Јапански премијер мијења извињење за Други свјетски рат

Јапански премијер Шинзо Абе жели да измијени извињење које је 1995. године упутио тадашњи премијер због страдања која је Јапан изазвао у Азији током Другог свјетског рата, пише штампа ове земље. Абе је конзервативац, познат по намјери да промијени однос Јапана према својој милитаристичкој прошлости. Његова странка убједљиво је тријумфовала на изборима 16. децембра. Он […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 10:43

Јапански премијер Шинзо Абе жели да измијени извињење које је 1995. године упутио тадашњи премијер због страдања која је Јапан изазвао у Азији током Другог свјетског рата, пише штампа ове земље.

Абе је конзервативац, познат по намјери да промијени однос Јапана према својој милитаристичкој прошлости. Његова странка убједљиво је тријумфовала на изборима 16. децембра.

Он је предочио своју намјеру у интервјуу конзервативном листу "Санкеи", али није саопштио више детаља, пренио је Ројтерс.

Коментатори оцјењују да би измјена извињења које је 1995. године упутио премијер Томичи Мурајама могла да изазове велико негодовање сусједних земаља, нарочито Кине, Сјеверне и Јужне Кореје, које су претрпјеле тешке посљедице бруталне јапанске владавине.

"Старо саопштење је објавио социјалистички премијер Томичи Мурајама. Ја желим да објавим саопштење које гледа у будућност и које приличи 21. вијеку", рекао је актуелни јапански премијер Абе.

Он је додао да ће се консултовати са стручњацима у вези са детаљима и временом објављивања саопштења. Абе је рекао да жели да ублажи и ограничења која намеће јапански послијератни пацифистички устав.

Абе потиче из богате породице, која се генерацијама бави политиком. Његов дјед Нобусуке Киши био је министар у јапанској ратној влади. Он је послије рата био затворен, али му никада није суђено као ратном злочинцу. Киши је био предсједник владе у периоду од 1957. до 1960. године.

Абе је први пут изабран за посланика јапанског парламента 1993. године, послије смрти свог оца, бившег министра спољних послова. Постао је познат у Јапану по оштром ставу према Сјеверној Кореји поводом отмица јапанских држављана, које је та земља извршила прије неколико деценија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *