Јапан тјера раднике да раде мање

Дуги дани у канцеларији, праћени дугим ноћима у баровима са колегама, симбол су Јапана баш као што су то и суши или хумористички стрипови, али ће им Јапан рећи „сајонара“, уз подршку премијера Шинза Абеа, пише Фајненшел тајмс. Култура предугих радних сати одговорна је за више проблема у Јапану, од недовољног броја новорођених до слабе […]

понедељак, април 13, 2015 / 09:05

Дуги дани у канцеларији, праћени дугим ноћима у баровима са колегама, симбол су Јапана баш као што су то и суши или хумористички стрипови, али ће им Јапан рећи „сајонара“, уз подршку премијера Шинза Абеа, пише Фајненшел тајмс.

Култура предугих радних сати одговорна је за више проблема у Јапану, од недовољног броја новорођених до слабе продуктивности, па Јапан покушава да се окрене пракси која већ дуго постоји у остатку свијета и сведе радно вријеме на прихватљив ниво.

Трговачка кућа „Иточу“ нада се да ће привући младе академце радним временом које почиње и завршава раније од уобичајеног, а произвођач штампача „Рикох“ забрањује рад послије 20 сати увече.

Холдинг компанија „Фаст ритејлинг“, власник произвођача гардеробе „Уникло“ који је спонзор свјетском тениском рекету број 1, Новаку Ђоковићу, намјерава да уведе четвородневну радну недјељу за запослене који желе бољи баланс између радног и слободног времена.

„Чак и ако су радни сати краћи, платићемо више радника који буде имао већи учинак. Дуги радни сати не воде неопходно већој продуктивности“, наводи Тадаши Јанаи, извршни директор „Фаст ритејлинга“.

Произвођач робота „Фанук“ жели да привуче нову радну снагу у своје „неконвенционално“ сједиште у подножју планине Фуџи, удвостручујући величину своје теретане и изградњом нових тениских и бејзбол терена.

Напори корпорација да побољшају услове рада у складу су са кампањом премијера Абеа, који жели да реформише тржиште рада, које сматра кључним покретачем привредног раста.

Моћи ће да одахну и радници у јавном сектору, па ће, рецимо, запосленима у Министарству здравља од октобра бити забрањено да раде послије 22 часа, након што је пропао покушај да се радници истјерају из канцеларија гашењем свјетла у просторијама.
Јапанска влада је недавно предложила закон који ће приморати раднике на најмање пет дана плаћеног одмора годишње.

Један од контроверзнијих елемената предложеног закона је идеја да запослени у одређеним секторима, укључујуи банке и брокерске куће, буду плаћени по учинку, а не по броју одрађених сати. Заговорници те идеје верују да би та мера повећала продуктивност, док критичари сматрају да би заправо повећала прековремени рад, који више не би био плаћен.

Ранији напори Јапана да поправи услове раде махом су били неуспјешни. У Јапану и даље постоје случајеви „кароши“, односно смрти на послу од превеликог умора, а бројни радници осјећају кривицу ако рано одлазе са посла.

Јапанци су прошле године искористили свега половину својих одмора, за разлику од Француза и Нијемаца који су искористили цијели одмор, према подацима онлајн путничке агенције Експедија.

Једина земља у којој радници користе још мањи дио одмора него у Јапану је Јужна Кореја. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *