Јавни дуг Шпаније 75,9 одсто БДП!

Јавни дуг Шпаније достигао је 75,9 одсто бруто друштвеног производа крајем јуна, званични су подаци, који само повећавају сумње у способност земље да управља својим финансијама. Очекује се да ће јавни дуг до краја године бити 79,8 одсто, наводи Франс прес. У међувремену, министри финансија еврозоне извршили су притисак на Шпанију да разјасни да ли […]

петак, септембар 14, 2012 / 18:22

Јавни дуг Шпаније достигао је 75,9 одсто бруто друштвеног производа крајем јуна, званични су подаци, који само повећавају сумње у способност земље да управља својим финансијама.

Очекује се да ће јавни дуг до краја године бити 79,8 одсто, наводи Франс прес.

У међувремену, министри финансија еврозоне извршили су притисак на Шпанију да разјасни да ли ће тражити финансијску помоћ након најаве Европске централне банке о програму куповине обвезница, што је значајно умањило трошкове позајмице Мадрида.

Шпански министар финансија Луис де Гиндос није желио да говори о евентуалној финансијској помоћи по доласку на Кипар, рекавши да ће министри финансија на састанку министара финансија еврозоне у Никозији разматрати генерално услове за интервенцију Европске централне банке на тржиштима.

"Желио бих да Мадрид тачно изнесе своју позицију, јер није било јасно током љета какав је њихов став", рекао је ирски министар финансија Мајкл Нунан новинарима, одражавајући забринутост неколико земаља еврозоне да несигурност око Шпаније кочи опоравак од дужничке кризе.

ЕЦБ је јасно истакла да су захтјев Мадрида за помоћ из фонда еврозоне и преговори о утврђивању услова и мониторинга од суштинске важности за интервенцију, односно куповину обвезница.

Мадрид одбацује сваке услове мјера штедње која иду даље од препорука Европске комисије, које већ примјењује, док сјеверни европски повјериоци, предвођени Њемачком, инсистирају да ће помоћи бити, али само уз тешке услове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *