Јапанци на улицама због америчких авиона

На хиљаде демонстраната изишло је на улице у Јапану протестујући против смјештања америчких Оспреy авиона на територији њихове државе, под наводима да ова врста авиона представља велику безбједносну пријетњу по јапанско друштво. Близу 100 хиљада особа окупило се на јапанском острву Окинава снажно протестујући против плана којим је замишљено смјештање 12 америчких МВ-22 Оспреy авиона […]

недеља, септембар 9, 2012 / 20:03

На хиљаде демонстраната изишло је на улице у Јапану протестујући против смјештања америчких Оспреy авиона на територији њихове државе, под наводима да ова врста авиона представља велику безбједносну пријетњу по јапанско друштво.

Близу 100 хиљада особа окупило се на јапанском острву Окинава снажно протестујући против плана којим је замишљено смјештање 12 америчких МВ-22 Оспреy авиона у војну базу на овом острву.

Локални званичници подржавају демонстранте који своје незадовољство и гнијев јасно манифестирају трансапрентима на којима се налазе слогани попут “Не Оспреy авионима”.

С друге стране, званичници САД планирају да пошаљу Оспреy авионе у војну базу Футенма у граду Окинава под наводима да су много бржи и издржљивији од хеликоптера ЦХ-46 који се тренутно користе у Ираку и Афганистану.

Послије низа несрећа у којим су се срушили авиони Оспреy у Мароку и Флориди почетком ове године, јапански демонстранти тврде да овај авион није сигуран те стога захтјевају да се план смјештања ових авиона у војну базу у Окинави одгоди док се не докаже да авиони не представљају сигурносну пријетњу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *