Јанша: Петокрака дијели Словенце

Предсjедник словеначке владе Јанез Јанша изјавио је да црвена звијезда – петокрака дијели Словенце, а не уједињује и да је зато на прослави Дана државности забранио њено коришћење, упркос протестима странака љевице и удружења партизана-ветерана. „Није то само знак који су користили словеначки партизани. Под црвеном звијездом, која је импортована из Совјетског савеза, спроводила се […]

четвртак, јун 28, 2012 / 07:13

Предсjедник словеначке владе Јанез Јанша изјавио је да црвена звијезда – петокрака дијели Словенце, а не уједињује и да је зато на прослави Дана државности забранио њено коришћење, упркос протестима странака љевице и удружења партизана-ветерана.

„Није то само знак који су користили словеначки партизани. Под црвеном звијездом, која је импортована из Совјетског савеза, спроводила се крвава комунистичка револуција, а након рата у Словенији, убијани су десетине хиљада људи”, рекао је Јанша.

Јанша је рекао да се „под тим знаком владало без избора у тоталитарном систему” и додао да зато црвена звијезда Словенце као народ може само да дијели, али не да спаја.

Тај знак можда спада прославама неких политичких опција, али не државним свечаностима у којима се обиљежава успостављање самосталности и демократије.

„Тог знака смо се 1991. ријешили”, рекао је Јанша и оцијенио да треба поштовати вриједности самосталности и демократије и на симболичком нивоу, преко образовног система, медија, па и на државним прославама и то преносити на нове генерације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *