Јавним сервисима забрањен приступ евровизијској размјени вијести

Чланицама Јавног РТВ сервиса БиХ од данас је онемогућен приступ евровизијској размјени вијести.

среда, децембар 14, 2016 / 17:08

Чланицама Јавног РТВ сервиса БиХ од данас је онемогућен приступ евровизијској размјени вијести.

С обзиром на то да БХРТ преузима и плаћа функционисање евровизијске размјене вијести за сва три јавна емитера, то значи да ни један од емитера – БХРТ, РТРС и ФТВ, од данас не може преузимати вијести из међународне размјене преко Европске радиодифузне уније /ЕБУ/.

На тај начин ступиле су на снагу санкције трећег степена због немогућности БХРТ-а да отплаћује финансијске обавезе према ЕБУ, преноси БХРТ. Дугови БХРТ-а према ЕБУ-у су нагомилани, јер Јавни сервис БиХ није могао да сервисира високе рачуне због сталног пада наплате РТВ таксе.

ЕБУ је љетос запријетио БХРТ-у да, због дуга од 6,5 милиона КМ, неће бити дозвољено преношење Европског првенства у фудбалу, али је грађанима, ипак, омогућено да гледају преносе, јер је парламент БиХ требало да усвоји нови начин финансирања јавних емитера.

"Нажалост, то се ни до данас није догодило, па је настављено гомилање дугова.У парламенту БиХ оборени су сви приједлози за ефикаснију наплату РТВ таксе, а није изгласан ни приједлог да телеком оператери наставе да прикупљају таксу по старом принципу наплате, уз који су емитери само преживљавали, без могућности за озбиљне програмске искораке и технички развој", наводе из БХРТ-а.

Из БХРТ-а истичу да су доведени у ситуацију да је производња програма постала готово немогућа мисија, а све чешће се помиње и престанак рада ове медијске куће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *