zlostavljani i ubijeni.

 10. komunist, 04.12.2012. 23:32:29

  Комуњаро, прво није ти тачно да су Милановог Брата убили муповци кад је Матијашевић био министар, већ у вријеме трагичног ПДП-а кад је министар био Ђерић, а директор полиције Његуш!
  Убили су га полицајци из Бањалуке, чији је ко брат мање је битно, ти полицајци су били као што рекох крајишке пичке!

  Друго, све ово око ратних збивања у Вишеграду, онда узми у руке књигу Милана Лукића, Исповест хашког сужња, па ако мислиш да тамо има нешто нетачно демантуј јавно.
  Кад си већ био на тој лијевој страни Дрине, онда мораш знати колико је људи убијено на тој цести преко Сјемећа?
  Колико засједа, бандитског рафалања по возилима пуним људи, Срба наравно?
  Има око педест убијених на неколико километара тог вијугавог пута до Горње Лијеске!
  Колико српскиох цивилних жртава на том подручју од Сјемећа до Кочарима? Жена, дјеце, стараца? Колико је наших било заточено у оном фамозном тунелу Бродар? итд, итд,..
  Јеси ли онда био гдје сам и ја био са баћушкама Русима, Царским Вуковима, на чувеном Заглавку?
  Јел знаш како смо га одглавили?
  Јел се сјећаш Џанкића, па онда оне доле дринске котлине, од Међеђе до Устипраче и даље према Копачима и Горажду, гдје нас је на улазу у град код бензинске пумпе зауставио нато ултиматум!
  Вишеградски муслимани су први почели сукобе, а у рату око за око зуб за зуб, ништа друго није могао учинити Милан за свој народ, него се бранити ко мачка кад је прибијеш у ћошак!
  Е у таквом ћошку су били ти Срби доле, било их је 20%, муратови муџоси би их поклали све одреда и то по кућама као што су клали оне горе по брдима, незаштићене и раштркане небрањене српске куће!
  Прочитај ипак Миланову Књигу, биће ти јасније много што шта, на његовом фејсбук профилу има преко 4 и по хиљаде пријатеља, ипак има пуно више људи који поштују његову велику жртву, од ових гњида и пљувача!
  Његов јучерашњи статус на Фејсбуку је све рекао, толико о томе!

 11. anja banja luka, 05.12.2012. 00:51:07

  Ања, моји родитељи су били тада у том погрому, били ко дјеца, са својим породицама, трагедија је библијска!
  Некад се неком морало само по себи вратити на тај сурови начин, драго ми је да су овом рату, наши људи избјегли ту трагичну судбину, а муслимански живаљ је ношен тим еланом клања Срба из прошлог рата, и 1992 године кренуо истим путем, шта су тражили то су и добили.
  Никог од њих немам снаге да жалим, више су сами себи трагични, да би их могао жалити, јер глупост нечију не можеш сажалевати.
  Та хорор прича о бацању у Дрину напредних и виђенијих српских девојака, треба да се предаје у нашим буђавим школама дјеци, да се памти, да се никад не понови и да Срби никад не забораве, овим наметнутим пресудама Лукићима, фашистичке нато силе покушавају да нас одовоје од наше свијести, да ми избацимо из свијести те наше жртве и да сад само мислимо на те наводне жртве што их је Милан Лукић правио!

  Не, ту нема помирења, ми не смијемо заборавити себе, своје превелике жртве, а из оба ова задња рата имамо савршено јасну перцепцију како од жртве покушавају да направе џелата!

  Примјер један, једна породица Радовића, имао човјек три прелијепе кћери и супругу, кад су их францетићеве усташе дотјерале са осталим народом на Дрину, а локални муслимани почели крвави пир, силовања и клања дјевојака, мајка тих три ју кћерки се заједно са својим кћерима бацила у Дрину, радије су се утопиле да би сачувале част и образ свог оца, који се касније од туга убио!

  Случај други, Стана Мирковић, напредна и прелијепа вишеградска дјевојка, силовали је пред свезаним укућанима муслимани усташе, на очеве очи, касније њега заклали, а кућу са свима њима свезаним запалили, у задњи час стигли Четници Радомира Нешковића и спасили ту чељад, касније кад је видјела Стана да је остала у другом стању од тог силовања, попела се на ћуприју јавно рекла шта је и ко је, а онда скочила у Дрину у смрт.

  Хоћеш да још набрајамо, шта су те гњиде радиле Србима?
  Хоћемо ли још ко папагаји говорити браво хаже, ми смо уз тебе, ко она ублеха баба симага?
  Е јбт сунце, на шта спадосмо ми Срби небески поносни народ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *