Јапан критиковао Јужну Кореју и Кину због спорних острва

Токио је оштро критиковао Јужну Кореју и Кину због претензија тих земаља на острва које Јапан сматра својом територијом. Парламент у Токију у симболичној резолуције је поручио да неће толерисати гестове попут посjете јужнокорејског предсjедника Ли Мјунг Бака малим стjеновитом острвима у Јапанском мору и доласка кинеских активиста на спорно острво у Источнокинеском мору. „Од […]

субота, август 25, 2012 / 07:55

Токио је оштро критиковао Јужну Кореју и Кину због претензија тих земаља на острва које Јапан сматра својом територијом.

Парламент у Токију у симболичној резолуције је поручио да неће толерисати гестове попут посjете јужнокорејског предсjедника Ли Мјунг Бака малим стjеновитом острвима у Јапанском мору и доласка кинеских активиста на спорно острво у Источнокинеском мору.

„Од почетка овог мjесеца, десио се низ инцидента који прете да угрозе наш суверенитет. Нећемо толерисати такве поступке”, рекао је на конференцији за новинаре јапански премијер Јошихико Нода.

Он је рекао да је Ли „илегално слетио” на острва које и Јапан и Јужна Кореја сматрају дијелом своје територије. На јапанском се та острва зову Такешима, а на корејском Докдо.

Прошле недеље је 14 кинеских активиста дошло до спорних острва у Истрочнокинеском мору које контролише Јапан, али на који претензије имају и Кина и Тајван. Они су ухапшени због илегалног уласка, а пуштени после два дана. Та острва се на јапанском зову Сенкаку, а на кинеском Диаоју.

Нода, од којег је затражено да заузме чвршћу позицију у одбрани острва, најавио је да ће Јапан појачати патроле у Источнокинеском мору како више не било упада странаца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *