Јапанац преузима заповједништво свемиром

Астронаут Коићи Ваката постао је командант Међународне свемирске станице, што је први пут да је један Јапанац на челу те научне институције. Како је синоћ саопштила Јапанска свемирска агенција, Ваката је на мањој церемонији у станици преузео вођење институције од Руса Олега Котова. „Са много уважавања преузимам командовање“, рекао је Ваката, који је на Међународној […]

уторак, март 11, 2014 / 10:32

Астронаут Коићи Ваката постао је командант Међународне свемирске станице, што је први пут да је један Јапанац на челу те научне институције.

Како је синоћ саопштила Јапанска свемирска агенција, Ваката је на мањој церемонији у станици преузео вођење институције од Руса Олега Котова.

„Са много уважавања преузимам командовање“, рекао је Ваката, који је на Међународној свемирској станици ангажован од новембра.

Он ће на мјесту команданта бити до маја, када је предвиђен његов одлазак из станице.

Двојица руских космонаута Олег Котов и Сергеј Рјазански и астронаут НАСА Мајкл Хопкинс слетели су рано јутрос у космичком броду „Сојуз ТМА-10М” на Земљу после готово шестомјесечног боравка на Међународној космичкој станици.

НАСА је у преносу уживо саопштила да је капсула са космонаутима слетјела на Земљу, како је и било планирано, јужно од града Џезказган у Казахстану у 9,24 сата по локалном времену (4,24 по средњеевропском времену), пренијеле су агенције.

Слијетање је прво било одложено због лоших временских прилика, односно снега и јаког вјетра на мјесту слетања, али су само неколико сати прије првобитно заказаног слијетања астронаути добили зелено свјетло да се приземље, што је и учињено по плану.

Тројица астронаута су из капсуле извучени у добром стању и одмах су замотани у ћебад како би били заштићени од јаке јутарње хладноће у казастанској степи.

Котов и Рјазански ушли су у историју као први космонаути који су у отворени космос однијели олимпијски пламен, којим је касније запаљена бакља на недавно одржаним Зимским олимпијским играма у Сочију, наводи РИА Новости.

У новој посади командир ће бити први пут један Јапанац, астронаут јапанске космичке агенције ЈАXА Коићи Ваката, уз колеге из Русије и САД, Михаила Тјурина и Ричарда Мастракија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *