Ја из Линца, Марија из Бање Луке

Из Линца је стигла реакција члана ГО Слободарске партије Аустрије колумнисткињи Фронтала, Марији Милић, а поводом текста Мозгом за Српску. Поштована г. Милић, прочитао сам Ваш текст који је портал „Фронтал“ објавио 08.05.2016. а који се бави предстојећим митинзима позиције односно опозиције у РС. Из текста јасно произилази да се Ви налазите на страни опозиције […]

четвртак, мај 12, 2016 / 19:34

Из Линца је стигла реакција члана ГО Слободарске партије Аустрије колумнисткињи Фронтала, Марији Милић, а поводом текста Мозгом за Српску.

Поштована г. Милић, прочитао сам Ваш текст који је портал „Фронтал“ објавио 08.05.2016. а који се бави предстојећим митинзима позиције односно опозиције у РС.

Из текста јасно произилази да се Ви налазите на страни опозиције што је Ваше лично и демократско право, али дужан сам да Вам укажем са неколико грубих неистина које сте изнели у свом тексту, а које се тичу Слободарске партије Аустрије (у даљем тексту СПА). У најмању руку сам згрожен епитетима које сте прикачили СПА коју сте у свом тексту окарактерисали као нацистичку странку.

Очигледно је да су Ваша пристрасност, субјективност и непознавање аустријског политичког и партијског система одиграли велику улогу приликом писања овог текста, па ту за објективно посматрање и анализу није било места. Уверен да су тешки (можда и најтежи) изрази који сте употребили када је у питању СПА продукт Ваше субјективност и незнања, одлучио сам да у овом кратком одговору изнесем пар чињеница које ће надам се и Вама и читаоцима Фронтала омогућити да створе једну реалну и објективну слику о Слободарској партији и њеном деловању.

СПА и СНСД већ неко време имају имају пријатељску сарадњу и одлука потпредседника странке Јохана Гуденуса (који је истовремено и заменик градоначелника Беча) и посланика у Европском парламентру Харалда Вилимског да својим присуством подрже митинг владајуће коалиције у РС је сасвим логичан след једног пријатељства. Уверан сам да и Ви лично у свом приватном животу, као и сви ми подржавате своје пријатеље када им је та подршка потребна. У складу са тим сасвим је логично да СПА подржи митинг владајуће коалиције, као што је и г. председник Додик подржао СПА на покрајинским изборима у Бечу и Горњој Аустрији.

Ваша нетрепељивост према владајућој коалицији односно припадност другом политичком блоку у РС очигледно су довела до тога да изгубите контакт са реалношћу и да Вам се са тастатуре отму врло тешке оптужбе у правцу слободараца које сте у свом тексту назвали „следбеницима Трећег рајха“, „нацистима“ и „антисемитама“. Ако сагледамо све историјске чињенице, врло лако ћемо увидети да Ваше оптужбе немају много везе са реалношћу, већ да се ради о јефтиној пропаганди којом се конкуренти СПА у Аустрији служе не би ли некако умањили број гласача који се опредељују за СПА. Иначе, ова пропаганда је пуштена у аустријске медије тек онда када је СПА почела да узима велики проценат гласова и тиме угрожава монопол социјалиста и конзервативаца. Док су се кретали на ивици цензуза, никоме није падало на памет да их назове нацистима.

Да Вам се овакве ствари не би дешавале опет, ја ћу као политиколог да Вам дам изнесем неколико историјских и политичких чињеница, које ћете, надам се, да узмете у обзир када следећи пут будете износили коментаре о Слободарској партији.

СПА је основана 1956. године, а као што нам је свима познато, национал-социјализам је на нашу срећу поражен 1945. године, тако да је врло тешко да је СПА може да буде било какав наследник или носилац нацистичке идеје. Истина, СПА је понела једно тешко бреме јер је одбила да призна преко ноћи створену аустријску нацију (можда Вас ово подсећа на преко ноћи створену бошњачку нацију) и унела у свој програм припрадност немачкој нацији. У послератном периоду ово је било довољно да се странци прикаче разни епитети. Уз то први председник странке je био Антон Рајнталер, бивши официр СС-а и члан НСДАП-а. Када се ово погледа, могло би се рећи да сте Ви и у праву, међутим морамо се запитати да ли је тако?

НСДАП је био тзв. «масовна партија» односно странка са огромним бројем чланова, што је карактеристика типична за странке у периоду између два светска рата. 1945. само у Аустрији НСДАП је бројао преко 600.000 чланова. Да ли је било могуће све те људе искључити из јавног и политчког живота после рата? Наравно да није. Бар не без великих немира и сукоба, што су Аустријанци поучени горким искуством грађанског рата из 1934. мудро избегли.

Читајући Ваш текст читалац стиче утисак да се свих ових 600.000 бивших нациста сјатило у СПА. Међутим, највећи број њих своје ново политичко уточиште није нашао у СПА, него у редовима аустријских социјалиста и конзервативаца. Подсетићу да су у првој влади најпопуларнијег аустријског политичара свих времена Бруна Крајског (из социјалистичке странке) три министра били бивши чланови НСДАП-а (двојица уз то и припадници СС-а). Као и у осталим странкама, бивши нацисти попут Рајнталера почели су своју нову политичку каријеру и у СПА, али је овај период аустријске историје одавно затворен, а нацизам јасно и гласно од свих осуђен. Ако би присуство оваквих личности узели као мерило да ли је нека странка нацистичка или не, онда би све странке у Аустрији морали да окарактеришемо овим епитетом, а верујем да ћете се сложити са мном да такво нешто није могуће.

Ипак за разлику од безидејних социјалиста и лажних конрезвативаца СПА се не посипа пепелом и не гура одговорност у правцу немачке и чувеног «аншлуса», него јасно преузима одговорност аустријског народа за оно што се одиграло између 1938 и 1945.

Ако је СПА, како Ви то кажете, нацистичка, онда се мора поставити питање како је могуће да су делегацију исте те «нацистичке странке» пре нешто више од месец дана примили и у Израелу и то од стране владајуће партије «Ликуд». Иста да делегација на челу са председником странке Штрахеом положила је венце на споменик Јад Вашем и на тај начин указала почаст жртвама холокауста. Све ово није својствено «антисемитама, нацистима и следбеницима Трећег рајха» како сте приказали слободарце у свом тексту.

Јасно је да је врло могуће да се и овакве индивидуе можда налазе и у редовима СПА, али као што Вам је сигурно познато странке су изузетно хетерогена тела и као такве нису једноличне, нити у њима влада једноумље (уколико се ради о демократским системима). Али овакве радикалне и екстремне индивидуе врло лако је могуће наћи и у осталим странкама широм света. Антисемитизам, као и други екстремизми нису само проблем СПА, него проблем данашњег друштва и сви ми имамо обавезу да се против оваквих ствари боримо. Не може се узети ни некаква изјава покојног Хајдера као генерална карактеристика једне читаве странке, јер је Јерг Хајдер био чувено политички скандал-мајстор који се оваквим стварима врло радо служио да привуче пажњу медија и јавности. Подсетићу успут да се у СПА налази и доста Срба, па када СПА називате нацистичком Ви и своје сународнике називате нацистима и следбеницима Трећег рајха, а јасно је да је то једна велика небулоза.

Надам се да примећујете да нас генерализације не воде никуда, јер ако је једна изјава Јерга Хајдера довољна да се СПА окарактерише као нацистичка, онда Ви водећи се том логиком дајете за право бошњачкој пропаганди, која на основу једног ратног злочина цео српски народ дефинише као злочиначки и геноцидан. Такође, Ваш навод да су функционери СПА одбили да одузму титулу почасног грађанина Адолфу Хитлеру апсолутно није тачна. Не знам ко Вам је дао те податке али они заиста немају везе са истином.

Могао бих да наводим још милион примера зашто Ваш текст није тачан али би зато била потребна једна велика књига, а за то ипак немамо простора. Надам се да сам Вам указао на грешке које сте изнели у Вашем тексту. Ваше право је свакако да се борите за своје друштвене и политичке идеје, али неосноване оптужбе (поготово овако тешке како сте их Ви изнели) свакако нису добар инструмент у остваривању политичких циљева.

Ја, као и многи Срби из РС који данас живе и раде у Аустрији се надамо да ће политичка ситуација у Реп. Српској да постане стабилнија и да предстојећи митинзи неће одвести РС у још већу политичку нестабилност, те да ће оба митинга да прођу у највећем реду и миру. Позицији и опозицији желим пре свега већи ниво политичке културе и мање сукоба јер Реп. Српска и српски народ имају нажалост више него довољно непријатеља и без наших унутрашњих сукоба.

 

Братски слободарски поздрав
Жељко Малешевић

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Очигледно је да су Ваша пристрасност, субјективност и непознавање аустријског политичког и партијског система одиграли велику улогу приликом писања овог текста, па ту за објективно посматрање и анализу није било места“
  ——————————-

  И ја мислим да она нема појма о аустријском и бечком политичком систему.
  И ја мислим да су мотиви г замјеника градоначелника Беча за „пријатељством“ са СНСД-ом сасвим друге природе, све осим слободарских идеја. Јер СНСД и нема никаквих идеја.

  Бечлијама је(сасвим природно) свако пријатељ ко пљачка свој народ и државу па пуни бечке банке, купује бечке станове…,
  Бечлијама су „пријатељи“ и они што остављају десетине хиљада евра на скијалиштима Инсбрука, а читаво вријеме скије држе под креветом…,
  Бечлијама су „пријатељи“ и снајке по министарствима које викендом шопингују по Бечу, плаћају бечке штикле и миниће хиљадама марака, а после ходају у њима ко јелен кад има реуму…,
  Бечлијама…………,

 2. tačno me ovaj tekst podsjeti na sam izraz „naci“.. bio je u upotrebi mnogo prije II svjetskog rata i koristio se za opis zaostalih seljaka iz Bavarske odakle je nacisitička partija i potekla a kao kratica imena Ignacius, učestalog u tom dijelu… elem, dobro neko reče „dok je Ignaciusa biće i Hitlera“….

 3. Мара набацила ћебе на аустријски тенак, па не знају ђе гоне. Забасали у Бакинце.

  Има ли ишта логичније од братства полуфашиста и неокомуниста?

  Не знам како то господин жели да Српска постане стабилнија и да протести доведу до „још веће нестабилности“? Циљ митинга власти је да се сачува стабилност. О каквој нестабилности прича? Сигурно му касне „Народне новине“ на киоску! Добро нам дошли, брате! Камо среће да нисте никад ни отишли! Ми се борили за слободу, изгинуше генерације, ал’ не знамо у мору да опстанемо. Не знамо без тутора. Удвојите нас па да и ми имамо 2800€ по глави становника у ФЗО, а не ових 200. Ми код вас свакако држимо џепарац, купујемо станове и школујемо дјецу. Опростиће нам и Перо, и Гавро, и дви славни преци.

 4. Kada bi austrijsku stranku koja ne priznaje austrijsku naciju i čiji je prvi predsjednik bio SS oficir i član NSDAP-a reklamirao kakav Hrvat, to bi još i bilo razumljivo. Ali kada to radi Srbin, onda se to ne može pripisati ni neznanju, ni ličnoj pohlepi, nego samo teškoj slaboumnosti.

  Glavni odborniče NSDAP-a, pardon FPOe-a… daj predloži da zajednički miting sa SNSD-om održite na Kozari, a možete i u Kragujevcu (odatle vam je, čini mi se, onaj jadnik koji je bio kandidat za odbornika u Beču).

  Jadna li ti majka, kako bi se Srbadija provela kao bosa po trnju kad bi „slobodari“ zagospodarili Germanijom i Austrijom. Gdje bi se onda od ove ljepote koju ovdje branite bježalo?

  Slobodarski lijep pozdrav!

 5. Ову Додикову везу са овом аустријском партијом би паметна опозиција могла тако добро искористи, али не зна. Глупи су. Они екстремисте виде само у Београду.

 6. Ја видим екстремисте у Загребу, оличене у Додиковм братском ХДЗ-у. Такође и у Мостару у жирију који је награду дао начелници попаљеног Мркоњић града, јер их није тужила за недјела која су починили у општини у којој је она начелница.

 7. Ја видим екстремисте у онима који умањују број Срба које је побила усташка рука.
  Змаје, ту и ти спадаш, срам те било!

 8. Има неки град у Аустрији који има регитарску ознаку К.
  Наши земљаци који раде у том граду када дођу лијепо се по аутомобилима види да су тамо јад и чемер,социјалци за разлику од људи који живе и раде у другим мјестима Аустрије који долазе у „летећим тањирима“ што би рекао ДЈ Крмак.
  Питао сам једног човјека који живи и ради у Бечу ко влада тим градом К,одговор је био Хајдеровци. Додуше покоји хрват дође са каквом бијесном машином вјероватно што су његови претци били на „правој“ страни историје од 1941-1945. па има о чему разговарати са својим послодавцима и властима.
  Ово је више сарадња странака основаних од стране САД тачније њених служби јер ко би нормалан сарађивао са декларисаним нацистима и српским радикалима.

 9. malo se situacija promijenila.. sada se Putin pozicionirao kao lider konzervatizma (što pokušava i Erdogan u „islamskim“ državama) a takve partije koristi za lobiranje za skidanje sankcija Rusiji što se može primijetiti prateći njihove aktivnosti u EU Parlamentu..

 10. Симо ја мислим да теби као острашћеном припаднику усташко-комунистичке коалиције и припада да стално насрћеш на нормалне Србе, међу које спада и моја маленкост. Тако да слободно наставиш с тим, ја сам на то навикао.

 11. I? Obratiše li se braniocima Republike „slobodari“ Gudenus i Vilimski ili su branioci zadovoljeni samo urlikanjem orangutana koji se odaziva na ime Milorad?

  Lijep pozdrav

 12. Ne znam ko je i šta je (osim iz sredstava informisanja) ovaj JADNIK i „velikomučenik“ Željko Malešević, pa je teško i nezahvalno pisati o njegovoj ličnosti. A rado bih.
  Međutim, sama činjenica da je jedan stranac (ili porijeklom nesumnjivo stranac) član deklarisano ekstrmo desničarske stranke u jednoj zemlji koja je iznjedrila Hitlera, i čiji se narod i dana danas (u večini) izjašnjavaju (intimno) kao Nijemci (ali oni Hitlerovi) DOVOLJNO GOVORI O NJEMU SAMOME. JADNIK.
  Iako sam lično „lijeve“ ili „centralno lijeve“ orjentacije, nemam ništa protov toga da neko drugi može da bude i druge političke orjentacije, pa i desne (naravno, generalno sam protiv desnice, podotovo ekstrmne desnice), jer je to sveto pravo na izbor svakog pojedinca.
  Zašto Željka Maleševića nazivam JADNIKOM, a čovjeka ne poznajem lično (obično o ljudima govorim samo onda kad ih lično dobro uopznam) ?
  Čovjek je član Oslobodilačke stranke (kao što vidim čak i član glavnog odbora) koja je dokazano naslednik ekstremno desne predratne austriske stranke, i to ne krije.
  To čak, svjesno ili nesvjesno, potvrđuje i priznaje i sam Željko i tu, očigledno, nema ništa sporno.
  Odkud Željko (zamolio bih ga da nam to objasni), porijeklon nesumnjivo stranac, u desničarskoj (rekao bih pritajeno ekstremno desničarskoj) stranci u jednoj države koja je sama po sebi, i osjećanjima velike većine svojih državljanja, konzervativna.

  Šta je to motivisalo Željka da se učlani u stranku koja je deklarativno (možda ne programski), pored ostalog i generalno, PROTIV STRANACA. Željka bih zamolio samo da to ne demantuje jer riječima tipa „eto koliko je protiv stranaca, kad u glavnom odboru ima čovjeka porijeklom stranca“, jer je to teza koja „ne drži vode“ i jer to jednostavno nije tačno.

  Po onome što ja čujem od dosta naših ljudi koji žive vani, a koji za vrijme ljetnih (ili božićnih) godišnjih odmora, „šljegnu“ u rodni kraj, čujem da naši ljudi koji se priklanjaju desničarskim strankama u njihovim novim domovinama (većina naših ljudi je uzela državljanstvo zemalja u kojima decenijama žive) to radi iz INTERESA. Desničarima služe da im skupe koji glas od „emigracije“ i tako im pomognu da dobiju nekog „nardonog poslanika“ više u lokalnim, pokrajinskim ili državnim parlamentima. INTERES I NIŠTA VIŠE. Drugim riječima, prodaju se za pare i, oblektivno gledano, nisu ništa bolji od naših PAPAKA.
  Džaba Željku što je intelektualac, kad se spustio na tako nizak nivo i prodao za „šaku dolara-bivših šilinga, eura“.
  Takve kao on, što rade u inostranstvu i što su se učlanili u desničarske stranke drugih zemalja, upoznao sam pred seoskom prodavnicom kad „šljegnu“, i u 99% slučajeva su „od zla oca i od gore majke“. Kao što su glavni akteri u prošlom ratu bili upravo oni koji se prije tog rata nisu mogli uklopiti ni u jednu normalnu društvenu kategoriju, jer su bili (i ostali), ljudski gledano : NIKO I NIŠTA.
  Ne tvrdim to za Željka, ali ne vjerujem puno da pripada ni onoj većini od 1%.
  Iskreno bih ga zamolio da nam kaže nešto više o sebi, ili nas uputi na izvore gdje to možemo saznati. Jednostavno : interesuje me njegov „mentalni sklop“.
  Željko je u toj priči (pripadnost desnoj slobodarskoj stranci) očigledno prošao, a na obmanute (a možda i „potkupljene“) glasače, koje je sigurno našao mežu našom populacijom u Austriji, zaboravio je onog dana kad su izbori prošli, i sjetiće ih se pred slijedeće zbore.
  A što se tiče Dodikovih veza sa tom „slobodarskom“ strankom, neću i nemam vremena da govorim ovom prilikom. Osim da one u osnovi imaju dva glavna razloga: (a) što je i Dodik „novopečeni“ nacionalista (iz pragmatične potrebe) i, (b) što mu neko iz „Slobodarske“ stranke pomaže da u beču zaštiti lične interese u pogledu investiranja (najviše u stanove) u tom austriskom gradu, zajedno sa nekoliko svojih pajtosa, kojima (samo ovom prilikom) nećemo pominjati imena, ali ćemo ih pogledati. Možda je i sam Željko jedan od tih „kontakata“ Dodikovih oligarha na putu osvajanja beča i, šire, Austrije.
  A ti Željko, koga ne osuđujem nego iskreno žalim, razmisli dobro šta će ti se desiti kad jednog dana (na šalost hoće) ti tvoji budu imali večinu i ti im više ne budeš bio potreban.
  Završio bi u gasnoj komori kao što je završila i ogromna većina Jevreja koja su prije II sv. rata sarašivali sa hitlerovom nacionalsocijalističom radničkom partijom. Bilo bi ti džaba što bi promijenio i ime i prezime, što bi sigurno uradio, ako već nisi.
  Ponavljam, ne poznajem Željka lično, ali sam bio slobodan da ga okarakterišem samo na osnovu činjenice što pripada jednoj partiji u Austriji koja je otvoreno protiv stranaca.
  A ŽELJKO JE, HTIO TO ON PRIZNATI, ILI NE, U AUSTRIJI SAMO STRANAC, I NIŠTA VIŠE.

 13. Željko,…………….brate đesi………….čekamo te da vidimo koji je tvoj motiv da se učlaniš u sranku ekstremno (to ja kažem) desne orjentacije u jednoj stranoj (TI) državi.
  Ili griješim…..

 14. Волфганг из Линца и Грозда из Челинца – коалиција за Паневропски парламент. Жаклин из Тулуза и Миле из куруза – кандидати за Трилатералну комисију.

 15. Нисам довољно упознат са дјеловањем Слободарске партије Аустрије, али знам да су због њих некад Аустријанци били под санкцијама, а сада нису што вјероватно говори да су се реформисали.

  Свака појкрајина у свијету која тежи самосталности савезнике увијек тражи тамо гдје ће своје идеје лакше пласирати и добити подршку. Ове десничарске партије у Европи су склоније мијењанњу граница и произнавању нових држава него класични конзервативци и љевичари.

  Сјетимо се да су први Туђманови савезници били Ле Пен и баскијски сепаратисти и Шин Фејн. Када је добио државу онда их је откачио и свезао се за друге.

 16. Pošto mi je veoma dobro poznato zašto Dodik sarađuje sa partijom krajnje desnice u Austriji (imam svoje doušnike u austriskoj Vladi i Parlamentu), ovom prilikom, i samo za sada, ovdje se ne bavim tom temom, nego temom:
  KAKO MNOGI NAŠI „GASTARBAJTERI“, NOVOPEČENI DRŽAVLJANI BROJNIH ZAPADNOEVROPSKIH DRŽAVA, VEOMA RADO PRISTUPAJU STRANKAMA KRAJNJE DESNICE U TIM ZEMLJAMA.
  Inače, te partije (bez izuzetka) u svojim programima (ponavljam: programima) imaju jasno zacrtan cilj kad su stranci u pitanju, a to je; što skoriji izgon. Bez izuzetka. Znači, naši ljudi (sa svih prostora ex Yu) se učlanjuju u partije koje su, u suštini, i protiv njihovo protjerivanja u matične zemlje.
  Da li su razlozi LIČNI TRENUTNI INTERESI (teza koju ja podržavam), ili ti što oni iz svojih rodnih krajeva (porodice, neobrazovanja, okruženja, istoriskih činjenica, itd) nose upravo crtu DESNICE, ODNOSNO CRTU NACIONALZMA I ŠOVINIZMA.
  E zbog toga sam ćelio da direktno iz usta gospodina Maleševića čujem : ko je, šta je, odakle je, i koji su njegovi ični razlozi da pristupi partiji koja je za progon stanaca, pa samim tim i njegov. samo da mi ne kaže da to nije tačno, i slične gluposti koje ne „drže vodu“

 17. Јездо, нису ни десничари више оно што су били, нити је ситуација иста као што је била прије 20-30 година.

  Просјечан Аустријанац никад није волио да му долазе странци, као што не воли ни један народ, да се не лажемо.

  Просјечан Аустријанац је свјестан да му нација стари, да је потребна радна снага која ће радити послове које они неће, али кад већ мора тако бити онда ће радије да му те послове обављају Балканци, Пиринејци, Пољаци и други хришћани, него Арапи муслимани.

  Због тога што је та одбојност према странцима рефлектована на Арапе и Африканце, одбојност према горе набројаним Европљанима је углавном нестала.
  У том грму лежи зец.

 18. Тај феномен и ту промјену можемо видјети и у БиХ.
  Без обзира на хушкања из Загреба, мањим дијелом и из Београда, односи Срба и Хрвата у БиХ су и даље добри и стабилни.

  Такве ситуације производи страх. Страх који је код ова два народа произвела радикализација једног дијела муслимана у БиХ је избрисао страх који су ови народи имали један од другог.

  Оног момента када нормани муслимани који су у огромној већини успију да неутралишу радикализам у својим редовима, можемо се нечему надати.

  Још један страх уједињује Србе и Хрвате, је страх од губитка националног идентитета који се намеће политиком коју пропагирају “грађански“ политичари из Сарајева, мањи дио хрватских странака који више мрзе Србе него што воле Хрвате и врх Католичке цркве у БиХ.

 19. Ovo je već drugi put kako Simo objašnjava da HDZ ne provodi politiku koju zagovara Katolička crkva.
  Ko onaj Raspudić kada je odvalio da Papa nije dobro informisan o situaciji u BiH.

  Do ovog Siminog sam mislio da se ne može odvaliti veća glupost.

 20. Нормално да су односу Хрвата и Срба у БиХ добри. Хрвати прво напуне Србима масовну гробницу у Мркоњићу, али онда схвате да су погријешили, па њиховој градоначелници дају вечерњаков печат. И Срби се одушеве.

 21. Desnica u Evropi jaca pogotovo nakon atentata islamskih fundamentalista i masovnog dolaska izbjeglica iz arapskih i africkih zemalja.
  Tradicionalno knzervativne (njihove partije krajnje desnice) evropske zemlje sve vise zagovaraju protjerivanje stranaca. Bez obzira iz kojih zemalja dolaze.
  zato je, bar za mene, neobjasnjiv fenomen prikljucenja nasig gradjana tim partijama.
  Mozda nisam dobro informisan jer nije dovoljno cuti ponekog „gastarbajtera“ koji navrati u rodno selo i svrati u seosku prodavnicu.
  Zato me interesuje sta je g-dina Malesevica motivisalo da se prikljuci slobodarskoj partiji Austrije. Ako sam razumio, covjek je izabran i u neki od parlamenata. Znaci, da mu je dosta nasih gradjana dalo glas jer je tesko povjerovati da su ga masovno glasali austrijanci.

 22. češnjak,17.05.2016. 12:48:57

  “Ovo je već drugi put kako Simo objašnjava da HDZ ne provodi politiku koju zagovara Katolička crkva.“

  Опет лажеш!

  Ја нигдје нисам ни поменуо ХДЗ. Ја сам говорио о два завађенанарода које уједињује и мири страх од муслиманске доминације и “граџанске“ демократије.

  Очекујем извињење.

 23. А да сам у праву да службени Загреб хушка да та два народа опет буду у завади потврда је јучерашње понашање предсједника хрватског Сабора Рајнера.

  Затим, скандалозна изјава Фрање Комарице о Бањалуци као новом Блајниргу потврђује моју тезу да је врх католичке цркве у тој игри.

  А то вама из Сарајстана одговара, а није ни чудо да ме због мојих ставова по овом питању највише нападају коемнтатори који као и ти, умањују српске жртве у Другом свјетском рату.

 24. Симо П. Ороз,18.05.2016. 07:25:52[164374]
  „Опет лажеш!“
  ———————————————————————–

  Simo, Simo, davno smo riješili to da si u ovoj vezi ti onaj koji laže, a ja onaj koji pokazuje kolliko si go.

  Sjeti se tvoje tvrdnje da je Špirić u trenutku kada je potpisao odluku o Sudu BiH bio član PDP-a, a ja sam ti dokazao da je u tom trenutku već bio prijavljen kod CIK-a kao kandidati Dodikovog SNSD-a.
  Ili kada si tvrdio da je mandat stranim sudijama po Ustavu istekao još 1997. pa sam ti dokazao da nije

  I još toliko puta (ako treba mogu ti nabrajati i dalje) i ti opet po principu obrnute patologije od mene tražiš izvinjenje mada si se svaki put hinjski izvlačio.
  ……………………………………………………………………………………………………..

  „Ја нигдје нисам ни поменуо ХДЗ. Ја сам говорио о два завађенанарода које уједињује и мири страх од муслиманске доминације“

  „односи Срба и Хрвата у БиХ су и даље добри и стабилни“

  Simo, providni Simo, pa ko je po tvom tumačenju predstavnik tog hrvatskog naroda?

  Nije valjda da misliš da te dobre odnose gradi onaj Dragan Čović koji u Mostaru ulicama daje imena ustaških zločinaca i redovno se postrojava na komemoraciji u Blajburgu gdje se žaluje nad sudbinom jasenovačkih koljača?

  Simo, što se tiče broja srpskih žrtava u Jasenovcu, de molim te, kada ti slijedeći putu Banja Luku za koju je sveštenik u Blajburgu rekao da je veće stratište hrvatskog naroda od samog Blajburga, dođe Dragan čović čovjek koji je bio pokrovitelj ovogodišnje komemoracije koju je organizovao Počasni blajburški vod čiji je Zlatko Hasanbegović čla – priupitaj Čovića, tog predstavnika hrvatskog naroda u BiH, šta on kaže koliko je bilo žrtava u Jasenovcu.

  Cifra koju on kaže za mene će postati neupitna.
  ————————————————————————————————————————

  E, moj Simo, koja si ti hinja.

 25. За разлику од тебе, ја све Хрвате не сматрам усташама.

  Да је јуче постављена застава Хрватске, Рајнер би се побунио зашто је поред државне застава ентитета који није међународно признат. И опет не би дао изјаве.То му је био циљ.

  Тај филм са заставом смо гледали прије неколико година када је главни глумац био Давутоглу.

  Што се Блајбурга тиче већ сам о томе писао коментар. Нико нема право да брани потомцима убијенх на Блајбургу да обиљежавају њихово страдање. То је култура сјећања и она је дио европског цивилизацијског наслијеђа. Само азијатска фукара може имати нешто против тога.

  Друга је ствар што су за тебе позитивци они Хрвати који пореде Бањалуку и Блајбург, они који намјерно долазе да провоцирају (Давутоглу, Рајнер), они који више мрзе Србе него што воле Хрвате и Бошњаке, такви теби и твојим фановима на Фронталу не сметају.

  Теби смета Човић зато што никад није довео у питање постојање РС, што је као гост дошао на обиљежавање Дана Републике и који ради на добрим српско-хрватским односима. А то је тежак задатак.

  Ја сам увјерен да садашња проусташка власт у Загребу више мрзи Србе него што воли Хрватску и да је спремна да гурну БХ-Хрвате против Срба. А разлог за то је тај што су увјерени да би тим потезом поново на своју страну привукли своје цвијеће које би поново употријебили против Срба.

  Зашто ви пристајете на тај статус требате сами себи објаснити. Каква је то мржња једва чекати да будеш оруђе у антисрпским рукама, тешко је објаснити.

  Све ово упирање на кварење односа српског и хрватског народа у БиХ је у функцији поновног залијевања хрватског цвијећа.

  Због тога је лично и политичко пријатељство Додика и Човића таквима трн у оку. Рачунају да ће њиховом звађањем пола посла бити обављено.

 26. Simo, kad odvadimo sve tvoje uvrede i lupetanja ne ostane ništa, ali da se vratimo činjenicama.

  Rainer je izabran za Predsjednika Hrvatskog sabora zahvaljujući i glasovima poslanika koji su u Hrvatski sabor ušli kao članovi Čovićevog HDZ-a.

  Poređenje Blajburga i Banja Luke se dogodilo na okupljanju čiji službeni pokrovitelj je bio Dragan Čović koji se nakon toga ni na koji način nije ogradio od izrečenog u njegovoj organizaciji.

  Termin „лично и политичко пријатељство Додика и Човића“ je tvoj problem koji moraš pomiriti sa navedenim činjenicama.

 27. češnjak,18.05.2016. 08:42:40

  “Poređenje Blajburga i Banja Luke se dogodilo na okupljanju čiji službeni pokrovitelj je bio Dragan Čović…“

  Не знам шта се догађало на Блајбургу (ти вјероватно знаш), само знам да је јуче у Бањалуци Комарица извршио то поређење.

  Није зар да си опет слагао и упетљао Човића у догађај са којим нема везе!?

 28. Komarica, koji je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sedamdesetak svećenika, 14. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, u povodu 71. obljetnice Bleiburške tragedije, rekao je da se svi trebamo truditi što više upoznati istinu.

  – Koliko je nas ovdje osuđivano što smo ostali. Smatramo da nismo krivi što smo ostali ovdje. Nas se ubija, i kaže se, treba vas još jednom ubiti. Ubilo se jedanput, pa se drugi put ubija zaboravom. Namjernim. Ne trebamo ići u Bleiburg, mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet?
  ———————————————————————————————————————————————-

  Komarica je predvodio misu na Blajburgu, a Dragan Čović je pokrovitelj skupa na kojem jeglavni sveštenik bio biskup koji godinama govori o tome da je u Republici Srpskoj proveden genocid nad Hrvatima i koji je već tamo o Banja Luci govorio kao o većem stratištu Hrvata nego što je Blajburg..

  Simo, da li ti i dalje tvrdiš da „lično i političko prijateljstvo“ ima veći uticaj na Čovićevu politiku od stavova katoličke crkve i „проусташка власт у Загребу“

  Simo, da li ti tvrdiš da Čovićevi politički ciljevi nisu istovjetni ciljevima katoličke crkve i Zagreba?

  Simo, majke ti, da li ti to tvrdiš?

 29. Чешњак,

  опет јефтиним лажима покушаваш поентирати.
  Ово што си ти горе цитираоКомарица је рекао јуче у Бањалуци, ане на Блајбургу како ти кажеш и лажеш. Салагао си да је то Комарица рекао на скупу на којем је Човић покровитељ. Човић није био покровитељ учершњих догађаја у Бањалуци.

  Нека се читаоци Фронтала увјере да опет лажеш:

  http://www.atvbl.com/kkomarica-banjaluka-je-blajburg/

  Ријечи: “ Koliko je nas ovdje osuđivano što smo ostali. Smatramo da nismo krivi što smo ostali ovdje. Nas se ubija, i kaže se, treba vas još jednom ubiti. Ubilo se jedanput, pa se drugi put ubija zaboravom. Namjernim. Ne trebamo ići u Bleiburg, mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet?“- Комарица је изговорио јуче.

  Са тим Човић нема никаве вез. Изгледа да не можеш прежалити што га ономад Бањалучани нису каменовали.

 30. „Нико нема право да брани потомцима убијенх на Блајбургу да обиљежавају њихово страдање. То је култура сјећања и она је дио европског цивилизацијског наслијеђа.“ „Само азијатска фукара може имати нешто против тога.“

  jeste, treba dozvoliti svima da odaju poštu kome misle da treba.. ali, ovo što se radi, trpalu se žrtve iz različitih perioda i konteksta u isti koš – to je već čista „azijatska politika“….

  to je, Simo, zato jer se ne dozvoljava razvoj demokratije i pluralizma (i vi često s gađenjem govorite o „gradžanima“ itd..) nego se omogućava instaliranje određenih struktura (naročito religijskih zajednica) sa ekskluzivnim pravom predstavljanja „naroda“.

  i, onda dobijemo poređenje Blajburga (koji je inače kontroverzna tema jer se tu brojevi napuhavaju u nebesa) i Banja Luke.

  Treba govoriti i o stradalima u Banja Luci. Ali ih treba staviti u kontekst tadašnjeg vremena i događaja da bi se spriječilo skrivanje odgovornih iza čitavih „naroda“.

  kako drugačije objasniti npr. poređenje Blajburga i Banjaluke (ima i drugih primjera) i to od strane ljudi su bili sudionici ondašnjih događaja.

  „Volim citirati velikoga ratnog kroničara fra Ljubu Lucića, koji je jedini imao karaktera da javno prizna: „Crkva je u najvećoj mjeri kriva za pobjedu nacionalističkih stranaka na izborima 1990. godine, uključujući i HDZ. I ja sam agitirao za HDZ, jer je to tada bio službeni stav Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.““

  http://ivanlovrenovic.com/2014/04/politika-hrvatske-prema-bih-i-danas-je-talac-franje-tudmana/

  kao da se želi ljudima ogaditi sve i na taj način izbjeći istinska diskusija o proteklim događajima.. demokrataski pluralizam se sveo na pretjerano isticanje vjerske i plemenske pripadnosti (jer to su plemena), skoro svakidašnje održavanje različitih pomena, obljetnica stradanja iz različitih vremena pa onda „gradžani“ nemaju ni vremena ni prilike da se bave onim što im sačinjava sadašnji život, korupcija, bolje usluge od strane javnog sektora itd..i zato nam nije mjesto u EU a i Hrvatska i Slovenija su tamo zalutale…što je, možda, nekome i cilj…

 31. „To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg.“

  Simo, ti dakle tvrdiš da Komarica laže i da to što sam kaže da je poručio u Blajburgu, tamo nije rekao.
  Na skupu čiji je pokrovitelj bio Dragan Čović

  Simo, da li ti tvrdiš da Čovićevi politički ciljevi nisu istovjetni ciljevima katoličke crkve i Zagreba?

 32. Алекс,

  Ја управо говорим о томе да проусташка власт у Загребу и Католичка црква злоупотребљавају Блајбург, а Чешњак навалио и за то оптужује човјека који је по том питању умјерен Хрват, са становишта нас Срба, потомака жртава усташког геноцида.

  Не гаде се мени грађани него они који би да сви будемо Босанци, а да је једино за вријеме пописа “битно бити Бошњак“, па кад сазнају резултате пописа онда кажу, нема везе ко је шта сви смо Босанци и зато треба увести систем једанчовјекједанглас.

 33. а Чешњак навалио и за то оптужује човјека који је по том питању умјерен Хрват, са становишта нас Срба, потомака жртава усташког геноцида.
  ———————————————————————————————————————————————
  http://www.hdzbih.org/upload/tbl_novosti/1_(2)_resize_165142.jpg

  U prvom redu u Blajburgu pored Borjane Krišto i Marina Čavare sjedi Vice Vukojević, čovjek koji je dok je bio na čelu Blajburškog počasnog voda, organizatora blajburškog skupa čiji je pokrovitelj Dragan Čović, izjavio: „Jasenovcem su upravljali Židovi“..
  ——————————————————————————————————————————————-

  Dakle, osoba koja se na Forntalu.rs pojavljuje pod nikom Simo P. Oroz, u svom komentaru od 18.05.2016. u 09:47:42, za čovjeka koji jePredsjednik Borjani i Čavari, koji je u prvi red na komemoraciji u red gdje sjede predstavnici HDZ-a BiH posadio Vicu Vukojevića, naziva „umjerenim Hrvatom“ i „ličnim i političkim prijateljem“ Milorada Dodika.

  Ako u toku dana neko odgovorno lice iz SNSD-a političke partije čiji je predsjednik Milorad Dodik – ne demantuje ovu tvrdnju očekujem rakciju samog Dodika da demantuje da je u ličnom prijateljstvu sa osobom koja je u bliskim odnosima sa Vicom Vukojević

 34. Чешњак,
  Два пута сам те ухватио у лажи.

  Први пут јер си ми приписао да правдам ХДЗ иако га нисам ни поменуо, а други пут си слагао јер си тврдио да је Комарица поређење Блајбурга и Бањалуке урадио на Блајбургу.

  Очито је да за сав усташлук желиш оптужити политичара који је од свих Хрвата најнањи усташа.

  Само будале не виде шта ти је циљ.

 35. Pa evo, da proglasimo još dvije Simine pregalačke pobjede.

  1.Први пут јер си ми приписао да правдам ХДЗ иако га нисам ни поменуо,

  Izvinjavam se ovaj put zbog moje podmukle laži da stavove izvjesnog Dragana Čovića poistovjetim sa stavovima političke stranke kojoj je on tek pukim slučajem predsjednik tuce godina. Isto tako priznajem da Dragan Čović nije imao nikakav uticaj na imenovanje šlanova njegove stranke u Hrvatski sabor gdje su svojim ručicama izglasali stanovitog Rajnera za predsjednika Sabora, te priznajem da je Simo pobjedonosno dokazao da imenovani Dragan Čović nije ni na koji način uticao da Predsjednik Federacije postane Čavara koji viđen u društvu u nevažnom prvom redu sa osobom koja je izjavila da su u Jasenovcu žrtve same sebe zatvorile i mučile, na skupu koji je samo pukim slučajem organizovala osoba koja se zove Dragan Čović i koji nema nikakve veze sa „ličnim i političkim prijateljem Milorada Dodika“
  Molim va da prihvatite moje izvinjenje,

  2. други пут си слагао јер си тврдио да је Комарица поређење Блајбурга и Бањалуке урадио на Блајбургу.

  I zbog toga se izvinjavam jer je sasvim očigledno da je dotični Komarica izjavio:

  „Ne trebamo ići u Bleiburg, mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg.“

  a što svako dobronamjeran može samo razumjeti kao Komaričinu tvrdnju da je u Blajburg otišao sa namjerom da ljudima poruči da je tamo Kina, a ovdje Kopenhagen. A to što neko iz Komaričine rečenice može razumjeti da on govori o tome gdje je išao i zašto je išao je najobičnija glupost jer ko je taj Komarica da sebi umišlja da zna zašto je Komarica išao u Blajburg i šta je tamo govorio- sad mi je jasno.
  Dakle izvinjavam se jer je Simo dobro ukazao na moju laž koja je prouzročena tim što je ovaj Komarica u Banjaluci pogrešno prenio šta je govorio onaj Komarica u Blajburgu.
  ————————————————————————————————————————————

  Simo, izdominiro si me.

 36. „Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg.“

  Oh, kako sam glup,
  kako mi promaklo, pa svaka budala zna da se prilog „tamo“ koristi za mjesto gdje se trenutno nalaziš.

  Naprimjer:
  Simo, gdje si?
  Eno me tamo, serem.

  Izvinite, molim vas.

 37. Чешњак, разумјели смо се.

  Свако има своје омиљене Хрвате.

  Ви Бошњаци више волите своје сарајевске, предвођене фратрима, који су против РС (прочитај Пуљићево писмо патријарху Иринеју, a добро би било да га је и Босић прочитао прије фајта са патријархом), а ми Срби више ове средњобосанске и западнохерцеговачке који се са Сарајстаном слабо миришу.

  http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=63411

  На дјелу је борба за то чије ће цвијеће бити Хрвати.
  Српско или бошњачко, а ја и ти смо на Фронталу персонификације те борбе.

 38. Опет лажеш.

  češnjak,18.05.2016. 09:02:57[164391]

  Komarica, koji je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sedamdesetak svećenika, 14. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, u povodu 71. obljetnice Bleiburške tragedije, rekao je da se svi trebamo truditi što više upoznati istinu.
  – Koliko je nas ovdje osuđivano što smo ostali. Smatramo da nismo krivi što smo ostali ovdje. Nas se ubija, i kaže se, treba vas još jednom ubiti. Ubilo se jedanput, pa se drugi put ubija zaboravom. Namjernim. Ne trebamo ići u Bleiburg, mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet?

  Навео си датум, мјесто, глагол “рекао“, и испод њега реченице о Блајбургу.
  Покушао си направити спин да ријечи изговорене у Бањалуци припишеш да су речене у друго вријеме и на другом мјесту само да би са њима повезао Драгана Човића.

 39. Da, da, Puljić i Komarica su predvodnici te fratarske politike.

  Simo, da li ti ovdje tvrdiš da Dragan Čović provodi politiku koja nije u saglasnosti sa stavovima najviših vjerskih predstavnika katoličke crkve u BiH u u Hrvata?

  Hajde više odgovori pa da se upišamo od smijeha.

 40. А онда имамо ово: http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/167135

  Имамо и гебелсовштину у националним медијима, имамо и индукцију страха у народ, страшење имагинарним непријатељима, а за расистичку компоненту данас се у НСРС побринуо Радован Вишковић: „С господом господски, с Циганима цигански!“. Прије 15-ак година у Парламенту је исто изговорио власник његове партије.

  КУДА ТО КЛИЗИ РЕПУБЛИКА СРПСКА?

 41. Шта значи Österreich на њемачком?Зар они нису дио њемачког народа?Којим језиком причају?Црнским,горски,бошњачким?Уколико неко нема проблем да каже да је дио неког великог народа,он је фашиста?Као Андрић или Селимовић?О чему је ријеч?Неко ко никад није прешао мост на Сави прича о СПА и ситуацији тамо?
  Да ли је тај неко био у 5. или 10 бицирку у Бечу?Па Блискоисточни Сарај има мање умотаних нинџи?Аустијанцима је пун к.ислама и проблема који је он тамо увезао?Ако желите да знате,српска заједница се у потпуности уклопила тамо и поштује законе Аустрије.Тако је са Мађарима,Хрватима,Бугарима,Румунима,….Друга и трећа генерација наших људи тамо перфекно прича језик,образована је,за разлику од њихових родитеља,…Не треба имати заблуду данас воле,али нам је непријатељ исти.И огроман број Ауслендера је гласао за њих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *