Јашаревић није хтио да убија, већ само да оде у рај

Тужилац и одбрана данас би требало да изнесу завршне ријечи на суђењу Мевлиду Јашаревићу, Емраху Фојници и Мунибу Ахметспахићу, оптуженим за терористички напад на америчку Амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године. Бранилац Мевлида Јашаревића адвокат Сенад Дуповац изјавио је Срни да је припремио завршну ријеч коју ће базирати првенствено на околности да његов клијент […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 08:12

Тужилац и одбрана данас би требало да изнесу завршне ријечи на суђењу Мевлиду Јашаревићу, Емраху Фојници и Мунибу Ахметспахићу, оптуженим за терористички напад на америчку Амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Бранилац Мевлида Јашаревића адвокат Сенад Дуповац изјавио је Срни да је припремио завршну ријеч коју ће базирати првенствено на околности да његов клијент није дошао пред Амбасаду САД тога дана да некога убије него да буде убијен и мученичком смрћу себи обезбиједи мјесто у рају.

На посљедњем рочишту у својству вјештака свједочио је професор Одсјека за безбједносне и мировне студије Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић, који је изнио мишљење о феномену и коријенима тероризма, као и друштвеним контекстом и његовим појавним облицима.

Према оптужници, коју је 23. априла подигло Тужилаштво БиХ, Јашаревић, Фојница и Ахметспахић нападом на америчку Амбасаду планирали су да изнуде уступке од органа власти захтијевањем да НАТО снаге напусте Авганистан, те су пријетили грађанима САД и Њемачке.

Фојница и Ахметспахић оптужени су да су, као чланови терористичке групе, омогућили Јашаревићу извршење кривичног дјела тероризма.

Припадник вехабијског покрета Мевлид Јашаревић је приликом напада на америчку Амбасаду у Сарајеву у блокади држао центар града око 45 минута, док га у ногу није погодио и онеспособио снајпериста МУП-а Кантона Сарајево.

Он је насумице пуцао по објекту Амбасаде и ранио припадника Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Велића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *