Јавна тајна из јавног сектора: С посла на предизборни скуп

Запослени у јавном и приватном сектору су у предизборним кампањама у БиХ изложени невиђеним притисцима и уцјенама од стране послодаваца.

среда, септембар 14, 2016 / 11:52

Запослени у јавном и приватном сектору су у предизборним кампањама у БиХ изложени невиђеним притисцима и уцјенама од стране послодаваца.

Радници су, посебно у јавном сектору, обавезни да посјећују страначке скупове и трибине политичких партија којима припадају њихови директори или руководиоци, а како се предизборна кампања захуктава праве се и спискови, како би странке знале на колико гласова могу да рачунају. Многи запослени имају обавезу и да учествују у предизборним активностима, дијеле летке и лијепе плакате.

Нико из страха не смије да одбије задатке током кампање. Посебно се плаше радници који имају уговоре на одређено.

– Радим у једном јавном предузећу на одређено вријеме. Индиректно су ми рекли да ако „они“ не побједе нећу остати на послу и рекли ми коме бих требао да дам глас – прича један радник који из разумљивих разлога жели да остане анониман.

Поштеђени нису ни радници у приватним фирмама. У фабрици обуће „Бема“ освануо је списак, гдје директор захваљује радницима који су дошли на трибину његове политичке партије, а за оне који нису били пописани рекао је да ће тај податак ”имати у виду”.

Маринко Умичевић, технички директор ове фабрике, каже да су „његову правницу наљутиле неке жене па је тако написала“, што он није потписао. – Никоме не наређујемо да дође на трибину, само обавијестимо раднике, а до њиховог образа је и карактера да ли ће да дођу и за кога ће да гласају. Уосталом, ми смо приватна фирма и имам право да напишем шта хоћу, немам ниједну мрљу, све радим поштено и транспартено – поручио је Умичевић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да су радници, док траје изборна кампања, осим што су кажњени малим платама и неуплаћеним доприносима, приморани да мимо радног времена посјећују страначке скупове.

– Без обзира да ли је ријеч о приватном или јавном сектору врши се притисак на раднике да гласају за странку за коју је опредјељен њихов послодавац. Послодавци их, што је незаконито и неморално, уцјењују отказима, непродужавањем уговора или сличним одмаздама – каже Мишићева.

Прилика да се врати “дуг”

Ивана Корајлић, портпарол Транспаренси интернешнал БиХ, каже да је ангажовање радника, посебно оних који су добили посао преко странке, најјефикаснији начин да се обезбиједе гласови.

– Политичке партије су свјесне да радници због велике незапослености немају избора, а гласање је уједно прилика да се одуже за посао. У јавном сектору, радници ако не гласају не могу тако лако остати без посла, али ће сигурно имати проблема са надређеним – истиче Корајлићева.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је болесно и пут у фашизам и добро је да се јавно каже да се ово ради.
    Тражи се од радника и да сликају за кога су гласали,док истовремено раднике третирају као стоку или робове обесправљене без права да одгајају своје потомство тражећи да се породиље врате на посао после 6 мјесеци или отказ.
    Има још „безазлених“ примјера болести послодаваца гдје раднике тјерају да отворе рачун ако хоће плату и посао у банци гдје ради директорова супруга или једноставно у банци са којом ради послодавац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *