Је ли у најави стварање Сједињених Европских Држава

Шефови дипломатија 11 земаља ЕУ, укључујући Њемачку, Француску, Италију, Пољску и Шпанију, траже да ЕУ добије јединствену дипломатију, војску и полицију. У јуче објављеном тексту под насловом “Коначни извјештај о будућности Европе”, министри су изнијели резултате вишемјесечних међусобних консултација о томе како би ЕУ требало оспособити да се ухвати у коштац са будућим изазовима. Неки […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 13:09

Шефови дипломатија 11 земаља ЕУ, укључујући Њемачку, Француску, Италију, Пољску и Шпанију, траже да ЕУ добије јединствену дипломатију, војску и полицију.

У јуче објављеном тексту под насловом “Коначни извјештај о будућности Европе”, министри су изнијели резултате вишемјесечних међусобних консултација о томе како би ЕУ требало оспособити да се ухвати у коштац са будућим изазовима.

Неки од предлога, као што је успостављање централног контролног монетарног механизма, већ су на путу да буду остварени, док ће други, као што је увођење заједничке европске полиције за контролу граница, па чак и стварање европских одбрамбрених снага, вјероватно изазвати жестоку полемику.

Посебна пажња у осам страница дугом документу придаје се јачању овлашћења шефици европске дипломатије Кетрин Ештон, која би према овом приједлогу могла самостално да предузима акције у оквиру Европске спољне службе.

Сем тога, министри предлажу да се постојећи систем консензуалног одлучивања у оквиру Европског савjета замијени већинским, тако да појединачне земље више не би имале право вета на одлуке које се тичу свих.

Европску комисију би, према тексту, убудуће требало да води непосредно изабрани предсjедник који би уједно имао већа овлашћења у односу на Савјет.

Документ предлаже и јачању улоге Европског парламента, који би би био подијељен на дио који чине парламентарци из земаља чланица еврозоне и “спољни круг” оних који то нису.

Када је ријеч о заједничкој војсци, аутори текста су унапрјед предвидјели да се “са овим предлогом неће сви сложити”.

Жестоке реакције на ове предлоге очекују се најприје из Велике Британије, једине велике чланице ЕУ која није учествовала у састављању овог приједлога и земље која је највише пута до сада користила право вета у Савету.

Заједнички извjештај о будућности ЕУ су потписали министри иностраних послова Њемачке, Француске, Италије, Шпаније, Пољске, Португала, Аустрије, Белгије, Холандије, Луксембурга и Данске.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *