Јапан жели да купи спорна острва

Званичници Токија који намјеравају да купе мала острва у Јужнокинеском мору, предмет дугогодишњег територијалног спора са Кином, обишли су област у којој се налазе и узели узорке воде. Брод са 25 стручњака, званичника и новинара обишао је пет ненастањених острва у Јужнокинеском мору, која контролише Јапан, али на њих полажу право и Кина и Тајван. […]

недеља, септембар 2, 2012 / 11:26

Званичници Токија који намјеравају да купе мала острва у Јужнокинеском мору, предмет дугогодишњег територијалног спора са Кином, обишли су област у којој се налазе и узели узорке воде.

Брод са 25 стручњака, званичника и новинара обишао је пет ненастањених острва у Јужнокинеском мору, која контролише Јапан, али на њих полажу право и Кина и Тајван.

Дио обиласка је било и мјерење дубине воде, како би се на острвима изградили докови.

„Непорецива је чињеница да су острва јапанска територија, те је наш задатак да установимо како најбоље можемо то да искористимо”, рекао је специјални савјетник тима јапанске пријестонице, Јошихико Јамада.

Предвиђено је да брод, који је исполовио касно ноћас из Окинаве на југозападу Јапана, проведе око 10 сати у истраживању те области, прије него што се касно данас врати.

Спорна острва налазе се недалеко од кључних морских пролаза у тој области и у окружењу су вода богатих рибом и неискоришћених природних извора.

Кинеско министарство спољних послова није коментарисало пут јапанске делегације, али је он привукао пажњу кинеских медија, а национална Кинеска централна телевизија назвала је истраживање „илегалним”.

Токијски гувернер прикупио је у последњих неколико мјесеци 1,45 милијарди јена (19 милиона долара) из приватних извора да би купио острва од јапанске породице која је њихов власник.

Стотине Кинеза одржало је због спорних острва у последње вријеме антијапанске демонстрације у неколико кинеских градова. Антијапанско расположење и даље је јако у Кини, због горких успомена на злочине јапанских војника током Другог свјетског рата.

Но, упркос томе, економске везе између двије земље јачају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *