Јахорина филм фестивал: Награда филму „Благослов“

Министар трговине и туризма Републике Српске Бакир Ајановић затворио је синоћ на Палама 6. Међународни фестивал еколошког и туристичког филма “Јахорина филм фестивал 2012”, који је окупио 80 аутора из 22 државе, од којих је најуспјешнији био ирански филм “Благослов”, преносе агенције.  – Без екологије више нема туризма, који развојем цивилизације постаје једна од најосјетљивијих […]

недеља, септембар 30, 2012 / 19:21

Министар трговине и туризма Републике Српске Бакир Ајановић затворио је синоћ на Палама 6. Међународни фестивал еколошког и туристичког филма “Јахорина филм фестивал 2012”, који је окупио 80 аутора из 22 државе, од којих је најуспјешнији био ирански филм “Благослов”, преносе агенције.

 – Без екологије више нема туризма, који развојем цивилизације постаје једна од најосјетљивијих привредних грана у свијету, па тако и код нас – рекао је Ајановић на церемонији затварања Фестивала.

Он је истакао да је Министарство трговине и туризма Српске свјесно те чињенице и да је спремно да се ухвати у коштац са изазовима модерног времена усвајањем свјетских еко-стандарда.

Честитајући добитницима награда и признања, Ајановић је потврдио жељу и спремност Владе Републике Српске да и убудуће снажно подржава “Јахорина филм фестивал”.
Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је да је овај пројекат, у програмском смислу, а посебно у смислу подршке Владе Републике Српске и премијера Александра Џомбића лично, обезбиједио висок умјетнички и креативни ниво.

– Ово је заиста наше најбоље издање до сада, и то нам даје снагу и полет да у будућности постижемо још боље резултате и снажније афирмишемо Јахорину, Републику Српску, и БиХ – поручио је Деспић.

Престижна награда “Гран при БиХ” на 6. Међународном фестивалу еколошког и туристичког филма “Јахорина филм фестивал 2012”, одлуком Стручног жирија, додијељена је вечерас на Палама филму “Благослов”, аутора Мехдија Морадија из Ирана.

У категорији “Еколошки филм” награду Златна линцура освојио је филм “Сјенка плаве”, француског аутора Карлоса Ласкана, Сребрна линцура припала је филму “У потрази за перзијским леопардом” аутора из Ирана Фатолаха Амирија, док је за филм “Отопљавање Алпа” Валтрауд Пашингер из Аустрије добио Бронзану линцуру.

Награда Златна боровница у категорији “Туристички филм” припала је Дину Касалу за филм “Небо”, Сребрну боровницу добила је Њемица Сузан Рајхенбах за филм “Севенес”, а Бронзана боровница отишла је у руке аутору филма “Моби Дика”, Небојши Илићу из Србије.

За најбољи Кратки промотивни филм, жири је прогласио филм “Уна” аутора из БиХ Хасана Арнаутовића, којем је припала награда Златни јавор.
Сребрни јавор за филм “Сапутнице” добила је Ивана Ретхас, док је Бронзани јавор додијељен филму “Небеске столице” Далибора Ђокића, обоје из Србије.

Специјалне награде Дирекције фестивала додијељене су филмовима “Мој глобус и ја” Јанеса Тадића из БиХ за промоцију старих заната, “Језера и планине Каринтиа, радост живота” Адриана Ботара из Аустрије за јединствен приказ туристичке дестинације, “Афричке приче” Мирослава Симоновића из Србије за најбољу тв-репортажу, као и “Молитва за Улог” Слађане Братић из БиХ за истраживачки приступ.

Добитници ове награде су и филмска остварења “Рума – срце Срема” Игора Чолака из Србије за јединствен приказ туристичке дестинације, “Миљацка” Мирнеса Хасанпашића из БиХ за истраживачки приступ, “Пасји дани” Марије Аранђеловић из Србије за истраживачки приступ, “Мало ми фали” Симе Брдара из Србије за топлу људску причу и “Вријеме је” Владимира Банића из Србије за занимљив експеримент у филму.

Жири фестивала чинили су амбасадор Бразила у БиХ Хозе Аугусто Линдгрен Алвес, који је предсједник, док су чланови академик из Сарајева Сулејман Реџић, филмски критичар из Ниша Дејан Дабић, предсједник Европске федерације туристичке штампе из Шпаније Конча Пелајо и режисер из БиХ Ратко Орозовић.

Овој свечаности присуствовали су и потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић, амбасадори акредитовани у БиХ, директори фондова за заштиту животне средине Републике Српске и Федерације БиХ, представници локалних власти, учесници фестивала, гости и други љубитељи филма.

На Фестивалу је приказано 80 филмова из Аустрије, Азербејџана, БиХ, Чешке, Црне Горе, Естоније, Финске, Француске, Хрватске, Индије, Ирана, Италије, Канаде, Кеније, Мађарске, Македоније, Њемачке, Норвешке, Русије, Србије и Турске.

Генерални покровитељ 6. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма “Јахорина филм фестивал 2012” била је Влада Републике Српске, чији је предсједник Александар Џомбић и отворио овај реномирани међународни филмски догађај.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *