Извијесни Инцко глумио Бенјамина Калаја пред Савбезом УН

Пред БиХ се налази изазован период, али ова земља би требало да буде у стању да га превазиђе ако све стране буду радиле заједно, у потпуности поштивајући Дејтонски мировни споразум, изјавио је данас пред Савјетом безбједности УН у Њујорку високи представник Валенин Инцко. Подносећи 49. извјештај Савјету безбједност, високи представник поздравио је историјски корак који […]

четвртак, мај 5, 2016 / 18:58

Пред БиХ се налази изазован период, али ова земља би требало да буде у стању да га превазиђе ако све стране буду радиле заједно, у потпуности поштивајући Дејтонски мировни споразум, изјавио је данас пред Савјетом безбједности УН у Њујорку високи представник Валенин Инцко.

Подносећи 49. извјештај Савјету безбједност, високи представник поздравио је историјски корак који је БиХ начинила 15. фебруара када је поднијела захтјев за пријем у чланство Европске уније.

"Иако је напредак који су органи БиХ остварили у реализацији Реформске агенде заиста за похвалу, немојмо изгубити из вида потребу да се темпо реформи убрза", рекао је Инцко, саопштено је из ОХР-а.

Према његовим ријечима, лидери морају удружити снаге и показати потребну политичку вољу да се спроведе програм озбиљних и убрзаних реформи.

"Једино ће се тако ојачати владавина права, унаприједити функционалност, привући инвестиције, отворити нова радна мјеста и начинити велики помаци у наредним годинама", рекао је Инцко који сматра да 2016. може бити година напретка према евроатлантској интеграцији, економском расту и отварању нових радних мјеста, али само ако земља удружи снаге и буде дјеловала као једна цјелина.

Инцко је изразио забринутост због чињенице да неки од грађана БиХ учествују у конфликтима широм свијета, од којих су неки и вратили, те као такви представљају пријетњу за будућност стабилности земље.

Као изазове који стоје пред властима у БиХ високи представник је навео објављивање резултата пописа становништва спроведеног 2013. године, коначан договор о механизму координације, пуно провођење одлука Уставног суда БиХ, укључујући о изборима у Мостару, државној имовини и 9. јануару, као Дану Републике Српске.

Он је навео да је неопходан и видан напредак у фискалним и економским реформама, укључујући испуњавање захтјева Међународног монетарног фонда за новин аранжман, те стваран напредак у провођењу услова за затварање ОХР-а.

Инцко је похвалио напоре које су власти учиниле у књижењу војне имовине на БиХ. "То је услов за активирање Акционог плана за чланство у НАТО и један од предуслова постављених од Управног одбора Савјета за провођење мира за затварање ОХР-а", подсјетио је Инцко.

Он је позвао власти Републике Српске да омогуће књижење имовине лоциране на територијо овог ентитета, као што то чини и Федерација БиХ.

"Уколико су власти Републике Српске желе затварање ОХР-а, како то стално понављају, морају да доставе резултате и омогуће Савјету за провођење мира да донесе такву одлуку", рекао је Инцко.

Високи представник је указао на изразито различито реаговање на пресуду Хашког трибунала бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, истичући да су неопходни већи напори у смислу помирења.

Инцко је оштро осудио и давање имена Студентском дому на Палама по Радовану Караџићу само два дана након што је изречена пресуда.

"Још један директан изазов Дејтонском мировном споразуму током извјештајног периода укључује и одлуку Владе Репубике Српске из децембра ове године о прекиду сарадње ентитетских институција са Агенцијом за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, полицијске агенције на нивоу БиХ, због законите акције у полицијској станици у Републици Српској у вези са истрагом ратних злочина", навео је Инцко.

На крају говора, високи представник је изразио наду да ће за шест мјесеци, када је планирано да поднесе нови извјештај, бити у могућности да извијести о значајном напретку заснованом на остварењу конкретних резултата и о ситуацији у којој се у потпуности поштује Мировни споразум.

"То је најсигурнији пут напријед за БиХ", закључио је високи представник. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *