Извјештај ЕК о правосуђу БиХ: Кашњење и надпросјечне плате

Натпросјечне плате судија и тужилаца, кашњења у рјешавању предмета, недостатак механизама за заштиту жртава и повећање броја правосудних институција само су неке од бољки правосуђа БиХ, које је открила Европска комисија за ефикасност правосуђа анализирајући стање у правосуђу БиХ. Овај извјештај објављује се сваке двије године и представља резултат анализе ефикасности и квалитета правосудних система […]

петак, септембар 21, 2012 / 12:27

Натпросјечне плате судија и тужилаца, кашњења у рјешавању предмета, недостатак механизама за заштиту жртава и повећање броја правосудних институција само су неке од бољки правосуђа БиХ, које је открила Европска комисија за ефикасност правосуђа анализирајући стање у правосуђу БиХ.

Овај извјештај објављује се сваке двије године и представља резултат анализе ефикасности и квалитета правосудних система земаља чланица Савјета Европе, а представљен је јуче на конференцији министара правде у Бечу.

Европска комисија за ефикасност правосуђа је, упоређујући примања носилаца правосудних функција у БиХ и другим земљама Европе, дошла до податка да годишња бруто плата судије највишег суда и главног тужиоца у БиХ износи 38.108 евра, што је у висини 5,1 просјечне бруто плате у БиХ.

Просјек бруто зараде судија и тужилаца у земљама чланицама Савјета Европе је 4,5 бруто просјечних плата, наведено је у извјештају.

Када се упореди буџет намијењен служби државног тужилаштва, европски просјек је стабилан од 2008. године, док се у буџетима БиХ, Бугарске, Црне Горе, Румуније, Украјине, Литваније, Азербејџана и Молдавије издвајања за тужилаштва мијењају.

Додаје се и да БиХ, заједно да Литванијом и Молдавијом, нема никакве механизме за заштиту жртава у току судског поступка, а нарочито за дјецу, жртве силовања и малољетне преступнике.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *