Јединство на турнеји у Француској

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ одржао је по много чему изузетну концертну турнеју у Француској. Хор је одржао четрнаест цјеловечерњих концерата у дванаест француских градова, а ову велику концертну турнеју обиљежио је наступ у чуваној катедрали Нотр дам. – Пјевали смо и на архијерејској литургији у Храму Светог Саве у Паризу, као и у […]

уторак, септембар 25, 2012 / 16:25

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ одржао је по много чему изузетну концертну турнеју у Француској.

Хор је одржао четрнаест цјеловечерњих концерата у дванаест француских градова, а ову велику концертну турнеју обиљежио је наступ у чуваној катедрали Нотр дам.

– Пјевали смо и на архијерејској литургији у Храму Светог Саве у Паризу, као и у Храму Сан Супис који је познат по својој изузетној љепоти – рекао је диригент хора "Јединство" Немања Савић истичући да ниједан хор са подручја бивше Југославије није имао прилику да наступи у овим храмовима.

Савић најављује да је ова турнеја увод у обиљежавање важних јубилеја које ће идуће године обиљежавати хор "Јединство", а у питању су 120. годишњица оснивања и 20. годишњица обнављања рада друштва.

– На турнеји у Француској хор се представио у сакралним велељепним објектима са умјетничким дјелима превасходно српских и руских аутора, духовног и свјетовног садржаја – објаснио је Савић и додао да је бројна публика бурно поздрављала наступе хора.

Француска публика уживала је у хорском пјевању дјела Исајија Србина, Ивана Јевтића, Стевана Мокрањца, Владимира Милосављевића, Јосифа Маринковића, Павела Чеснокова, Константина Бабића, те Драгане Величковић и Aлександра Вујића.

– Свјесни значаја и додатно инспирисани прекрасним и веома акустичним просторима гдје су се концерти одржавали, прелијепим градовима, топлином пријема, сви чланови хора су на веома високом умјетничком нивоу, надахнуто учествовали у извођењу припремљеног програма – испричао је Савић.

Наглашава да је публика по неколико пута враћала пјеваче, солисте и диригента на сцену, те да се одушевљење појачавало извођењем химне Француске Републике.

– Интересовање за концерте нашег хора у свим мјестима било је велико и присуствовало је много љубитеља хорског пјевања, а турнеја је неколико пута најављивања у многим француским медијима, па је чињеница да је наше наступе посјетило више од шест хиљада посјетилаца доказ умјетничког квалитета – закључио је Савић.

Честитке

– У дворцу Шатеу де Винсенс концерту су присуствовали и амбасадор БиХ у Француској Нина Сајић и амбасадор Републике Србије Душан Батковић, који су по завршетку концерта изразили посебне честитке за репрезентативно представљање наше културе у Француској – рекао је Немања Савић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *