Јапан ће тражити од Кине накнаду штете од протеста

Токио ће затражити од Пекинга да плати штету која је изазвана на зградама његових дипломатских мисија током понекад насилних антијапанских протеста претходних дана због спорних острва, саопштио је владин представник. Саопштење је стигло у вријеме док власти у Кини настоје да смире незадовољство јавности забрањујући демонстрације чак и док политичари и даље држе висок тон. […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 11:15

Токио ће затражити од Пекинга да плати штету која је изазвана на зградама његових дипломатских мисија током понекад насилних антијапанских протеста претходних дана због спорних острва, саопштио је владин представник.

Саопштење је стигло у вријеме док власти у Кини настоје да смире незадовољство јавности забрањујући демонстрације чак и док политичари и даље држе висок тон.

„Што се тиче штете причињене на нашој амбасади и конзулатима, ми планирамо да тражимо накнаду (од Кине) јер то је питање између двије владе”, рекао је главни секретар владе Осаму Фуђимура, а пренио АФП.

Он је рекао да о штети која је причињена јапанским пословима у Кини треба да се одлучује по тамошњим домаћим законима.

Међутим, у помирљивом тону Фуђимура је рекао да Токио жели да пружи руку Кини. „Премијер планира да пошаље специјалног изасланика као део владиних настојања да ријешимо то питање хладне главе кроз разне дипломатске канале”, додао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *